x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Observator - Romania in 5 minute

Observator - Romania in 5 minute

23 Oct 2006   •   00:00

17:02 - FONDURI

TULCEA. Peste 20 de milioane de euro vor fi alocate de Ministerul Mediului pentru modernizarea unor localitati din Delta Dunarii.
BUCURESTI. Primaria Sectorului 2 a anuntat ca locatarii blocurilor reabilitate termic, ce au venituri insuficiente, vor fi ajutati financiar.

17:07 - REPORT

VRANCEA. Liderii politici locali ai PNL, PD, PC, PNG-CD si PSD au ajuns ieri la o intelegere in ceea ce priveste deblocarea activitatii Consiliului Judetean si au hotarat convocarea unui referendum prin care vrancenii sa fie consultati in legatura cu oportunitatea dizolvarii CJ.
LOTO 6/49. Numerele castigatoare de aseara sunt 1, 35, 47, 20, 25, 46. Marele premiu a ramas necastigat, reportul fiind de 1.506.032 RON. La categoria a II-a au fost 3 de castiguri a cate 68.838 RON fiecare, iar la categoria a III-a, 269 a cate 1.151 RON. Numarul de la Noroc a fost 3538179.

BIHOR - Alerta pentru gripa aviara
Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii, a recunoscut sambata, la Oradea, lipsa informatiilor privind situatia pasarilor migratoare din bazinul rusesc, mai precis din Siberia, care ar putea aduce un nou val de gripa aviara in Romania. Din acest motiv, autoritatile sanitar-veterinare sunt in alerta maxima, efectuand o serie de aplicatii si monitorizari ale pasarilor. Flutur a dat asigurari populatiei ca de aceasta data "suntem pregatiti sa intervenim la timp". (Teodora Ivan)

PRAHOVA - Sinistrati cazati in inchisoare
Doua familii din localitatea prahoveana Telega isi vor petrece iarna in inchisoarea Doftana, deoarece autoritatile locale nu au gasit alta varianta de a le acorda acestora o locuinta provizorie. Cele doua familii si-au pierdut casele in primavara acestui an, din cauza alunecarilor de teren. Primarul Ion Buga a declarat ca in inchisoare acestia "au conditii mai bune de cazare, deoarece cladirea are toate utilitatile si, in plus, nu platesc chirie, intrucat au statut de sinistrati". (M. Pasa)

NUMIRE - Procurorul general are un nou consilier
Procurorul general Laura Codruta Kövesi si-a ales si cel de-al doilea consilier personal, la aproape doua saptamani de cand fostii procurori care au ocupat aceste posturi au fost eliberati, la cerere, din functii. Incepand de astazi, Kövesi va fi consiliata de magistratul Dana Titian, fost sef birou la Sectia Judiciar Civila din cadrul Parchetului instantei supreme, apoi judecator la Curtea de Apel Alba-Iulia. Primul consilier numit a fost procurorul Vasilica Enescu.

MEHEDINTI - Popa Gaina boteaza pe garantie
Preotul Eliade Gaina, de la biserica din Bucura-Mehedinti, a refuzat sambata sa boteze un copil, de suparare ca tatal micutului nu-i reparase Dacia facuta praf intr-un accident rutier, pe care i-o adusese de cateva luni in ograda. Rugat cu insistenta de nasi si de alti sateni disperati, popa Gaina a propus o solutie de compromis: boteaza copilul numai daca tatal micutului, Cornel Moreanu, ii va da ,,o garantie" de 20 de milioane de lei vechi. ,,Ne-a zis ca vrea sa fie sigur ca-i va repara masina si dupa aceea ii va restitui banii", a declarat nasul de botez. (Dumitru Stoichita)

CA-N FILME - Dreptate de tip mafiot intre "lupi"
O emisiune de la un post de televiziune local a fost urmata de un conflict de tip mafiot intre invitati. Primarul pedist Gheorghe Lupu, din Zarnesti, l-a agresat impreuna cu fiul sau pe Ovidiu Lupu (PNG), interlocutorul sau din respectiva emisiune, imediat dupa ce au parasit sediul postului tv. Urmarit de jeep-urile primarului, Ovidiu Lupu a fost prins la iesirea din Brasov in urma unei ambuscade auto, dupa care s-a trezit cu pistolul primarului din Zarnesti la cap si batut de fiul acestuia cu bata de baseball. Victima a depus imediat plangere penala. (Libiu Mateescu)

COLABORARE - Noua infractori romani extradati
Noua cetateni romani condamnati la inchisoare pentru infractiuni de furt, inselaciune si chiar trafic de droguri vor fi "returnati" astazi si maine in tara, pentru a-si executa pedepsele primite. Infractorii sunt extradati din Italia, Grecia, Spania, Suedia si Austria si vor fi dusi direct in penitenciarele din Romania. Infractorul cu cea mai grea condamnare, opt ani si trei luni pentru trafic de droguri de mare risc, se numeste Vasile Buliga si va fi transferat marti noapte de la Stockholm.

