x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ponta mută pe placul UDMR: Schimbă prefectul de Covasna!

Ponta mută pe placul UDMR: Schimbă prefectul de Covasna!

de Istvan Deak    |    27 Ian 2013   •   15:59

Decizia de a acoperi panoul SIC-Terra Siculorum (denumirea în limba latină a Ţinutului Secuiesc) din faţa clădirii Prefecturii cu steagul naţional al României, cu ocazia Zilei Unirii din 24 ianuarie, pare să fi fost ultima în funcţia de prefect de Covasna a lui Codrin Munteanu. Pentru a detensiona situaţia din Covasna şi pentru a pune capăt conflictului dintre liderii UDMR şi prefect, Codrin Munteanu va fi trecut în subordinea ministrului Mircea Duşa, urmând să primească o funcţie de secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării. Instalat în funcţia de prefect în luna mai a anului trecut, Munteanu a atacat în instanţă 18 decizii ale autorităţilor locale legate de simbolurile secuieşti. În replică, liderii UDMR au organizat un miting împotriva prefectului, demers susţinut şi de PPMT, PCM şi CNS Covasna. “Încă de la numirea sa am spus că nu a fost o alegere potrivită. Vorbim despre o persoană care dezbină comunitatea locală formată din români şi maghiari. Am resimţit încă de atunci şi s-a confirmat în activitatea sa din ultimele şase luni că a făcut destule pentru a spori conflictele inter-etnice din zonă. Schimbarea lui din funcţie este de bun augur pentru dezvoltarea judeţului şi pentru atmosfera generală de aici. Se confirmă ceea ce ştiam despre domnul premier, că îşi doreşte ca într-un final să se detensioneze relaţiile dintre Bucureşti şi Ţinutul Secuiesc.

Munteanu era un om inflexibil şi incapabil să colaboreze cu autorităţile locale. Nu trebuie să amintim decât cazul steagurilor secuieşti sau cele 18-20 de procese iniţiate de el împotriva simbolurilor noastre. În loc să colaborăm pentru a atrage programe guvernamentale puternice, el îşi irosea timpul şi energia noastră cu astfel de lucruri. Sper să găsim un limbaj comun de comunicare cu noul prefect. Suntem deschişi la colaborare. Am avut mereu o relaţie corectă cu comunitatea română din zonă şi cu primarii români din judeţ. În competiţiile politice vom fi adversari, însă vom colabora mereu în interesele dezvoltării judeţului”, a declarat pentru Duna TV preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

“Ipocrizia îi caracterizează şi pe cei din Bucureşti, însă premierul Victor Ponta a luat foarte serios în calcul să îşi rezolve relaţia cu minorităţile şi cu comunitatea maghiară. Există o colaborare între Kelemen Hunor şi Victor Ponta pe această temă, însă până ajung aceste lucruri la nivel de judeţ, mai încasăm periodic câte o lovitură”, a adăugat Tamas Sandor, care ocupă şi funcţia de preşedinte al UDMR Covasna. Conform presei locale, principalul favorit pentru ocuparea funcţiei de prefect este Dumitru Marinescu, fostul primar al comunei covăsnene Vâlcele. El este susţinut de organizaţia judeţeană PSD Covasna.

×
Subiecte în articol: prefect covasna