x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Of şi jale naţională, staţi pe bară şi la vară!

Of şi jale naţională, staţi pe bară şi la vară!

de Diana Scarlat    |    25 Apr 2009   •   00:00
Of şi jale naţională, staţi pe bară şi la vară!
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Editura Intact

Ajunşi în şomaj după o viaţă întreagă de muncă, mii de oameni s-au aşezat ieri la coadă, la primele ore ale dimineţii, în speranţa că cineva va avea nevoie de ei. În Bucureşti, oraşul cu cele mai multe oferte din partea angajatorilor, curtea Liceului "Petru Maior" era deja plină la deschiderea Bursei.



Coada dezolantă la locuri de muncă înainta în tăcere de cortegiu funerar. Numai privirile oamenilor au vorbit despre disperarea lor. Licăriri de speranţă până la intrarea în sală, descumpănire în interior printre joburile etalate ca la tarabe. Apoi deznădejde în ochii multora.

Oameni de toate vârstele, cu diverse profesii, au intrat pe rând în sala de sport a Liceului "Petru Maior" din Bucureşti, locul în care s-a organizat în ultimii ani Bursa locurilor de muncă. Mulţi au ieşit dezarmaţi. Nu s-a găsit nimic pentru ei. Sau salariile pe care le oferă angajatorii sunt prea mici pentru a-i ajuta să-şi achite datoriile lunare.

Au fost însă şi oameni mulţumiţi de oferte. Bursa s-a încheiat la Bucureşti după ora 14:30, cu rezultate mulţumitoare pentru organizatori: "Au participat 3.450 de persoane şi au fost oprite 2.070 de CV-uri pentru interviu şi angajare. Dacă dintre acestea se angajează 1.000, ar fi deja o rată foarte mare de ocupare", a declarat Dumitru Pelican, directorul executiv al Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti.

În alte părţi ale ţării s-au semnat contracte de angajare chiar pe loc. Au fost şi probleme în judeţele cu cea mai mare rată a şomajului. La Vaslui, judeţul cel mai afectat de criză, 1.500 de şomeri s-au călcat pe picioare, concurând pe numai 300 de locuri de muncă.

OFERTĂ DE CRIZĂ
În toată ţara au fost scoase la concurs 18.629 de locuri de muncă pentru Bursa de ieri, prin participarea a 1.676 de agenţi economici. Bucureştiul a fost din nou în top, cu 2.623 de oferte din partea angajatorilor, acestea fiind însă aproape de trei ori mai puţine decât în anii precedenţi şi insuficiente pentru miile de oameni în căutare de joburi.

Până la prânz intraseră deja în jur de 2.500 de candidaţi în sala de sport a Liceului "Petru Maior". În privinţa salariilor, angajatorii spun că acestea sunt "adaptate la situaţia de criză", însă de cele mai multe ori asta înseamnă salariul minim pe economie, în condiţiile în care mulţi dintre cei rămaşi fără locuri de muncă au de plătit credite în euro, chirie, întreţinere la bloc şi alte cheltuieli lunare care, adunate, depăşesc sumele pe care le-ar putea câştiga acceptând posturile scoase ieri la concurs.

Şeful AMOFM, Dumitru Pelican, spunea în cadrul conferinţei de presă care a precedat Bursa, că se aşteaptă ca tinerii absolvenţi să accepte uşor joburi plătite cu 200-250 de euro pe lună, fără alte facilităţi, deşi în ultimii ani cereau peste 400 de euro, maşină de serviciu, telefon, tichete de masă şi alte bonusuri. Oferta angajatorilor este însă destul de săracă anul acesta şi ca număr de joburi, şi în privinţa salariilor.




RECORD NEGRU
Dumitru Pelican, directorul executiv al Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti, a declarat ieri, la deschidere, că nu a mai fost un număr atât de mare de participanţi din 2001 sau 2002. Statisticile ANOFM arată că în acea perioadă rata şomajului depăşea 10%. Cel mai negru an a fost 1999, cu o rată de 11,4%, reprezentând un număr de 1.118.877 şomeri înregistraţi.

A urmat 2000, cu 11,2%, pentru ca în 2001 să scadă la 9% şi să crească în anul următor până la 10,2%, situaţie comparabilă cu anii 1994-1995. Din 2002, rata şomajului a scăzut progresiv, ajungând la 4,3% în 2007 şi la numai 4% anul trecut, reprezentând 362.429 de persoane fără locuri de muncă. Luna aceasta, rata şomajului a ajuns deja la 5,6% pe ţară, însă Bucureştiul stă încă bine, cel puţin statistic, având o rată a şomajului de numai 1,75%, reprezentând 18.884 de persoane fără locuri de muncă, la o populaţie activă de 1.080.600 de persoane.

Preşedintele ANOFM, Silviu Bian, şi-a exprimat optimismul în legătură cu posibilitatea pe care o au cei ajunşi astăzi la Bursa locurilor de muncă de a se angaja în viitorul apropiat. Aceştia au fost înregistraţi într-o bază de date şi pot fi contactaţi ulterior, când apare nevoia de personal.

FINANŢARE
Venind în sprijinul angajatorilor şi al forţei de muncă, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a lansat tot ieri şase linii de finanţare pentru formare profesională şi pentru promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale, în valoare de 545 de milioane de euro.

"Ne aşteptăm ca aproximativ 15.000 de şomeri să fie incluşi în programe de orientare, consiliere şi formare profesională, alte 20.000 de persoane inactive din mediul rural sau care îşi câştigă existenţa din agricultura de subzistenţă să intre în astfel de programe, iar alte 20.000 de persoane, aparţinând grupurilor vulnerabile, să fie introduse în programe de asistare în vederea integrării sociale", a declarat ministrul Muncii, Marian Sârbu.

Propunerile de proiecte pot veni de la instituţii de stat, patronate, sindicate, asociaţii profesionale, întreprinderi sau organizaţii neguvernamentale, suma alocată fiecărui proiect fiind cuprinsă între 500.000 de euro şi cinci milioane de euro, perioada de implementare fiind între şase luni şi trei ani.

×
Subiecte în articol: observator