x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa germană, despre Ion Ţiriac: “O viaţă pentru tenis. Mentorul lui Becker împlineşte 75 de ani”

Presa germană, despre Ion Ţiriac: “O viaţă pentru tenis. Mentorul lui Becker împlineşte 75 de ani”

de Istvan Deak    |    09 Mai 2014   •   14:57
Presa germană, despre Ion Ţiriac: “O viaţă pentru tenis. Mentorul lui Becker împlineşte 75 de ani”

Fostul tenisman Ion ţiriac îşi serbează vineri ziua de naştere. “75? Un număr, doar un număr”, spune Tiriac despre vârsta sa, citat de Rheinische Post.
“Un om care nu dădea preţ pe felul cum arată. Avea o privire pătrunzătoare şi o mustaţă care ascundea orice emoţie. Astăzi Ţiriac nu mai are lâna de pe cap şi nu mai este acea persoană care înspăimânta lumea tenisului mondial. Mentorul lui Boris Becker împlineşte 75 de ani. Ţiriac rămâne Ţiriac, nu foarte iubit, dar întotdeauna respectat. N-a fost un mare jucător, dar a fost harnic şi a avut un simţ pentru a face bani. În lumea afacerilor a atins tot ce a vrut, în viata privată este necăsătorit, tatăl a doi copii”, scriu jurnaliştii germani despre sportivul devenit cel mai apreciat om de afaceri din România ultimilor 20 de ani. “Prietenii sunt familia mea”, adaugă Ţiriac.

“Acasă înseamnă România”

“Pentru Ţiriac nu săreau în picioare iubitorii tenisului, mai degrabă pentru mai tânărul artist Ilie Năstase, companionul său dintotdeauna. Dar Ţiriac a realizat mai mult. În garajul său stau înşirate: Ferarri, Mercedes, Bentley, dar şi maşina fostului cancelar german Willy Brandt”, notează sursa citată. Ţiriac este acasă în orice colţ al mapamondului, dar când este întrebat unde se simte cu adevărat acasă, el nu ezită nici un moment: “Pentru mine acasă înseamnă România”.
De altfel, într-un scurt interviu acordat Jurnalului Naţional cu ocazia zilei sale de naştere, Ţiriac explica faptul că viaţa sa se desfăşoară în continuare aşa cum s-a desfăşurat în ultimii 60 de ani: dintr-un avion în altul, dintr-un loc în altul, căci trebuie să-şi vadă de afaceri, de tot ce a construit, pentru a nu se nărui. Căci, mărturiseşte el, tot ce a făcut a fost cu foarte multă muncă. “Din păcate nu am avut talentul acelora care s-au născut cu această calitate”.

Bosch i-a schimbat viaţa


Ion Ţiriac s-a născut la Braşov. A lucrat în uzina de armament şi a fost vecin de secţie şi stradă cu antrenorul Gunther Bosch (77 de ani). Bosch juca tenis şi nu ezita să îl lanseze pe Ţiriac în tainele acestui sport. După nici trei ani, ucenicul îşi bătea profesorul. Cei doi se deplasau cu motocicletele la turneele din ţară. Bosch a făcut parte din echipa României de Cupa Davis, fiind “numărul trei”, după Ilie Năstase si Ion Tiriac. În anul 1974, după ce a devenit antrenorul echipei de juniori a României, s-a refugiat în Germania Federală cu ocazia unui turneu care a avut loc la Saarbrücken.

Bosch i l-a prezentat pe Becker

Bosch l-a căutat pe Ţiriac pentru a-i face cunoştinţă cu Boris Becker. Avea nevoie de banii lui Ţiriac pentru a-l susţine pe acesta. Ca să îl impresioneze, Bosch şi-a prezentat demisia din funcţia de antrenor al naţionalei germane de tenis şi a ales să se dedice în totalitate lui Becker. În primul an, deplasările au fost plătite de Ţiriac, aproape 200.000 de mărci germane. “Aveam nevoie de cineva care să creadă în Boris”, susţine Bosch.

Pe urmele lui Becker

Ţiriac nu era foarte convins. La insistenţele lui Bosch, a programat o partidă amicală între Becker şi argentinianul Guillermo Vilas, unul dintre cei mai buni jucători de la acea vreme. Partida a avut loc la Monte Carlo, iar după cinci ore ambii jucători erau în pragul colapsului. “Gunther, trebuie să vorbim cu părinţii lui Boris”, a comentat imediat Ţiriac.

În 1983 a avut loc întâlnirea cu aceştia în Flughafenhotel din Frankfurt. Ţiriac dezminte că ar fi închiriat un Rollys-Royce pentru a-i impresiona pe aceştia. ”Fiul dumneavoastră ar putea ajunge în topul mondial, dar nu o să îl mai vedeţi acasă. Băiatul are talentul şi ambiţia unui câştigător de Wimbledon”, le-a spus Ţiriac lui Karl-Heinz şi Elvire Becker. Aşa a început un trio care a cucerit lumea: Becker juca, Bosch antrena şi Ţiriac făcea rost de contracte şi bani, scrie Rheinische Post.

Multimilionar

“Fostul hocheist al naţionalei Romaniei, participant la Jocurile Olimpice, a făcut o avere de pe urma lui Becker. El încasa 10% din toate turneele câştigate, la care se adăugau 30% din contractele de publicitate. Asta nu l-a împiedicat pe Becker să devină multimilionar. Ţiriac a adus saci de bani pentru federaţia germană de tenis, dar n-a rămas nimic din ei. S-au construit centre valoroase, dar lipsesc sportivii de perspectivă…Pe când avea doar nouă ani, lui Ţiriac i-a murit tatăl. A trebuit să se descurce singur, ceea ce în blocul de est al Europei nu era o misiune tocmai uşoară. Nu s-a plâns niciodată. A devenit preşedintele Comitetului Olimpic al României. Are locuinţe la New York, Paris, Monte Carlo şi Londra. Banii, spune el, nu au nici o importanţă. În drum spre turneele de tenis, Ţiriac şi partenerul său de dublu, Ilie Năstase, dormeau in tren, uneori şi în restaurante”, amintesc cei de la Rheinische Post.

Deviza lui:”Un bărbat trebuie să facă ce trebuie să facă un bărbat”

Deviza lui Tiriac a rămas şi astăzi aceeaşi: “Un bărbat trebuie să facă ce trebuie să facă un bărbat”. “Ion ţiriac a făcut mereu asta”, concluzionează ziariştii germani.

Ion Ţiriac este deţinătorul licenţei turneului de tenis "BCR Open Romania" din anul 1996. Este primul român care a intrat în lista Forbes, a miliardarilor lumii.
 

×