x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Judecaţi pentru fraudarea BCR Curtici

Judecaţi pentru fraudarea BCR Curtici

de Violeta Fotache    |    17 Mar 2010   •   00:00

Procurorii anticorupţie din Timişoara au trimis în judecată 175 de inculpaţi care, prin comitere de infracţiuni, au prejudiciat BCR Curtici cu peste două milioane de euro şi peste patru milioane de lei.



Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada 2007-2009, inculpatele Szirka Daniela Mihaela, Stanciu Viorica şi Mare Elena, în calitate de director, respectiv consilieri de credit retail la Agenţia Curtici a BCR - Sucursala Judeţeană Arad, au aprobat acordarea de credite unui număr important de persoane (dintre care au fost trimise în judecată doar o parte prin acest rechizitoriu), cu încălcarea normelor interne ale băncii, a responsabilităţilor şi a limitelor de autoritate stabilite prin fişa postului.

Beneficiarii creditelor au folosit în acest scop adeverinţe de salariu şi contracte de muncă false, din care rezulta că erau angajaţi ai mai multor societăţi comerciale. Banii obţinuţi din creditele astfel acordate au fost remişi inculpaţilor Nicola Daniel, Brandais Flaviu, Aivănesei Dumitru Viorel şi Jurcă Florin Alin, administratori ai mai multor firme din judeţul Arad, aceştia fiind şi cei care au întocmit documentele false.

Beneficiarii creditelor au primit în schimb sume de bani cuprinse între 300 şi 1.500 de euro. Ei au fost ajutaţi de inculpaţii Raţ Patrick Dragan, Ghelbează Liviu Daniel şi Ghelbează Ionuţ Marius.

"Prejudiciul total cauzat băncii, pentru care aceasta s-a constituit parte civilă în cauză, este de 2.195.445,63 de euro şi 4.355.852,52 de lei", se arată în comunicatul DNA.

MITĂ: UN AUDI A4 ŞI UN LAPTOP
Inculpata Szirka Daniela Mihaela va fi judecată şi pentru luare de mită, reţinându-se că aceasta a primit de la inculpatul Brandais Flaviu un autoturism marca Audi A4 şi un laptop. Scopul era acela de a-l ajuta să obţină credite prin intermediul unor persoane interpuse, în folosul acestuia, încălcându-şi astfel atribuţiile de serviciu. Inculpaţii Brandais Flaviu şi Nicola Daniel vor fi judecaţi şi pentru spălare de bani.

Procurorii DNA au stabilit că aceştia au folosit sumele de bani obţinute în mod fraudulos din creditele bancare accesate de alte persoane în firmele administrate de ei, cu scopul de a ascunde provenienţa ilicită a acelor bani şi de a le da o aparenţă de realitate şi legalitate. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad.

×
Subiecte în articol: observator