x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul german de Interne recidivează. Ameninţări cu expulzarea pentru "imigranţii sărăciei" din România şi Bulgaria

Ministrul german de Interne recidivează. Ameninţări cu expulzarea pentru "imigranţii sărăciei" din România şi Bulgaria

de Istvan Deak    |    09 Iun 2013   •   11:17
Ministrul german de Interne recidivează. Ameninţări cu expulzarea pentru "imigranţii sărăciei" din România şi Bulgaria

Ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich (CSU), care, acum câteva luni, s-a pronunţat pentru măsuri rapide împotriva românilor şi bulgarilor care abuzează de sistemul social din Germania, stârnind o sumedenie de comentarii pro şi contra, acum recidivează.

Măsuri dure

De data aceasta, el a precizat că Germania va lua măsuri dure pentru a împiedica imigranţii săraci din România şi Bulgaria să intre în ţară sub pretexte false. Potrivit acestuia, măsurile vor include expulzarea şi interdicţia de călătorie, relatează revista germană Der Spiegel. Temerea sa majoră este îndreptată spre cei care vin în Germania numai pentru a primi ajutoare sociale, ceea ce, după ridicarea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii, de la 1 ianuarie 2014, ar putea deveni "un fenomen, care ar crea mari greutăţi societăţii".

Intâlnire cu omologii europeni

Vineri, Friedrich a revenit, pentru a întări spusele sale de acum câteva luni. In cadrul unei întâlniri cu omologii săi europeni, vineri, la Luxemburg, el a declarat că Germania va lua măsuri pentru a împiedica imigranţii  săraci din România şi Bulgaria să intre în ţară sub pretexte false pentru a obţine beneficii sociale. Potrivit Der Spiegel, Friedrich, membru al partidului conservator Uniunea Creştin Socială (CSU), a declarat că vrea să "alinieze problema la iniţiativele legislative naţionale curente" şi să le transmită acestor nou-veniţi următorul mesaj: "Dacă munciţi aici ilegal - indiferent cum – vă rugăm să vă întoarceţi de unde aţi venit!".

Plângeri de la comunităţile germane

Problema a fost ridicată în urma plângerilor comunităţilor germane care invocă o creştere a numărului de persoane care ajung din România şi Bulgaria cu ajutorul grupărilor organizate, prin obţinerea unei autorizaţii de afaceri şi îşi depun apoi dosarele pentru ajutoare sociale după câteva luni, pretinzând că afacerea nu a avut succes.

Friedrich susţine că cei care vor fi găsiţi vinovaţi de fraudarea serviciilor sociale vor fi expulzaţi din ţară, în pofida dreptului lor de a munci şi de a călători în statele membre UE în calitate de cetăţeni europeni. În plus, li se va interzice accesul în Germania pentru o anumită perioadă de timp.

Controversă

Există totuşi o controversă între Friedrich şi Comisia Europeană pe tema creşterii numărului de astfel de cazuri. În decembrie 2012, doar 9,6 la sută dintre românii şi bulgarii din Germania erau înregistraţi ca şomeri, o proporţie substanţial mai mică decât rata de şomaj în rândul străinilor, care era de 16,4 la sută.

Contrazis acasă: "Isterie nepotrivită"

De altfel, un politolog german citat de Deutsche Welle îl contrazice pe Friedrich. "Pe subiectul imigranţilor săraci din Bulgaria şi România care vin în Germania se creează o isterie nepotrivită", afirmă politologul Klaus Bade, expert în problemele imigraţiei, citat de Deutsche Welle. În opinia sa, Germania are nevoie de oameni calificaţi, dar trebuie să aibă grijă şi de cei săraci şi needucaţi. "Isteria răspândită în Germania şi Europa din cauza rromilor migranţi din România şi Bulgaria – căci despre ei este vorba în temerile oficiale - este neadecvată", crede profesorul. "Asta e cultura noastră de ospitalitate?", întreabă el ironic şi subliniază că în Germania nu există încă o strategie de rezolvare a problemei, iar datele statistice despre imigranţii români şi bulgari nu sunt corecte. Klaus Bade nu este de acord că afluxul de oameni săraci din Estul Europei pune în pericol stabilitatea socială din ţară. Fenomenul este cunoscut, spune el: "Altădată, pericolul venea dinspre gastarbeiteri, apoi dinspre candidaţii pentru azil politic, apoi dinspre musulmani. Acum a venit rândul rromilor."

Soluţii

Expertul german crede că, în Europa, soluţia poate fi găsită prin îmbunătăţirea condiţiilor de trai în ţările sărace, iar Germania trebuie să ia măsuri, în primul rând, în ceea ce priveşte calificarea şi educaţia imigranţilor. "Avem datoria să-i ajutăm pe cei nou-veniţi să ne înveţe limba, să-şi găsească un loc de muncă, o locuinţă şi locuri în grădiniţe pentru copiii lor", crede Bade, care de ani de zile se ocupă cu problemele migraţiei în Germania.

"O gafă de proporţii"

Profesorul se opune vehement afirmaţiilor politicienilor care susţin că naţiunea germană dispare treptat din cauza imigranţilor. El crede că ministrul de interne Hans-Peter Friedrich a făcut o gafă de proporţii când, în timpul unei emisiuni televizate, s-a adresat imigranţilor cu mesajul: "Dacă minţi şi înşeli trebuie să pleci şi niciodată să nu te mai întorci". "Şi astfel de lucruri sunt transmise la televiziune! Nu-mi vine să cred!", exclamă Bade.

Cifrele care vorbesc de la sine

El notează câteva date: 80% din imigranţii sosiţi din România şi Bulgaria sunt asiguraţi social şi au un loc de muncă oficial. Jumătate dintre ei sunt calificaţi, iar 22 la sută sunt înalt calificaţi. În universităţile germane învaţă 7.000 studenţi bulgari, de exemplu. "De ce, atunci, se vorbeşte numai de rromi, când vine vorba de imigranţii români şi bulgari? De ce imaginea este deviată?", se întreabă Bade.

Indemn la luciditate

"După părerea mea ar fi extraordinar dacă politicienii ar spune: până în acest moment ne-am descurcat bine, suntem o ţară puternică, câştigăm din deschiderea graniţelor şi de la Uniunea Europeană. Pentru că, dacă nu era UE, nu ar fi existat nici Germania Unită. Până acum, în Germania, au sosit milioane de oameni şi unii dintre ei au făcut mult. Asta arată că suntem o societate liberă, capabilă să-i integreze pe imigranţi şi să suporte o asemenea presiune suplimentară. Trebuie să fim mândri de asta", crede Bade.

×