x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

08 Noi 2006   •   00:00

15:38 - TAXA

IASI. Fiecare participant la cel mai important eveniment monden din Iasi - balul de la Palatul Culturii - va achita o taxa de 500 de euro.
SOLICITARE. CRJ face un apel catre ministrul Nicolaescu sa-si respecte decizia de a inchide Spitalul de psihiatrie de la Poiana Mare.

15:43 - DURERE

GHENCEA. Maistrul militar Constantin Hurchi a fost inmormantat in Cimitirul Militar Ghencea din Bucuresti. Corpul celui de-al treilea membru al echipajului elicopterului prabusit in lacul Golesti a fost gasit de scafandri luni, la doua saptamani de la tragicul incident, pe fundul lacului, legat de un scaun al elicopterului.
CLUJ. Un fost politist din Turda trimis in judecata pentru proxenetism a fost condamnat ieri la doi ani de inchisoare cu suspendare. Horatiu Pop este acuzat ca a inlesnit practicarea prostitutiei pentru patru fete. Mai mult, el a fost acuzat ca le vindea tinerelor bijuterii cu bani din prostitutie.

INCOMPATIBILITATE - Dilema rezolvata prin lege
Incompatibilitatea dintre functia de europarlamentar si cea de deputat sau senator va fi eliminata pe termen limitat la inceputul anului viitor, prin elaborarea unui proiect de lege in acest sens, a anuntat ieri presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu. Conform proiectului, pana la organizarea de alegeri pentru PE in Romania, euroobservatorii nostri (deveniti europarlamentari) vor putea sa detina in continuare si functia de deputat sau senator, urmand sa fie retribuiti doar de PE. (Aniela Nine)

PARLAMENT - Regele Mihai nu va fi despagubit
Deputatii au respins ieri, in urma deciziei Curtii Constitutionale, ca este neconstitutionala legea prin care i se acorda fostului suveran al Romaniei Mihai I (foto) o despagubire de 30 de milioane de euro pentru bunurile ce i-au apartinut. Legea a fost respinsa si de Senat, desi ea fusese aprobata de parlamentari anul trecut, dar nu a mai fost promulgata, intrucat 28 de senatori PSD si PRM au sesizat Curtea Constitutionala. Proiectul mai prevedea ca regele Mihai sa foloseasca pe durata vietii Palatul Elisabeta si Castelele Peles, Pelisor si Foisor. (C.V.)

PALATUL SUTU - Revendicarea CEC a fost contestata
Palatul Sutu, care gazduieste Muzeul Municipiului Bucuresti, nu poate fi revendicat de CEC, a declarat pentru Mediafax Stefan Damian, directorul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a Municipiului Bucuresti. CEC a transmis ieri, ca va incepe procedurile pentru a intra in posesia Palatului Sutu. Damian sustine ca Primaria Municipiului Bucuresti este proprietarul Palatului Sutu.

POATE REVENI - Stolojan are deschisa usa PNL
Raspunzand unei intrebari privind posibilitatea reprimirii lui Theodor Stolojan in PNL, presedintele liberal Calin Popescu Tariceanu a spus ca in PNL are loc oricine sustine necesitatea unui partid liberal puternic. "Cei care vor sa vina in partid si sustin convingerile liberale sunt bineveniti", a adaugat Tariceanu. In schimb, vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur a declarat ca excluderea lui Stolojan din partid a fost "o greseala", precizand ca sustine revenirea acestuia in PNL. (Monica Iordache Apostol)

SECTORUL 2 - Circulatie inchisa pe Soseaua Andronache
Traficul rutier pe Soseaua Andronache, din Sectorul 2 al Capitalei, va fi inchis de vineri pana luni, intre strazile Maliuc si Avram Iancu, pentru reparatii la trecerea la nivel cu calea ferata Bucuresti - Constanta. Potrivit Primariei, dirijarea traficului pe rutele ocolitoare se va realiza prin indicatoare rutiere, iar, pentru evitarea blocajelor in trafic, conducatorii auto sunt rugati sa respecte semnele de circulatie si sa isi adapteze din timp rutele de deplasare.

