x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu, ARESTATE preventiv

Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu, ARESTATE preventiv

de Veronica Micu    |    15 Mar 2013   •   08:26
Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu, ARESTATE preventiv

Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu au fost arestate preventiv pentru 29 de zile după ce Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Cele două sunt acuzate de trafic de influenţă şi luare de mită pentru a interveni în dosare. Alături de judecătoare, au mai fost arestaţi preventiv alţi trei inculpaţi, iar faţă de două persoane instanţa a decis cercetarea în stare de libertate. Decizia CAB nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de alţi nouă inculpaţi, puşi sub acuzare alături de cele două judecătoare reţinute, printre aceştia şi fratele lui Dinel Nuţu, fost Staicu, mai mulţi avocaţi şi un grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti.

Potrivit unui comunicat al DNA, judecătoarea Viorica Dinu este acuzată de patru infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată şi luare de mită, Antonela Costache, de complicitate la trafic de influenţă, luare de mită şi trafic de influenţă, Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, de luare de mită, complicitate la luare de mită şi trafic de influenţă, Costel Petre, avocat în Baroul Bucureşti, de complicitate la luare de mită şi cumpărare a influenţei, dare de mită, soţia lui Daniela Petre, de complicitate la luare de mită, cumpărare a influenţei, şi Marian Staicu, fratele lui Dinel Nuţu, fost Staicu, de dare de mită. În acelaşi dosar, mai sunt acuzaţi pentru fapte similare Ileana Răducan, avocat în Baroul Dolj, Angela Cîrlan, Leon - Marius Neagu, Marian Catrin, Marian Vasile Tudor.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în ianuarie, inculpatul Vasilescu a primit suma totală de 5.000 de euro de la inculpaţii Răducan (3.500 de euro) şi Petre (1.500 euro), pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a manipula sistemul informatic de înregistrare a cauzelor penale, astfel încât cauza penală privind recursul declarat de Dinel Nuţu (fost Staicu) împotriva unei încheieri de menţinere a stării de arest preventiv să fie repartizată la un complet din care făceau parte şi inculpatele Dinu şi Costache, arată DNA.

În acelaşi context, inculpatul Vasilescu, în baza unei înţelegeri cu Antonela Costache, a pretins de la inculpata Răducan suma totală de 150.000 de euro, din care 50.000 de euro pentru sine, iar 100.000 de euro pentru judecătoare, care, la rândul său, urma să împartă aceşti bani cu ceilalţi membri ai completului.

La rândul său, Viorica Dinu, prin intermediul inculpaţilor Costache şi Vasilescu, a acceptat promisiunea remiterii sumei de 150.000 euro de către Ileana Răducan. Totodată, pentru a determina pe judecători să dispună punerea în libertate a fratelui său, învinuitul Staicu a remis inculpatului Petre suma de aproximativ 60.000 euro.

"Din aceşti bani, aproximativ 10.000 euro i-a oprit pentru sine, iar aproximativ 45.000 euro i-a remis inculpatei Viorica Dinu prin intermediul soţiei sale. În plus, Daniela Petre a mai remis inculpatei Dinu aproximativ 10.000 de euro, în schimbul cărora aceasta a lăsat să se creadă că îşi va trafica influenţa pe lângă un alt judecător care făcea parte din completul ce urma să judece acest recurs. Pentru că demersurile de punere în libertate a lui Dinel Nuţu (fost Staicu) au eşuat, Viorica Dinu a restituit lui Costel Petre sumele de bani primite, respectiv totalul de aproximativ 55.000 euro", susţin anchetatorii.

CITEŞTE comunicatul DNA

×