x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Militarii au trecut pe sub Arcul de Triumf

Militarii au trecut pe sub Arcul de Triumf

de Anca Aldea    |    Diana Scarlat    |    30 Iul 2009   •   00:00
Militarii au trecut pe sub Arcul de Triumf
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

Soldaţii români întorşi din Irak au trecut glorioşi pe sub Arcul de Triumf din Capitală. Misiunea lor s-a încheiat, iar în ţară au fost primiţi ca adevăraţi învingători, cu aplauze şi steaguri fluturânde. Evenimentul a coincis cu Ziua Imnului Naţional, sărbătorită ieri cu fast în toată ţara.



La încheierea acţiunilor desfăşurate în cadrul Coaliţiei Multinaţionale din Irak, militarii români au prezentat ieri onorul naţiunii, raportând scurt: Misiune îndeplinită. Dispozitivul a defilat, fiind constituit din blocuri organizate pe detaşamente, cu trupe şi tehnică ale unităţilor participante la misiunea din Irak. Primul detaşament care a trecut pe sub Arcul de Triumf aparţine Batalionului 811 Infanterie, "Dragonii Transilvani", acelaşi batalion care la 17 iulie 2003, sub comanda locotenent-colonelului Petru PAH, deschidea misiunea forţelor româneşti în provincia Dhi Qar din Irak. Militarii batalionului aveau să mai fie prezenţi încă o dată pe pământ irakian, în aceeaşi provincie, între iulie 2006 şi februarie 2007, sub comanda locotenent-colonelului Tudorel Dragonici.

SIMBOLUL ÎNVINGĂTORILOR
Participarea României la Coaliţia Multinaţională pentru stabilizarea şi reconstrucţia Irakului s-a încheiat oficial. Începând din 2003, au avut loc 12 rotiri de trupe. Timp de şase ani, participarea militară a ţării noastre - decisă de factorii politici în baza rezoluţiilor Consiliului de Securitate - a reconfirmat statutul de membru activ al comunităţii internaţionale, de generator de securitate, de partener şi de aliat credibil. Ca membru al Coaliţiei Multinaţionale, România a trimis în teatrul irakian 8.400 de militari, care au îndeplinit diverse misiuni sub control operaţional american, britanic, italian sau polonez. În două dintre acestea, desfăşurate sub "umbrela" forţei multinaţionale - Iraqi Freedom şi Antica Babilonia -, doi români şi-au pierdut viaţa. La datorie. În aprilie 2006, sublocotenentul postmortem Bogdan Valerian Hâncu a murit în timpul unei acţiuni de monitorizare şi antrenare a poliţiei irakiene. Un an mai târziu, la 21 septembrie 2007, sublocotenentul postmortem Ioan Grosaru şi-a pierdut viaţa într-o misiune de patrulare. Alţi 14 camarazi au fost răniţi, în şase ani, în teatrul de operaţii din Irak. Ca o recunoaştere a contribuţiei noastre, de la sfârşitul lui 2006, România a coordonat acţiunile şi activităţile forţelor ţărilor contributoare la Coaliţie, altele decât SUA. La manifestarea de ieri au participat şi trei generali din SUA şi din Marea Britanie.

Sărbătoare naţională
Ziua Imnului Naţional al României a fost sărbătorită tot ieri în Piaţa Tricolorului din centrul Capitalei. Ministerul Administraţiei şi Internelor împreună cu Ministerul Apărării Naţionale, Prefectura şi Primăria Municipiului Bucureşti au organizat un ceremonial religios şi o serie de spectacole în cinstea acestei zile. Spectacolul a fost susţinut de muzicile reunite din Garnizoana Bucureşti, Ansamblul Artistic "Doina" al Armatei, Ansamblul Artistic "Ciocârlia" al MAI şi corul militar. La ceremonie au fost prezenţi şi politicieni, premierul ţinând un discurs cu această ocazie. "Imnul naţional, ca simbol, ne uneşte indiferent din ce partid suntem şi ce religie suntem. Este datoria tuturor politicienilor ca, la fel ca şi simbolul naţional al imnului, să promoveze acele politici mari naţionale care unesc şi nu dezbină românii", a declarat premierul Emil Boc în discursul susţinut la ceremonie. Publicul a ascultat melodii consacrate şi un colaj de marşuri militare. La activitate au fost invitaţi să participe reprezentanţi ai unor instituţii civile şi militare, ataşaţi militari străini acreditaţi în România, veterani de război, cadre militare în rezervă şi în retragere. În ţară, în municipiile reşedinţă de judeţ, Ziua Imnului Naţional al României a fost sărbătorită prin ceremonii publice de intonare a imnului naţional şi de înălţare a drapelului naţional al României.

Capitala blocată

Defiarea militarilor întorşi din Irak a paralizat ieri circulaţia rutieră în Bucureşti. Mai multe străzi au fost închise, iar sute de şoferi nemulţumiţi au fost obligaţi să ocolească zona Arcul de Triumf.

Ceremonia dedicată militarilor români care au efectuat misiuni în Irak a început aseară, la ora 18.00, în Piaţa Arcul de Triumf. La eveniment au participat preşedintele Traian Băsescu şi fostul preşedinte, Ion Iliescu, ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, directorul SRI, George Maior şi alţi oficiali.

Pentru desfăşurarea evenimentului au fost instituite mai multe restricţii de circulaţie. Între orele 15.30 şi 20.30, s-a închis axa centrală pe şoseaua Kiseleff, între Piaţa Presei Libere şi Arcul de Triumf, iar între orele 17.00 şi 20.30, s-a închis total traficul rutier pe şoseaua Kiseleff, între Piaţa Presei Libere şi strada Arhitect Ion Mincu, precum şi pe arterele adiacente. Din cauza drumurilor închise, traficul a fost paralizat până după ora 21.00, în mai multe zone ale Capitalei.

×
Subiecte în articol: observator irak soldaţii români