Casa Albă a declarat că o soluție diplomatică este realizabilă și urgentă, iar Marea Britanie a făcut apel la o încetare imediată a focului între Israel și Hezbollah, scrie Reuters. Statele Unite sunt „speriate și îngrijorate de o potențială escaladare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, în cadrul unei ședințe de informare.
Loviturile intense au urmat atacurilor de la începutul săptămânii atribuite de Liban și Hezbollah Israelului, care au aruncat în aer radiouri și pagere Hezbollah, ucigând 37 de persoane și rănind aproximativ 3.000 în Liban.
În operațiunea de joi noaptea, armata israeliană a declarat că avioanele sale au luat la țintă și au lovit, timp de două ore, sute de lansatoare multiple de rachete din sudul Libanului, care urmau să fie trase spre Israel.
Bombardamentul a inclus mai mult de 52 de lovituri în sudul Libanului după ora 21.00, a declarat agenția de presă de stat libaneză NNA. Trei surse de securitate libaneze au declarat că acestea au fost cele mai puternice lovituri aeriene de la începutul conflictului în octombrie.
Nu au fost raportate victime.
Armata israeliană a promis că va continua să atace Hezbollah și a declarat că loviturile sale de joi au atins aproximativ 100 de lansatoare de rachete și alte ținte din sudul Libanului.
Într-un discurs televizat, joi, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că exploziile dispozitivelor de marți și miercuri „au depășit toate liniile roșii”.
„Inamicul a depășit toate controalele, legile și morala”, a spus el, adăugând că atacurile „ar putea fi considerate crime de război sau o declarație de război”.
Israelul nu a comentat în mod direct detonările radio și pagerelor, despre care surse de securitate spun că au fost probabil efectuate de Mossad, care are o lungă istorie în efectuarea de atacuri sofisticate pe teritoriul străin.
Misiunea libaneză la ONU a afirmat joi, într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate, că Israelul este responsabil de detonarea dispozitivelor prin intermediul mesajelor electronice și al explozivilor implantați în ele înainte ca acestea să ajungă în Liban, în conformitate cu teoriile care au circulat după explozii.
Consiliul de Securitate, format din 15 membri, urmează să se reunească vineri cu privire la explozii. Premierul libanez Najib Mikati a făcut apel la Consiliul de Securitate să ia o poziție fermă pentru a opri „agresiunea” și „războiul tehnologic” al Israelului.
(sursa: Mediafax)