x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Mesaj la mitingul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc de la Sfântu Gheorghe: "La revedere, România"

Mesaj la mitingul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc de la Sfântu Gheorghe: "La revedere, România"

de Istvan Deak    |    24 Noi 2012   •   15:30
Mesaj la mitingul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc de la Sfântu Gheorghe: "La revedere, România"

 Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) a organizat, sâmbătă, de la orele 12:00, la Sfântu Gheorghe, un miting pentru autonomia ţinutului Secuiesc, la care au participat aproximativ 3.500 de etnici maghiari. 

 
Mitingul a fost iniţiat de pastorul reformat Santa Imre, cel care a protestat timp de 50 de zile în faţa Colegiului Miko din localitate la adresa condamnării membrilor comisiei de retrocedare şi a renaţionalizării clădirii. între timp, Santa a ajuns candidat din partea PPMT pentru Camera Deputaţilor în colegiul uninominal Sfântu-Gheorghe. 
 
Evenimentul a debutat la ora 11:00 cu concertul formaţiei TransylMania şi a fost urmat de discursurile oamenilor politici din sfera PPMT. Vremea răcoroasă şi contextul electoral nu au scos în stradă la fel de mulţi oameni ca la mitingul "Ziua Dreptăţii", care a avut loc la începutul lunii septembrie tot la Sf~ntu Gheorghe. În mulţime s-au aflat şi liderii locali ai UDMR Covasna: primarul oraşului Sfântu-Gheorghe, Antal Arpad, şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor. 
 
Discursurile liderilor PPMT s-au axat pe nevoia de autonomie. Santa Imre a făcut apel la etnicii maghiari să iasă în stradă în toate oraşele mari ale judeţelor Covasna şi Harghita şi să solicite autonomia, "aşa cum 100.000 de români au solicitat Ardealul la Alba-Iulia în 1918". Tokes Laszlo a lăudat UDMR Covasna pentru sprijinul acordat evenimentului (100 de steaguri secuieşti şi aproximativ 1.000 de oameni mobilizaţi), însă nu s-a ferit să taxeze organizaţia naţională a UDMR, lansând săgeţi şi către USL. Tokes a scos în evidenţă bogăţiile zonei, dar şi faptul că Bucureştiul a împins oamenii din această zonă la limita existenţei. Au fost citite şi mesaje de încurajare din Tirolul de Sud şi din partea mai multor europarlamentari. Mulţimea a scandat în mod repetat: "Autonomie, autonomie"; "Să piară Trianonul" şi a taxat cu fluierături şi huiduieli politica de la Bucureşti. La miting au participat şi aproximativ 20 de călăreţi secui. Mitingul propriu-zis a început cu intonarea imnului secuiesc şi s-a încheiat în jurul orei 13:30 cu intonarea imnurilor Ungariei şi al ţinutului Secuiesc.
 

×