x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator PNL îi solicită premierului să nu promoveze măsurile de austeritate prin ordonanţă de urgenţă

PNL îi solicită premierului să nu promoveze măsurile de austeritate prin ordonanţă de urgenţă

14 Mai 2010   •   00:00

"PNL consideră că implementarea reducerilor de salarii şi pensii printr-o nouă ordonanţă de urgenţă ar reprezenta şi ultimul gest de sfidare a Constituţiei pe care Cabinetul Boc şi l-ar mai putea permite", susţine deputatul liberal Alina Gorghiu.

Parlamentarul liberal susţine că măsurile anunţate fac obiectul unei legi organice, întrucât afectează 'regimul general privind raporturile de muncă, sindicatele, patronatele şi protecţia socială', conform art. 73, alin. (3), litera (p) din Legea fundamentală.

"Având în vedere domeniul reglementat de viitoarele acţiuni guvernamentale şi faptul că o ordonanţă de urgenţă nu poate afecta regimul drepturilor şi libertăţilor fundamentale (a se vedea în acest sens art. 115 alin. (6) din Constituţie şi decizia Curţii Constituţionale 82/2009), măsurile aducând atingere în principal dreptului la muncă şi protecţia socială a muncii, consider că adoptarea acestora printr-o ordonanţă de urgenţă este exclusă", susţine Gorghiu, citată de Agerpres.

Membrii Comisiei pentru justiţie a PNL afirmă că există 'doar' două posibilităţi pentru a fi promovate aceste măsuri: prin lege organică, adoptată de Parlament în procedură de urgenţă, sau prin asumarea răspunderii de către Guvern.

Potrivit comunicatului, comisia PNL a făcut un apel la reprezentanţii Ministerului de Justiţie să nu avizeze un proiect de ordonanţă de urgenţă.

×
Subiecte în articol: observator