x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Liiceanu îl propune pe Cărtărescu brand de țară, în locul frunzei Elenei Udrea

Liiceanu îl propune pe Cărtărescu brand de țară, în locul frunzei Elenei Udrea

30 Mar 2013   •   21:55
Liiceanu îl propune pe Cărtărescu brand de țară, în locul frunzei Elenei Udrea

Gabriel Liiceanu, fondatorul grupului Humanitas, a declarat sâmbătă că brandul de ţară este o frunză verde, "cam puţin" având în vedere că în mijlocul nostru se află Mircea Cărtărescu, pe care "nu suntem în stare" să-l propunem lumii ca brand şi ignorăm o creaţie care survine rareori în istorie.

 Editura Humanitas a sărbătorit 20 de ani de la prima ediţie a cărţii "Nostalgia" de Mircea Cărtărescu, sâmbătă seară, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

El a precizat că recitind "Arhitectul", povestea cu care se termină volumul "Nostalgia", a avut o senzaţie "extrem de neplăcută": "Că orice aş face nu aş putea să ajung în ograda unei asemenea performanţe (...) Senzaţia de perfecţiune totală, de reuşită care nu e la îndemâna oamenilor în mod obişnuit, de reuşită care survine rareori în istorie, am avut-o din plin".

Ulterior, Liiceanu s-a "apropiat" de felul în care este "perceput" Cărtărescu în spaţiul public în prezent.

"Când s-a pus problema unui brand al României, doamna Elena Udrea, cred, care a trebuit să-l producă, a ales o frunză verde. De care pe urmă domnul Lucian Boia şi-a bătut joc intens, când a constatat care este brandul de ţară al României - o frunză verde. Cam puţin oferi lumii arătând o frunză verde. Dar după ce citeşti o carte ca asta, pe care o sărbătorim acuma ("Nostalgia", n.r.), te întrebi în ce hal suntem dacă având aşa ceva în mijlocul nostru nu suntem în stare să-l propunem ca brand lumii. Nu cred că sunt multe popoare care ar fi făcut eroarea asta, să-şi bată joc de un om de această anvergură, să ignore o asemenea creaţie, să n-o pună în lumină şi să-i lase pe străini să-l descopere, dar nu cu forţa cu care l-ar fi descoperit, dacă ţara lui o făcea în mod sistematic. Eu cred că voi apuca momentul - Mircea Cărtărescu sigur îl va apuca - când voi vedea mult râvnitul premiu Nobel luat de el", a mai spus Gabriel Liiceanu.

Citeste articolul complet, aici.

×
Subiecte în articol: cărtărescu liiceanu frunză udrea