x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Protest la Bucureşti. Declaraţiile lui James Pettit privind relaţia României cu R. Moldova au scos oamenii în stradă!

Protest la Bucureşti. Declaraţiile lui James Pettit privind relaţia României cu R. Moldova au scos oamenii în stradă!

30 Aug 2016   •   12:23
Protest la Bucureşti. Declaraţiile lui James Pettit privind relaţia României cu R. Moldova au scos oamenii în stradă!
Sursa foto: Facebook.com

 Aproximativ 2.000 de volume strânse de la bucureşteni au fost depuse marţi în zona fântânii din Piaţa Universităţii pentru a fi trimise către Ambasada SUA din Chişinău, în semn de protest faţă de recentele afirmaţii ale ambasadorului american privind relaţia României cu Republica Moldova.


"Aşteptăm să ne ajute Ambasada SUA la Bucureşti ca să le trimitem ambasadorului James Pettit la Chişinău, pentru că altfel sunt probleme la trecerea graniţei peste Prut, pe care ambasadorul doreşte să o întărească prin declaraţiile sale. Facem un apel să se confirme faptul că sunt afirmaţiile lui şi nu reprezintă poziţia Departamentului de Stat şi nu sunt caracteristice poporului american. (...) Volumele sunt cărţi de istorie, dar s-au adus şi alte tipuri de cărţi. Lucrul este bun pentru că se va înţelege că aparţinem unui popor cu cultură milenară, care are dreptul să îşi decidă soarta", a declarat pentru AGERPRES George Simion, preşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, organizatorul acţiunii de protest din centrul Bucureştiului.

El a precizat că a înaintat deja o scrisoare deschisă către Ambasada SUA la Bucureşti pentru a facilita transportul volumelor strânse.

La acţiunea de protest au participat membri ai organizaţiei, care au colectat în timp cărţi de la populaţie.

Protestul de la Bucureşti se desfăşoară concomitent cu o manifestaţie stradală ce are loc la Chişinău, au mai spus reprezentanţii Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, a respins, într-un interviu acordat postului public de televiziune, ideea unei eventuale uniri a Republicii Moldova cu România.

''Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în cadrul unor graniţe sigure. Alăturarea României de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau pentru orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici în Moldova. Ceea ce va face lucrurile mai bune aici în Moldova este cooperarea dintre clasa politică şi oamenii din Moldova pentru ca ei toţi să contribuie la realizarea unei ţări mai bune pentru moldoveni. Moldova nu este România, Moldova îşi are propria sa istorie şi propriile provocări, printre care este faptul că Moldova este o ţară multietnică, cu oameni care vorbesc limbi diferite şi, desigur, mai este şi problema transnistreană, care nici măcar nu este sub controlul guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, dar un statut special în cadrul Republicii Moldova'', a declarat recent James Pettit.

Sursa: AGERPRES

×