x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Priplata da Romania in judecata la CEDO

Priplata da Romania in judecata la CEDO

de Miruna Pasa Petru    |    16 Noi 2005   •   00:00
Priplata da Romania in judecata la CEDO

Omul de afaceri ceh Frantisek Priplata (foto), fugit din Romania pentru a nu intra la inchisoare, vrea acum sa dea statul in judecata la CEDO. El va depune plangerea in cursul acestei saptamani la instanta de la Strasbourg, transmite Mediafax. Priplata a fost condamnat definitiv in Romania la opt ani de inchisoare pentru instigare la uciderea liderului sindical Virgil Sahleanu. Acum, aflat la adapost in tara natala, Priplata sustine ca autoritatile romane au inventat acuzatiile la adresa sa si nu i-au permis sa se apere eficient in instanta.

ACUZATII. El acuza lipsa unui translator eficient pe timpul procesului si faptul ca instanta nu i-a admis nici un martor propus in aparare. Afaceristul a declarat ca a plecat din Romania la sfarsitul lunii iulie, deoarece se temea pentru viata sa. Statul roman a cerut atunci extradarea afaceristului, iar dosarul va fi analizat de justitia ceha pana la sfarsitul anului.

SI LA UE. Priplata sustine ca se va adresa, de asemenea, deputatilor europeni si Comisiei Europene, pentru a cere amanarea aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Omul de afaceri ceh a afirmat ca responsabili politici romani de rang inalt au influentat decizia instantei. Avocatul sau a mai spus ca decizia de a depune plangere a fost luata dupa ce afaceristul a pierdut in Romania o proprietate in valoare de 120 de milioane de coroane cehe (aproape cinci milioane de dolari), aflata in Romania, unde inca mai functioneaza compania sa. (Miruna Pasa)

×
Subiecte în articol: observator romania