x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Presa internaţională: Guvernul ar putea ceda presiunii publice şi ar putea atenua măsurile de austeritate

Presa internaţională: Guvernul ar putea ceda presiunii publice şi ar putea atenua măsurile de austeritate

19 Mai 2010   •   00:00

Agenţiile de presă internaţionale alocă spaţii largi protestelor organizate la Bucureşti faţă de măsurile de austeritate pe care intenţionează să le aplice Cabinetul Emil Boc.

Zeci de mii de români au protestat miercuri faţă de planul de austeritate care prevede reducerea pensiilor şi salariilor din sectorul public, în cadrul acordului cu FMI, notează agenţia France-Presse. Manifestanţii, 50.000 conform sindicatelor, şi 30.000 conform Jandarmeriei, cer demisia premierului liberal-democrat Emil Boc, în caz contrar ameninţând cu declanşarea grevei generale la 31 mai.

"Unul dintre cele mai mari proteste de la căderea comunismului în 1989 a avut loc miercuri la Bucureşti, pe fondul deciziei Guvernului de reducere a cheltuielilor, punând sub semnul întrebării capacitatea României de a respecta angajamentele cu FMI", scrie agenţia Reuters, sub titlul "Mii de români protestează faţă de măsurile de austeritate".

"Analiştii apreciază că Guvernul ar putea ceda presiunii publice şi ar putea atenua măsurile de reducere a cheltuielilor, în încercarea de păstrare a popularităţii pentru majoritatea parlamentară fragilă, deşi alegerile sunt programate abia la sfârşitul anului 2012", adaugă Reuters, precizând că protestele reprezintă primul test pentru determinarea Guvernului de aplicare a măsurilor de austeritate.

"Mii de români protestează faţă de scăderea salariilor", relatează şi agenţia Associated Press, precizând că la manifestaţie participă angajaţi din sectorul public, profesori, medici, mineri, dar şi pensionari.

"Guvernul Emil Boc are disensiuni cu sindicatele şi cu Opoziţia, care susţin că măsurile de austeritate vor provoca o criză socială şi politică şi care propun noi negocieri cu FMI. (...) România, al doilea cel mai sărac membru al Uniunii Europene, mizează pe un împrumut de 20 de miliarde de euro acordat de FMI şi UE pentru relansarea economiei, afectată de cea mai gravă recesiune de după căderea comunismului", comentează agenţia Bloomberg.

Agenţia DPA notează că zeci de mii de români au ieşit în stradă, la Bucureşti, protestând paşnic faţă de planurile de reduceri bugetare. "Reducerile, stabilite de comun acord cu FMI, au fost o sursă de nemulţumire în România, Opoziţia cerând demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a administraţiei sale", subliniază DPA.

×
Subiecte în articol: observator