x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Politicienii cer demisii şi comisie parlamentară de anchetă

Politicienii cer demisii şi comisie parlamentară de anchetă

17 Aug 2010   •   00:00
Politicienii cer demisii şi comisie parlamentară de anchetă

Liberalii au anunţat, prin vocile deputaţilor Diana Tuşa şi Eugen Nicolăescu, că nu se lasă până nu vor obţine înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în cazul tragediei de la Maternitatea Giuleşti.



„În faţa acestor realităţi care arată prăbuşirea sistemului sanitar românesc am decis să facem toate demersurile necesare pentru în­fiinţarea de urgenţă a unei comisii parlamentare de anchetă care să stabilească cauzele şi responsabilităţile, astfel încât un eveniment asemănător să nu mai poată avea loc (...) Nu este posibil ca într-o maternitate nou-născuţii să rămână nesupravegheaţi atât timp. Indiferent dacă ancheta Parchetului General va stabili vinovăţia «portarului X» sau «asistentei Y», ştim cu toţii că respon­sabilitatea pleacă de la vârful sistemului. Nu se poate face medicină fără doctori. Nu se poate asigura o îngrijire medicală de calitate fără medicamente", au susţinut Diana Tuşa şi Eugen Nicolăescu.

La rândul său, Bogdan Diaconu, vicepreşedintele PC, a cerut ieri demisia ministrului Sănătăţii. „Mi­nistrul Sănătăţii, Cseke Attila, trebuie să-şi dea demisia, pentru că este direct vinovat de dezastrul de la Maternitatea Giuleşti şi de moartea micuţilor nevinovaţi prin sub­fi­nanţarea sistemului sanitar. Cseke Attila este cel mai prost ministru al Sănătăţii pe care l-a avut România şi este o ameninţare la adresa sănătăţii publice", afirmă Diaconu într-un comunicat de presă. Şi pesediştii au cerut, prin vocile deputaţilor Nicolae Bănicioiu şi Cristian Rizea, demisia ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, şi a conducerii Maternităţii Giuleşti. Ei solicită totodată şi explicaţii din partea primarului Sectorului 6, Cristian Poteraş, pentru „indolenţa" sa faţă de maternitatea pe care o are în subordine.

Totodată, cei doi deputaţi social-democraţi cer şi instituirea unei zile de doliu naţional în memoria victimelor sistemului sa­nitar, pe care îl numesc „bolnav, rudimentar, primitiv, lipsit de aparatură performantă, periculos şi murdar". „Sistemul sanitar se prăbuşeşte, iar pentru acest fapt ministrul Sănătăţii, domnul Cseke Attila, este respon­sa­bil. Sistemul sanitar este subfinanţat, iar soarta pacienţilor, a celor care îşi plătesc asigurările medicale este lăsată la voia întâmplării. Nepăsarea în această speţă este intolerabilă. Ce­rem de urgenţă prezentarea de­misiei ministrului Sănătăţii şi instituirea unei zile de doliu naţional în memoria victimelor acestui sistem bolnav", se arată în comunicatul de presă emis de cei doi deputaţi.

×
Subiecte în articol: observator