Seara de 18 ianuarie 2006 a fost spartă de sirenele pompierilor care străbăteau centrul Capitalei în goană nebună să ajungă pe strada Lipscani. Din clădirea BNR ieșeau vălătuci de fum, semnul unui incendiu. Evenimentul a rămas consemnat mai ales în memoria instituțiilor implicate - FMI și Banca Centrală. Este adus în actualitate de implicarea în incendiu a doamnei Anca Paliu, proaspăt unsă în funcția de ministru al Finanțelor.
Alarma. La ora 20.30, pompierii sosiți cu trei maşini de intervenție au pătruns în clădirea Băncii Naționale. Fumul ieșea de pe colțul situat la intersecția străzilor Smârdan cu Lipscani. Clădirea se afla în renovare, așa încât până la foc s-a ajuns cu greutate printre schelele și materialele şantierului. Alarma fusese dată de personalul de pază al băncii, dar şi trecătorii alertaseră pompierii.
Incendiul izbucnise la primul etaj al palatului vechi, dintr-o încăpere situată în colțul clădirii. Acolo funcționa biroul Fondului Monetar în România, care ocupa câteva camere. Oficialii BNR, sosiți și ei rapid la fața locului, și-au dat seama de implicațiile evenimentului.
Intervenția. Pompierii au intrat în clădire prin poarta din Lipscani. Au fost rugați să folosească mai puțină apă deoarece sub zona incendiată se află Muzeul BNR. Tezaurul de la subsol era bine protejat, dar exponatele puteau fi deteriorate grav. Lupta cu focul a durat o oră. Potrivit unor martori, efectivele angajate în intervenție au fost de 40 de persoane - pompieri, poliție, pază proprie.
Ancheta. Focul a pornit din biroul Ancăi Paliu, asistent pentru relaţia cu FMI. Incendiul s-a extins și în biroul rezidentului FMI, Graeme Justice. Specialiștii ISU au declarat atunci pentru „Jurnalul Național” că incendiul a pornit de la un cablu de alimentare cu energie electrică. Alți funcționari ai băncii au susținut ca posibilă cauză a incendiului un aparat electric de consum mare uitat în funcțiune de personalul din biroul Ancăi Paliu. Directorul de comunicare al BNR, Adrian Vasilescu, declara că ,,funcţionarii FMI au îndrăgit tare cele două-trei camere pe care le ocupă și au amânat mutarea într-un spațiu pe care l-a oferit guvernatorul BNR”. Un comunicat oficial asupra anchetei pompierilor nu s-a făcut public. Adrian Vasilescu spunea, în 19 ianuarie 2006, că ancheta poate fi gata după câteva săptămâni.
În incendiu au fost distruse echipamentele electronice și mobilierul din spațiile ocupate de FMI. Calculatoarele și documentele de lucru nu au putut fi recuperate. Echipa FMI de la București s-a aflat într-o situație jenantă, cu birourile incendiate, în curs de mutare în alt spațiu, așteptându-și șefii care urmau să sosească în 25 ianuarie, la o săptămână de la foc.
După zece ani de la eveniment, Anca Paliu Dragu așteaptă, în calitate de ministru al Finanțelor, o delegație a FMI care să înceapă negocierile cu noul Guvern