FUNCTIONARI PUBLICI - Prime mari de vacanta in 2007
Statul vrea sa acorde anul viitor prime de vacanta de peste 2.500 de miliarde de lei unui numar de 200.000 de funtionari publici. Valoarea primelor este inegala. In top conduce Consiliul Concurentei, unde 300 din cei 351 de angajati ar urma sa ia circa 55 milioane de lei vechi fiecare. Dintre cei 260 de angajati ai Administratiei Prezidentiale, 51 ar trebui sa primeasca cate 15 milioane de lei. La Finante, din cei 33.000 de functionari peste 31.000 vor lua cate 11 milioane.

PROIECT IN 2007 - Subventii limitate pentru case noi
Limitele de cost pe metru patrat construit, pentru care statul va acorda subventia de 20% prevazuta de Programul national pentru sprijinirea ridicarii de locuinte, vor fi cuprinse in 2007 intre 400 de euro, pentru cladiri cu maximum un etaj, si 480 de euro, pentru cladiri cu mai mult de un etaj, potrivit unui proiect de hotarare al Ministerului Transporturilor. De subventia de 20% din pretul ridicarii unei case noi beneficiaza tinerii casatoriti, familiile ramase fara adapost din cauza unor calamitati naturale si persoanele evacuate ca urmare a retrocedarii.

LEGISLATIE - Acte gratuite pentru sarmani
Copiii orfani, abandonati, persoanele in varsta aflate in unitati de ocrotire si protectie sociala, persoanele cu handicap ori care beneficiaza de ajutor social, precum si victimele unor calamitati naturale sau incendii sunt exceptate de la plata cheltuielilor de producere si eliberare a actelor de identitate. Acordarea scutirii se face in baza documentelor care atesta una dintre situatiile prezentate. (E.S.)

TRANSPORTURI - Politistii, acuzati ca iau spaga
Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) acuza politistii din cadrul IJP Prahova ca pretind bani ilegal de la soferii de tir care tranziteaza DN 1 prin zona Posada, cu toate ca circulatia vehiculelor de peste 7,5 tone in aceasta zona nu este restrictionata. Desi poseda autorizatie pentru accesul pe DN 1, soferii de tiruri si camioane sunt totusi opriti de politistii din Comarnic si Sinaia, care, contra unei sume de bani, le permit sa circule mai departe. In acest sens, FORT a inaintat o adresa sefului Politiei Rutiere, Dumitru Jianu. (Iohanna Onaca Purdea)

NEGOCIERI - Telesport, atractiv pentru Vantu
Horatiu Nicolau, patronul Telesport, ne-a confirmat ca este in discutii cu Sorin Ovidiu Vantu pentru vanzarea postului tv. "Am avut cateva discutii cu domnul Vantu, insa pana in prezent n-am primit nici o oferta concreta. Faptul ca noi suntem in tratative cu UPC pentru a fi preluati a facut canalul mai atragator. De altfel, la finalul anului trecut am fost foarte aproape de o vanzare a postului, insa tranzactia nu s-a mai incheiat", ne-a declarat Nicolau. (A.V.)

VASLUI - Medicii ortopezi refuza sa opereze
Chiar daca iarna bate la usa, ortopezii vasluieni refuza sa mai opereze, deoarece de doi ani, desi lucreaza intr-un mediu nociv, nu li s-a platit sporul de risc de 15%. Ei se expun in timpul operatiilor razelor X, lucru care le poate afecta sanatatea. De partea cealalta, conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Vaslui considera nejustificate atat cererea medicilor, cat si modalitatea lor de protest. (A.I.)

CLUJ - Emil Boc a sarit in ajutorul unui tanar
Primarul Clujului, Emil Boc, a acordat, in cursul noptii de luni spre marti primul ajutor unui student care fusese batut de alti tineri. "Am fost martorul unei batai in care au fost sase persoane implicate. Dintre acestia, unul era intins pe sosea. I-am facut respiratie gura la gura, dupa care a venit un tanar si mi-a spus ca este student la Medicina, asa ca l-am lasat pe el sa continue", a povestit Boc. Primarul a ajuns la locul incidentului intamplator, barul fiind in cartierul sau. Tanarul batut a decedat. (L.N.)

ACUZE PETRILA - Tanar seropozitiv batut de politisti
Un tanar seropozitiv in varsta de 17 ani din orasul Petrila sustine ca a fost batut cu bestialitate de o patrula a Politiei comunitare din oras, care l-ar fi prins la furat de fier vechi in incinta EM, transmite Mediafax. Familia tanarului a fost anuntata despre incident de vecini, iar mama sa povesteste ca si-a gasit copilul la politie incatusat si lovit. Reprezentantii Politiei comunitare din Petrila sustin ca nu au inca dovezi ca baiatul ar fi fost batut de agenti.

