x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Listele sunt cheia fraudării alegerilor

Listele sunt cheia fraudării alegerilor

14 Apr 2009   •   00:00

Partidele de opoziţie din Republica Moldova nu vor participa la renumărarea voturilor în alegerile din 5 aprilie, concentrându-se pe verificarea listelor de alegători, a declarat purtătorul de cuvânt al Alianţei Moldova Noastră, Victor Osipov, relatează Interfax, în pagina electronică.



"Nu vedem nici un rost în participarea la această procedură. Preşedintele comunist Vladimir Voronin a luat această iniţiativă pentru a distrage atenţia de la fraudele reale care au avut loc în timpul elaborării listelor de alegători. Astfel, noi trebuie să ne concentrăm pe verificarea listelor şi nu vom participa la renumărare", a declarat Osipov.

Liderii opoziţiei reamintesc că miile de reclamaţii venite de la alegători şi contestaţiile partidelor de opoziţie nu au avut în vedere nereguli la numărarea voturilor, ci alte tipuri de fraude - întocmirea frauduloasă a listelor electorale, inclusiv creşterea nejustificată a numărului de alegători cu aproximativ 400.000 de persoane, înscrierea pe liste a unor persoane care nu locuiesc la adresa indicată, votarea repetată, semnături în dreptul numelor persoanelor decedate şi ale celor plecate peste hotare", se arată într-un comunicat al celor trei partide citat de ediţia online a publicaţiei Ziarul de Gardă.

MANDATELE, ÎNCĂ ÎN AER
Totodată, cele trei partide din Republica Moldova, care, potrivit rezultatelor alegerilor, au trecut pragul electoral, au anunţat că nu acceptă varianta de a nu-şi ridica mandatele dacă nu vor reuşi să demonstreze că alegerile au fost fraudate, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică.

"Este prematur să vorbim despre acest lucru acum. Problemele trebuie soluţionate treptat. Trebuie să demonstrăm că alegerile au fost fraudate", a declarat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. Potrivit preşedintelui Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, cele trei partide vor lua o decizie comună şi vor acţiona după ce vor verifica listele şi vor colecta suficiente probe care să demonsteze că alegerile au fost fraudate.

Preşedintele Partidului Liberal Democrat,Vlad Filat, a explicat că o decizie politică în acest sens este uşor de luat, dar există şi o procedură legală foarte complicată cu privire la refuzarea mandatului.  
      (Mediafax)

×
Subiecte în articol: observator