x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator MAE îşi exprimă surprinderea faţă de poziţia preşedintelui Rusiei cu privire la sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu

MAE îşi exprimă surprinderea faţă de poziţia preşedintelui Rusiei cu privire la sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu

28 Mai 2016   •   15:44
MAE îşi exprimă surprinderea faţă de poziţia preşedintelui Rusiei cu privire la sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă surprinderea cu privire la poziţia exprimată în 27 mai, la Atena, de preşedintele Federaţiei Ruse cu privire la sistemul de apărare antirachetă din România, se arată într-un comunicat al ministerului transmis, sâmbătă, AGERPRES.

"Această poziţie relevă o ignorare a situaţiei reale pe care atât România, cât şi Aliaţii săi au explicat-o în repetate rânduri în ceea ce priveşte caracterul pur defensiv al sistemului de apărare antirachetă. Ar putea fi, totodată, interpretată ca o ameninţare la adresa securităţii regionale. Reamintim şi cu această ocazie că prevederile Acordului bilateral dintre România şi SUA în domeniul apărării antirachetă reglementează cu stricteţe caracterul defensiv al sistemului de la Deveselu şi conformitatea acestuia cu prevederile Cartei ONU. MAE reiterează că acest sistem nu este îndreptat împotriva Federaţiei Ruse sau a altui stat", se arată în comunicatul MAE.

MAE vorbeşte în precizările sale despre "distorsionarea repetată" a realităţilor.

"Distorsionarea repetată a acestor realităţi nu face decât să menţină o atmosferă tensionată, în contradicţie cu spiritul de deschidere manifestat de România şi Aliaţii săi pe tema apărării antirachetă. În plus, este surprinzătoare plasarea acestui subiect în cadrul regional de securitate, în condiţiile în care, sunt binecunoscute cauzele evoluţiilor preocupante din ultimii ani în materie de securitate regională", mai susţine MAE.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat vineri România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse, deoarece găzduiesc elemente ale scutului antirachetă american pe care Moscova îl consideră o ameninţare, transmite Reuters.

Vladimir Putin a făcut vineri cele mai dure declaraţii la adresa scutul american, atrăgând atenţia că Moscova a afirmat în repetate rânduri că va lua măsuri de retorsiune, însă Washingtonul şi aliaţii săi au ignorat avertismentele.

"Dacă ieri în aceste zone din România oamenii pur şi simplu nu ştiau ce înseamnă să fii în raza de acţiune, de astăzi suntem forţaţi să luăm anumite măsuri pentru a ne asigura securitatea", a declarat Vladimir Putin la Atena într-o conferinţă de presă, organizată în comun cu premierul grec, Alexis Tsipras. "În aceeaşi situaţie se află şi Polonia", a continuat preşedintele rus.

Vladimir Putin nu a specificat ce măsuri concrete va lua Rusia, însă a subliniat că nu va face primul pas şi doar va răspunde la acţiunile Washingtonului. "Nu vom acţiona până când nu vom vedea rachete în zonele cu care ne învecinăm", a mai spus preşedintele rus.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: mae deveselu Rusia Vladimir Putin amenintare