x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Profesorii din Buzău şi-au suspendat activitatea până vineri

Profesorii din Buzău şi-au suspendat activitatea până vineri

16 Mar 2010   •   00:00

Protest extrem al dascălilor din Buzău. În plin semestru, circa 160 de şcoli se închid de azi. Peste 5.000 de profesori intră în grevă până vineri, pe motiv că nu şi-au primit salariile. De voie, de nevoie, elevii intră şi ei într-o vacanţă care nu era în program. Exemplul dascălilor buzoieni ar putea fi preluat şi de colegii din alte judeţe. Astăzi este aşteptată şi reacţia ministrului Daniel Funeriu.

Tonul protestelor l-au dat profesorii de la Liceul pedagogic "Spiru Haret", unde învaţă peste 1.500 de elevi din Buzău.

Dascălii sunt revoltaţi că Ministerul Educaţiei refuză să respecte deciziile definitive date de instanţele de judecată privind drepturile lor salariale. "Profesorii şi-au primit salariile diminuate cu 30-60% în judeţul Buzău. (...) Pentru luna februarie, angajaţii nu şi-au mai primit salariile integral", a declarat liderul sindical Ioan Dobre, citat de Antena3.

"Ideea conform căreia fondurile pentru judeţul Buzău au fost suplimentate e o minciună", a mai spus Dobre.



Proteste în ţară

Sindicatele afiliate Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) continuă protestele în mai multe oraşe mari. Până pe 25 martie, în fiecare zi, vor picheta sediile prefecturilor din mai multe judeţe. Seria acţiunilor începe marţi la Tulcea, urmând ca pe 18 martie Federaţia Educaţiei Naţionale din Alba să protesteze în stradă.

Pichetele continuă la Caraş-Severin - pe 23 martie şi se va încheia pe 25 martie, la Sibiu şi Braşov. Salariaţii din Educaţie sunt nemulţumiţi ca si au primit salariile pe februarie taiate, de asemenea sunt nemultumiti de lipsa măsurilor sociale pentru persoanele care vor fi disponibilizate şi, nu în ultimul rând, de problema sporurilor salariale neacordate.

În acelaşi timp, federaţia sindicală Alma Mater a decis, luni, organizarea de pichetări, greve de avertisment şi mitinguri, la nivel local, până pe 4 aprilie. De la începutul lunii iunie, sindicaliştii din învăţământ ar putea declanşa greva generală. În plus, pentru perioada următoare au anunţat proteste şi sindicaliştii din învăţământul superior.


×
Subiecte în articol: observator