x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liber la muncă în Olanda pentru români şi bulgari, începând cu 1 ianuarie 2014

Liber la muncă în Olanda pentru români şi bulgari, începând cu 1 ianuarie 2014

05 Dec 2013   •   10:30
Liber la muncă în Olanda pentru români şi bulgari, începând cu 1 ianuarie 2014

Parlamentul olandez a votat cu o majoritate covârșitoare să nu prelungească regimul restrictiv existent pentru lucrătorii bulgari și români după 1 ianuarie 2014, în pofida sentimentelor puternic negative ale publicului, relatează Novinite, potrivit Agerpres.

La sfârșitul lunii octombrie a anului trecut, partidul de dreapta VVD (Partidul Popular pentru Libertate și Democrație) și Partidul Laburist (PvdA) au ajuns la un acord, sub auspiciile căruia restricțiile pentru lucrătorii din Bulgaria și România vor fi ridicate în 2014, iar cerința privind rezidența pentru a putea vota la alegerile locale va fi majorată de la cinci la șapte ani.

Imigranții vor fi excluși de la acordarea ajutoarelor sociale în primii șapte ani de rezidență, iar durata de rezidență pentru a obține cetățenia a crescut de la cinci la șapte ani.

Olanda, amintește Novinite, a fost una dintre cele zece state membre UE care au anunțat în vara anului trecut că va păstra restricțiile existente pe piața muncii pentru cetățenii din Bulgaria și România, țări intrate în UE în 2007.

Potrivit sondajelor de opinie, sentimentele publicului olandez rămân în continuare foarte ostile imigranților, iar oamenii cer ca granițele Olandei să rămână închise pentru cetățenii bulgari și români până în 2019, o propunere care câștigă teren în Marea Britanie.

×