x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator La cel mai mare spital de copii din Moldova au fost sistate operatiile

La cel mai mare spital de copii din Moldova au fost sistate operatiile

de Cristinel C. Popa    |    24 Iul 2016   •   16:39
La cel mai mare spital de copii din Moldova au fost sistate operatiile

Spitalul "Sfanta Maria", din Iasi, cea mai mare unitate pediatrica din Moldova, a ramas fara anestezice si din acest motiv nu se mai fac interventii chirurgicale. Parintii ai caror copii au nevoie de operatii sunt alarmati din acest motiv. Unitatea spitaliceasca a fost anuntata inca din iunie de catre Ministerul Sanatatii ca este o problema cu anestezicele pentru operatii si s-a cerut ca stocurile cu astfel de substante sa fie rationalizate, lucru care nu a fost posibil, intrucat  interventiile chirugicale de urgenta nu au putut fi amanate sau reprogramate.

In aceasta luna nu s-au mai facut aprovizionari, desigur, aceste substante s-au epuizat, practic. In momentul de fata nu se  mai gasesc deloc, miorelaxantele  nedepolarizante, care au o raza mai lunga de  actiune ca timp si sunt indispensabile pentru  interventiile de urgenta. Avem doar un  miorelaxant, Lysthenon-ul, care este polarizant si  are o actiune foarte scurta de doua minute,  practic nu permite decat sa fie intubat pacientul, dar nu si interventia ca atare”, a declarat Lucian Cernahoschi, medic  primar pediatru la Spitalul de Copii "Sf. Maria" din Iasi.

Nimeni de la unitatea spitaliceasca nu stie cand se vor mai primi medicamentele necesare continuarii activitate in salile de operatii. Se pare ca aceasta grava criza nu afecteaza doar Iasiul, exista in tara si alte spitale care se afla intr-o situatie similara. Medicii, disperati, incearca sa improvizeze, utilizand substante adiacente. La Iasi, de exemplu, singurul medicament existent zilele trecute in  stocul Spitalului "Sf.Maria" era unul care putea fi folosit doar la anestezii de scurta  durata, de circa doua minute, medicament care in mod normal este administrat doar la adulti. Medicii sunt si eu ingrijorati si spun ca nu stiu cum vor proceda in viitor,  in conditiile in care nu vor primi anestezicul necesar la astfel   interventii chirurgicale, atat de necesare, aproape zilnic la unitatea medicale. Va reamintim ca la Spitalul de copii Sf. Maria din Iasi sosesc pacienti din toate judetele Moldovei, intrucat unitatea este cea mai mare din Moldova, are mai bine de 700 de paturi in aproape 30 de sectii distribuite pe cele opt etaje ale celei mai masive cladiri in care se gaseste o unitate spitaliceasca in intreaga Moldova.

×