x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nave NATO în Portul Constanţa

Nave NATO în Portul Constanţa

13 Mar 2015   •   14:30
Nave NATO în Portul Constanţa

Şase nave ale NATO, patru fregate, o navă de alimentare, crucişătorul american USS Vicksburg, dar și nava care conduce gruparea Alianţei Nord-Atlantice, au acostat în această dimineaţă în Portul Constanţa.

Forţele navale din România, Statele Unite, Italia, Canada, Germania şi Turcia vor rămâne în Portul Constanţa până luni, când întreaga grupare va ieşi în larg pentru exerciţii militare.

La acestea vor participa şi fregata Mărăşeşti, două corvete, două nave purtătoare de rachete, precum şi aeronave militare româneşti.

NATO desfășoară o serie de exerciții în Europa de Est pentru a reasigura statele aliate din zonă, îngrijorate de intențiile Rusiei în contextul crizei din estul Ucrainei. Aplicațiile militare din Marea Neagră vor include simulări de acțiuni militare antiaeriene și antisubmarine, precum și de atacuri realizate cu mici ambarcațiuni, potrivit unui purtător de cuvânt al Marinei militare bulgare. Săptămâna trecută, Ministerul Apărării rus a declarat că forțele sale au început un amplu exercițiu militar în sudul Rusiei și în teritoriile disputate la granițele țării, printre care regiunea Crimeea.

Relațiile dintre Occident și Rusia sunt la cel mai redus nivel după încheierea războiului rece. Kievul și țările occidentale acuză Moscova de coordonarea acțiunilor separatiștilor din estul Ucrainei și chiar de trimiterea de trupe și arme proprii în zonă, în timp ce Rusia neagă acuzațiile.

Cândva aliată a fostei Uniuni Sovietice, Bulgaria a aderat la Alianța Nord-Atlantică în 2004 și este una din cele șase state (alături de Polonia, România, Estonia, Letonia și Lituania) care vor găzdui centre de comandă ale NATO, create ca răspuns la criza din estul Ucrainei.

×