BOTOSANI IN UE! - Mai multe carute decat autoturisme
In Botosani, numarul carutelor il depaseste pe cel al autovehiculelor. La nivelul judetului sunt inregistrate aproximativ 43.000 de atelaje fata de 40.196 de autovehicule, raportat la o populatie de 460.000 de locuitori. Politia se afla intr-o situatie ingrata, avand in vedere faptul ca una dintre prevederile noului Cod Rutier stipuleaza faptul ca atelajele care circula pe drumurile europene vor trebui confiscate. (Razvan Constantin)

GALATI - Restituirile de terenuri finalizate
Prefectul de Galati, Mihai Capra, a anuntat ieri finalizarea aplicarii in judet a Legii privind punerea in posesie. Potrivit acestuia, comisiile locale au evaluat si solutionat 8.717 cereri, fiind admise 2.912, iar alte 40 de solicitari, referitoare la revendicarea a 76,2 hectare de teren, au fost validate prin despagubirea fostilor proprietari. Au fost restituite astfel 10.430 de hectare, din care 4.284,5 hectare de teren agricol si 6.145,4 hectare de teren forestier. (Daniel Mihalascu)

BRASOV - Bebelus, victima a unui accident rutier
Un bebelus in varsta de 3 luni, ranit grav in urma unui accident rutier produs sambata in judetul Brasov, a decedat. Leziunile fatale au fost cauzate de caderea copilului intre scaunele masinii, pentru ca acesta nu avea centura de siguranta pusa. Impactul dintre un autoturism Ford Focus si un autocar plin cu elevi din Campina a cauzat si ranirea altor persoane. Doi adulti si un copil mai sunt inca internati pentru tratarea ranilor, dar, potrivit medicilor, acestia sunt in afara oricarui pericol. (Libiu Mateescu)

NIGERIA - Romanul rapit a fost eliberat
Romanul rapit in Nigeria la inceputul lunii octombrie a fost eliberat sambata, impreuna cu alti sase ostatici. Potrivit autoritatilor nigeriene, starea de sanatate a tuturor este buna, iar dupa eliberare, acestia au fost dusi la Port Hartcourt, unde vor fi predati companiilor la care sunt angajati. Desi au existat zvonuri referitoare la plata rascumpararii, adjunctul superintendentului politiei in statul Akwa Ibom, Suur Chafa, a declarat ca nu are informatii in legatura cu conditiile eliberarii.

ALBA - Muzee pentru pastrarea traditiei
Judetul Alba are, incepand de ieri, doua noi muzee etnografice in localitatile Sibot si Daia Romana. Potrivit presedintelui Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, in ambele locatii exista un vast inventar donat in totalitate de locuitorii celor doua comune, precum obiecte traditionale folosite in gospodariile taranesti, unelte specifice muncilor traditionale, elemente de port traditional si obiecte de cult. (Lucian Dobrater)

"TUTU" - Turnatori gasiti de pe microfilm
Secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Mircea Toader (foto), sustine ca a aflat numele celor care l-au turnat la Securitate dupa ce a vazut microfilmul cu dosarul sau de urmarit. Potrivit liderului PD Galati, cele doua persoane care l-au turnat, denumindu-l "Tutu" in notele informative, sunt fosti colegi carora Toader li se confesa. El a facut public doar numele unuia dintre ei, Gaina, capitan fluvial, decedat intre timp. Cu privire la cel de-al doilea, liderul PD Galati a spus doar ca era capitan de cursa lunga, este in viata si in activitate. (Daniel Mihalascu)

DECIZIE - Exproprierile de la Otopeni se amana
Terenurile detinute de Ion Tiriac si de Gigi Becali in zona Aeroportului "Henri Coanda" ar putea sa nu fie expropriate, a declarat ieri Radu Berceanu. O decizie in acest sens va fi luata in urmatorii doi ani, in functie de planurile de dezvoltare a aeroportului. "Vreau sa inteleaga toata lumea ca terenurile expropriate pentru proiecte derulate de stat nu reprezinta o afacere. Multi dintre cei care au cumparat terenuri in zonele in care au fost anuntate proiecte mari de infrastructura, sperand ca se vor imbogati, vor regreta", a mai spus ministrul Transporturilor. (Daniela Ivan)


"MIL FEST 2006 - ZIUA ARMATEI". Ieri, in Piata Revolutiei, au avut loc mai multe manifestari organizate de Ministerul Apararii Nationale, pentru a marca suspendarea serviciului militar pe timp de pace si trecerea la serviciul militar bazat pe voluntariat. S-au marcat deopotriva "ultima incorporare" oficiala care se face in Armata Romana si Ziua Armatei, ce se sarbatoreste in fiecare an la 25 octombrie.
×
Subiecte în articol: observator