x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarul Andrei Chiliman, obligat de instanţă să încalce legea

Primarul Andrei Chiliman, obligat de instanţă să încalce legea

de Monica Andrei Capatos    |    02 Iun 2010   •   00:00
Primarul Andrei Chiliman, obligat de instanţă să încalce legea
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Domeniu public, Terasa "Ambiance" a fost vândută pe nimic



A fost un wc public abandonat. A ajuns una dintre cele mai fiţoase terase ale Capitalei. Trotuarul din faţă se transformă în fiecare seară într-un salon auto, o expoziţie de maşini de lux cum numai prin revistele de specialitate mai vezi. Este vorba despre Terasa "Ambiance" din Parcul Floreasca.

Neregulile însă nu se opresc aici. Culmea ironiei, instan­ţa l-a obli­gat pe primarul Sectorului 1, Andrei Chi­li­man, să încalce legea şi să semneze un contract prin care terenul pe care se află terasa - apar­ţinând domeniului public - să fie cum­părat de SC Eurosam 97 Exim SRL. Preţul a fost negociat acum cinci ani şi a rămas neschimbat: 46.000 euro pentru aproximativ 200 de metri pătraţi amplasaţi pe spaţiul verde în buricul Capitalei, unde un metru pătrat este cotat la aproximativ 4.000 euro. Terenul în cauză, aflat pe Strada Av. Radu Beller 54, potrivit legii, nu poate fi înstrăinat. Mai mult chiar, spaţiul în cauză este în litigiu, făcând obiectul unor revendicări în baza Legii 10/2001.

În anul 2005, firma SC Eurosam 97 Exim SRL - care avea încheiat un con­tract de închiriere cu Primăria Ca­pitalei pentru spaţiul cu pricina - a de­pus, în baza Legii 550/2002, o ce­re­­re de cumpărare prin negociere di­rec­­tă a spaţiului respectiv. Comisia de apli­­care a Legii 550 a admis solici­ta­rea de cumpărare prin negociere di­rectă, stabilind şi preţul de vânzare a spaţiului la "fabuloasa" sumă de 46.000 euro. Andrei Chiliman a refu­zat să semneze contractul de vânzare constantând mai multe nereguli. În primul rând, terenul de 199, 51 mp se afla în domeniul public al Bucureştiului şi nu putea fi înstrăinat. Pentru că totul este posibil în ţara asta, la întocmirea documentaţiei cadastrale, firma a scos spaţiul respectiv din in­cinta Parcului Floreasca, deşi acesta figura, în planurile cadastrale ale Municipalităţii ca fiind domeniu pu­blic, parte din Parcul Floreasca.

Pentru că edilul Sectorului 1 nu vo­­ia să-şi dea acordul pentru vân­za­rea wc-ului ajuns terasă cu pretenţii, fir­ma l-a acţionat în ins­tanţă. Prin sen­­tinţa nr 18/06.01.2009, pro­nun­ţa­tă de Tribunalul Bucureşti în do­sa­rul nr 13944/3/2008, rămasă irevo­ca­­bilă prin respingerea recursului Pri­­­măriei Sectorului 1, Chiliman este o­bli­gat să semneze contractul de vân­za­­re-cumpărare, aşa cum a fost el ne­go­­ciat în 2005 cu suma de 46.000 eu­ro.

Patronul firmei, avocatul şi un executor judecătoresc s-au prezentat la sediul Primariei, săp­tămâna trecută, obligându-l pe Chiliman să semneze contractul de vân­zare cum­părare. Primarul s-a opus, atacând în instanţă executarea sen­­tinţei, argumen­tul fiind: "este ilegal să vinzi un teren care apar­ţine do­­­meniului public şi să îm­pro­prie­tă­­reşti pe cineva într-un parc bucu­reş­tean".

×
Subiecte în articol: observator