RECURS RESPINS - Scaletchi ramane dupa gratii
Presedintele Organizatiei pentru Apararea Drepturilor Omului (OADO), Florentin Scaletchi, va ramane in arest dupa ce Curtea de Apel a respins ieri recursul sau impotriva incarcerarii. In timpul sedintei de judecata, Scaletchi a sustinut ca dosarul sau de coruptie este unul fabricat si ca se considera detinut politic. Printre lacrimi, seful OADO a sustinut ca arestarea "i se trage" de la presedintele Basescu. (Miruna Pasa)

GALATI - Vagoane rasturnate la Mittal Steel
Patru vagoane care au fost descarcate de minereu pe platforma combinatului Mittal Steel Galati s-au rasturnat in urma unor manevre ale celor care operau cuplarea lor pentru formarea unei noi garnituri de tren. In urma incidentului nu s-a produs nici o victima. (Daniel Mihalascu)

SIBIU - Braconaj masiv pe raul Tarnava
Garda de Mediu Sibiu, IJP Sibiu si Regia Apele Romane, filiala din Targu-Mures, au inceput ieri o ancheta pentru a stabili cauza mortalitatii piscicole de pe raul Tarnava, ultimele date aratand ca nu a fost vorba despre o poluare, ci despre braconaj. Luni seara, sute de pesti morti au aparut pe suprafata raului Tarnava, in localitatea sibiana Micasasa. Localnicii au strans pestii in plase, saci si lighene si i-au dus acasa pentru consum, in pofida faptului ca autoritatile i-au avertizat sa nu-i manance. Cauza exacta a mortalitatii piscicole va fi stabilita in zilele urmatoare. (Lucian Dobrater)

BOTOSANI - Ajutor rasplatit cu amenda
Un batran din localitatea Todireni, din judetul Botosani, risca sa primeasca o amenda de cateva mii de lei pentru ca a ingrijit un pui de caprioara ranit. Gheorghe Iftimiciuc, de 72 de ani, creste de mai bine de un an in gospodaria proprie o caprioara gasita pe un camp. Animalul era muscat de caini, iar batranul l-a luat acasa sa-l ingrijeasca. Cu toate acestea, responsabilii Directiei Silvice sustin ca tinerea in captivitate a animalului se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 de lei la 5.000 de lei.

CRIMA HANESTI - Suspectul a fost arestat
Ioan Lazar, principalul suspect in cazul omorului de la Hanesti, a fost arestat ieri pentru 29 de zile, sub acuzatiile de intretinere de relatii sexuale cu o minora si sustragere de la urmarirea penala. Invinuitul a facut recurs. Lazar este principalul suspect in uciderea micutului Marian Iordache, copilul de 2 ani disparut din Botosani. In timpul derularii cercetarilor, politistii au descoperit faptul ca in luna iulie a acestui an, Ioan Lazar a intretinut relatii sexuale cu o minora. In timpul cercetarilor privind omorul de la Hanesti, Lazar a fost internat la Spitalul de Psihiatrie, de unde a reusit sa fuga, fiind acuzat acum de sustragerea de la urmarirea penala. (Razvan Constantin)

TAXIMETRIE - Guvernul nu e de acord cu Videanu
Introducerea unor tarife minimale si maximale pentru serviciul de taxi incalca legislatia concurentei, iar limitarea numarului maxim de autorizatii de taxi va duce la scumpirea acestui tip de transport, considera Guvernul. Executivul propune eliminarea acestor prevederi dintr-un proiect de act normativ privind transportul in regim de taxi, elaborat de cinci deputati PNL si aprobat de cabinetul Tariceanu, dand astfel o palma Primariei Capitalei, care in octombrie a anuntat introducerea acestor masuri la nivelul Bucurestiului. (Florina Zainescu)


PRO-LENIN. Un grup de zece persoane a militat ieri-dimineata pentru reinstalarea statuii lui Lenin pe soclul din Piata Presei Libere. Radu Florin, responsabilul cu propaganda PCR, s-a declarat pesimist in privinta sanselor de reusita ale acestei actiuni "in actualul regim". El a precizat ca scopurile formatiunii pe care o reprezinta sunt "rasturnarea capitalismului si reinstaurarea oranduirii socialiste".
×
Subiecte în articol: observator