x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Nechifor: Se întrevede creşterea TVA la 23%

Nechifor: Se întrevede creşterea TVA la 23%

19 Apr 2010   •   00:00

Deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor a declarat, azi, că în România se întrevede creşterea TVA de la 19% la 23%, în condiţiile crizei economice, arătând că pentru reducerea impactului asupra puterii de cumpărare este nevoie de TVA redusă, de 5%, pentru produsele de bază.

Nechifor a participat, la Madrid, la o conferinţă a membrilor comisiilor de buget din parlamentele naţionale ale ţărilor membre UE unde au fost abordate subiecte privind criza economică.

El a afirmat, într-o conferinţă de presă, că dacă în 2008 se vorbea de o criză financiară, în 2009 aceasta a devenit o criză economică, astfel încât multe firme au fost închise, iar şomajul a crescut. În România şomajul se apropie de un milion de persoane, iar în Spania a ajuns la 20%, a spus el.

Nechifor a apreciat că în condiţiile în care românii plecaţi la muncă în străinătate nu-şi vor mai găsi de lucru se vor întoarce în ţară, ceea ce va duce la creşterea numărului de şomeri.

El a spus că Guvernul Boc nu a adoptat nicio măsură anticriză şi că nu a făcut nimic pentru forţa de muncă, iar ceea ce va urma va complica situaţia din ţară.

Deputatul PSD a adăugat că în Europa creşterea economică prognozată pentru acest an este de 1% şi că România "pune o frână importantă în spaţiul european", în condiţiile în care FMI a revizuit prognoza privind avansul PIB al României de la 1,3 la 0,8%.

Nechifor a mai arătat că Guvernul se află într-o situaţie delicată şi va trebui să adopte unele măsuri, arătând că de exemplu Spania intenţionează să majoreze TVA de la 16 la 18% şi că se întrevede ca şi România să crească TVA, de la 19 la 23%.

"Această creştere a TVA va duce la scăderea puterii de cumpărare", a spus Nechifor, care a apreciat că este nevoie de o cotă diferenţiată de TVA, de 5% pentru produsele de bază.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a anunţat că în acest an sistemul de taxe şi impozite va rămâne neschimbat.

×
Subiecte în articol: observator