x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Premiera Jurnalul - Cristoiu, editorialist in fiecare zi

Premiera Jurnalul - Cristoiu, editorialist in fiecare zi

16 Sep 2005   •   00:00
Premiera Jurnalul - Cristoiu, editorialist in fiecare zi

Renumitul analist politic Ion Cristoiu va scrie incepand de luni, 19 septembrie, in fiecare zi cate un editorial in Jurnalul National.

Incepand de luni, 19 septembrie, renumitul analist politic Ion Cristoiu va scrie in fiecare zi cate un editorial in Jurnalul National. In avanpremiera colaborarii noastre zilnice, Ion Cristoiu ne-a transmis urmatorul text:

"Sunt un iresponsabil!
Mai surprinzator decat timpul probabil, Marius Tuca mi-a propus o schimbare in destinul meu de colaborator saptamanal al Jurnalului. Sa trec de la statutul de autor de opinii la cel de autor de editoriale. Sa trec de la un articol dat o data pe saptamana la unul dat in fiecare zi. Cu inconstienta-mi caracteristica, am acceptat. Pe sub entuziasmul acceptarii, ca pe sub aplauzele celor care vedeau elicopterul plecand cu Nicolae Ceausescu de pe acoperisul Puterii, au prins a galgai indoielile.

Si daca e o povara prea grea pentru statutul meu de pensionar al Bibliotecii Academiei? A iscali o opinie nu e cine stie ce responsabilitate. La o adica, daca greseam in diagnosticurile mele, venea altcineva si, ca la doctorul Ciomu, dregea cu acul condeiului sau ceea ce-am stricat eu cu bisturiul penitei. Nu acelasi lucru se intampla cand semnezi ca editorialist. Fiind doar unul cu acest titlu intr-un ziar de prestigiul Jurnalului National, nu-mi ramane decat sa dreg tot eu ce am stricat. Asta inseamna ca va trebui sa gandesc de doua ori inainte de a taia o data.

Dupa decembrie 1989, am experimentat in cateva randuri nebunia de a scrie in fiecare zi pentru a publica. Intre 1992 si 1997, la Evenimentul Zilei, intre 1998 si 2000, la Cotidianul si Azi, in 2001, la Monitorul de Bucuresti. Numai cine n-a scris zilnic un text din obligatie tipografica nu stie ce inseamna asta in materie de corvoada. Dovada? Cu exceptia lui Mircea Dinescu, autorul unei tablete zilnice, nici un alt condeier nu-si mai asuma azi o asemenea povara. Mircea Dinescu are o mangaiere. Textele sale apartin genului pe care l-as numi prozo-gazetarie. Le poate publica lejer intr-o carte. Ii raman, ca punct de referinta, in bibliografia de scriitor. Editorialele sunt productii absolut trecatoare. Constient de acest adevar, cu exceptia unei selectii din pamfletele tiparite dupa decembrie 1989, n-am strans in volum nici un editorial. Sunt constient ca e o iresponsabilitate crasa acceptarea ofertei lui Marius Tuca de a scrie un editorial zilnic.

Ce-ar fi insa viata daca n-am fi din cand in cand si nitel iresponsabili?".

EMISIUNE. Reamintim ca analistul politic este si realizatorul emisiunii "Zig-Zag cu Ion Cristoiu" de la postul Antena 3, difuzata duminica, intre orele 19:00 si 21:00. In prima parte a emisiunii sunt comentate evenimentele saptamanii alaturi de un invitat, iar in cea de-a doua au loc dezbateri. Duminica, 18 septembrie, in emisiunea de debut, Ion Cristoiu il va avea ca invitat in prima parte pe senatorul PSD Ion Iliescu, iar in cea de-a doua vor incerca sa raspunda la intrebarea "Se prabuseste mitul american?" Eugen Mihaescu, Adrian Cioroianu si Iulian Chifu.

Precizare
Ion Mihai Pacepa, fostul sef al Serviciului de Informatii Externe al Romaniei, va scrie saptamanal, incepand de maine, sambata, un editorial in Jurnalul National.
×
Subiecte în articol: observator