x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primul Război Mondial, reconstituit pentru două zile la Muzeul Militar

Primul Război Mondial, reconstituit pentru două zile la Muzeul Militar

de Geanina Vatcovici    |    12 Mai 2014   •   15:51
Primul Război Mondial, reconstituit pentru două zile la Muzeul Militar

Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, din Capitală, a reconstituit atmosfera de pe frontul Primului Război Mondial, cu ocazia celei de-a 14-a ediţii a tradiţionalei manifestări “Zilele Muzeului Militar”. Între 10 şi 11 mai, vizitatorii au admirat expoziţiile temporare, au asistat la prezentări de uniforme şi armament, demonstraţii de tragere cu tunul, dar şi la alte activităţi organizate de Muzeu şi partenerii lui, cu tema “100 de ani de la Marele Război”.

Evenimentul a fost deschis de către directorul Muzeului Militar, comandorul Olimpiu Glodarenco, muzeograful Horia Şerbănescu şi Secretarul General al Ministerului Apărării, Codrin-Dumitru Munteanu, care a fost întâmpinat cu onoruri militare.

Soldaţii români, ruşi, germani sau turci, reprezentaţi de asociaţiile de reconstituire istorico-militară, dar şi grupurile de cercetaşi şi-au prezentat apoi uniformele în pas de defilare. Dintre aceştia, soldaţii români au susţinut o demonstraţie de tragere cu puşca, specifică celor folosite de Armata Română odată cu intrarea în Război, la 1916.

Vizitatorii au avut acces pe platforma din curtea interioară, unde au fost expuse elicoptere, tunuri, tancuri, tractoare de artilerie şi alte vehicule de război. În imediata apropiere, ostaşii români (Infanterie, Grăniceri şi Batalionul Vânători de Munte), reprezentaţi de Asociaţia “Tradiţia Militară” şi trupele germane, de Asociaţia “Deutsches Freikorps”, au susţinut prezentări ale uniformelor şi demonstraţii de instrucţie de pe front, conform regulamentelor militare din acea perioadă.

Simularea Războiului dintre români şi germani a atras însă cei mai mulţi spectatori. Cu puştile pregătite, la pământ sau ascunşi după tancuri, soldaţii au încercat să invadeze teritoriile inamicilor, la ordinul generalilor. În acelaşi timp, “Asociaţia Naţională a Colecţionarilor de Arme” a organizat mai multe demonstraţii de tragere cu un tun de munte, folosit de Armata Română la 1916.

Cei prezenţi au putut degusta apoi, la popotă şi la bucătăria de război, mâncarea tradiţională de pe front, fasole cu cârnaţi. În “cinematograful de campanie” din apropiere, au fost proiectate în continuare documentarele “Distincţii militare româneşti”, “Forţele aeriene” sau “Pe aici nu se trece”.

Şi copiii au avut parte de activităţi în aer liber. Tinerii cercetaşi de la “Asociaţia Cercetaşilor Tradiţionali”(ACT-RO) le-au arătat saluturile specifice, câteva exerciţii fizice, de pildă căţăratul pe frânghie cu noduri sau jocuri cercetăşeşti.

Expoziţiile istorice, reconstituirea unei tabere militare, prezentarea obiectelor de patrimoniu recondiţionate şi miniconcertul fanfarei au fost alte elemente prin care Muzeul Militar, alături de instituţiile partenere, a încercat să recreeze atmosfera anilor 1914-1916.

“Zilele Muzeului Militar” reprezintă o serie de manifestări educativ-istorice şi culturale, organizate de Muzeul Militar anual, în luna mai, încă din anul 2000.

×