x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Performanţa nu are limite - o excepţională lecţie de motivare dată de tineri care şi-au învins handicapul

Performanţa nu are limite - o excepţională lecţie de motivare dată de tineri care şi-au învins handicapul

11 Oct 2013   •   13:20
Performanţa nu are limite - o excepţională lecţie de motivare dată de tineri care şi-au învins handicapul

Performanţa nu are limite şi poate depăşi orice formă de handicap. Au dovedit-o câţiva tineri excepţionali, pentru care cuvântul “imposibil” nu există decât în dicţionar. Ei îşi trăiesc viaţa cu o intensitate de neregăsit în lumea celor care se consideră normali. Trei asemenea oameni vor vorbi semenilor lor, de pe scena Sălii Palatului, în seara de 22 octombrie.

Atunci şi acolo va avea loc prima conferinţă motivaţională susţinută în România de speakeri cu handicap. Ei sunt Cosmin Jurcan – preşedintele Fundaţiei Licinum, regizorul Tedy Necula şi pictorul Gheorghe Aştilean, fiecare dintre ei cu povestea de viaţă, cu greutăţile şi cu reuşitele lui acolo unde nimeni nu le dadea aceaştă şansă. Ei sunt performeri asemeni tuturor celorlalţi. Handicapul pe care îl au rămâne în subsidiar.

Cu o zi în urmă, într-o conferinţă de presă Cosmin Jurcan explica de ce este important evenimentul de la Sala Palatului. "Am trăit în jur de 50 de ani. Ce fac cu ei, cum îi valorizez ? Dacă nu am nicio direcţie, nicio focusare, niciun ideal, trec prin viaţă fără sens. Eu a trebuit să decid la vârsta de 16 ani cine sunt, ce vreau şi unde trebuie să ajung. Aşa am decis să fiu reprezentantul persoanelor cu handicap din România, că vreau să motivez oamenii să-şi descopere şi să-şi motiveze visele şi să caute acea bucurie a vieţii", a declarat pentru Agerpres preşedintele fundaţiei organizatoare.

El spune că diferenţa dintre o persoană validă şi o persoană cu handicap este focusarea. O persoană cu handicap doreşte să se recupereze cât mai mult, să fie împlinită pe plan familiar şi să aibă sentimentul că se poate autosusţine pe plan material, să aibă bucuria că îşi trăieşte viaţa.

"Singura diferenţă dintre noi şi ceilalţi este că handicapul nostru izbeşte ochiul. Învăţăm să ne susţinem unii pe alţii cunoscându-ne. Nu există delimitări între noi. Să învăţăm să comunicăm împreună. Comunitatea oamenilor cu handicap nu se diferenţiază - sunt oameni egoişti, altruişti, oameni care au avut un rol pozitiv sau unul negativ în istorie", a apreciat Jurcan.

Cosmin Jurcan este consultant pe politici de integrare a persoanelor cu handicap şi speaker motivaţional. Motoul său este: "'Imposibil' există în dicţionar doar pentru a fi ridiculizat".

Cel de-al doilea vorbitor din conferinţa de joi, Ioan Man (nevăzător), este pasionat de muzică iar participarea la un show tv în 2012 i-a schimbat viaţa, artistul reuşind să se claseze printre primii şase finalişti. El consideră că performanţa nu cunoaşte limite şi limitele nu au handicap, iar reuşita lui în viaţă este dată de voinţă şi curaj. "Handicapul nu este o dramă, ci o provocare. 'Dizabilitate' este doar un cuvânt prin care te diferenţiezi de ceilalţi", este de părere Man.

Tedy Necula (născut cu o dizabilitate fizică) a spus că munceşte în fiecare zi pentru a-şi îndeplini visele şi pentru a presta o muncă de calitate în domeniul regizoral. El a subliniat faptul că nu şi-a privit niciodată handicapul ca pe un obstacol, dimpotrivă, acest lucru l-a determinat să muncească mai mult pentru ce îşi doreşte.

Declaraţiile de presă au precedat Conferinţa motivaţională "Poţi face diferenţa!", ce se va desfăşura la Sala Palatului, pe data de 22 octombrie, începând cu ora 19.00.

Conferinţa va provoca participanţii să-şi schimbe viaţa prin valorificarea potenţialului individual. Vor fi alături de manifestanţi şi îşi vor dovedi măiestria trupele Just Dance, formată din tineri care şi-au depăşit handicapul, participanţi la manifestări internaţionale, No Limit, formaţia artistică a unor tineri speciali care aud cu sufletul, precum şi Ioan Man, solistul nevăzător care cu vocea sa a impresionat până la lacrimi mii de oameni.

Intrarea la conferinţă este liberă, iar organizatorii aşteaptă să li se alăture nu doar comunităţile persoanelor cu diverse forme de handicap, într-o încercare de revenire la o firească stare de normalitate socială.

Potrivit preşedintelui Fundaţiei Licinium, la nivel naţional sunt în jur de două milioane de persoane cu diverse forme de handicap, în timp ce numărul celor înregistraţi oficial este de numai o treime. 

×