x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Război cosmic: ARCA răspunde atacurilor Agenţiei Spaţiale Române

Război cosmic: ARCA răspunde atacurilor Agenţiei Spaţiale Române

26 Mar 2012   •   08:21
Război cosmic: ARCA răspunde atacurilor Agenţiei Spaţiale Române

Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA), organizatie non-guvernamentala, care urmareste castigarea competitiei, Google Lunar X Prize si premiul de 30 de milioane de dolari si sa lanseze in cosmos prima racheta romaneasca, capabila sa transporte un cosmonaut, raspunde, in sfarsit, seriei de atacuri ale oficialilor Agentiei Spatiale Romane (ROSA).

Printr-o scrisoare deschisa adresata premierului Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu, ARCA ii cere sa isi exercite influenta, pentru a se stopa atacurile ROSA, fiindca 'Suntem cetateni romani si avem dreptul sa traim in liniste in aceasta tara fara a fi hartuiti de o institutie a Statului'.

Scrisoare deschisa catre Primul Ministru al Romaniei

Stimate Domnule Prim-Ministru, Mihai-Razvan Ungureanu,

Asociatia Romana Pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) este o organizatie non-guvernamentala, care desfasoara in Romania activitati aerospatiale private, colaborand excelent, cu institutii ale Statului, precum Fortele Aeriene Romane, Fortele Navale Romane, Ministerul de Interne, Aeroclubul Romaniei, ROMATSA, etc.

In prezent ARCA participa, alaturi de 24 de echipe, dintr-un numar redus de tari, la competitia Google Lunar X Prize, lansata de gigantul mondial Google, al carei scop este trimiterea unei sonde automate pe suprafata Lunii, pana la sfarsitul anului 2015.

Ratiunea pentru care va adresam aceasta scrisoare este legata de atitudinea conducerii Agentiei Spatiale Romane (ROSA) in raport cu organizatia noastra.

ARCA a lansat prima racheta integral romaneasca echipata primul motor din lume reutilizabil din materiale compozite, a realizat si a lansat in stratosfera cele mai mari baloane solare din lume, a lansat racheta spatiala Helen 2, la 40 km altitudine, iar in prezent lucreaza la primul avion supersonic romanesc IAR 111 si la motorul racheta de inalta performanta Executor, precum si la racheta orbitala Haas 2, pentru competitia Google Lunar X Prize.

ROSA ataca de mai multi ani, atat public, cat si prin mesaje private, aceste realizari, care pe langa faptul ca sunt private si nu ii privesc ca si organizatie, aduc si beneficii mari de imagine tarii si conduc la evolutia societatii romanesti.

Ne permitem sa supunem atentiei Dumneavoastra cateva exemple recente:

Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza', 24 februarie 2012:

"ARCA este o initiativa strict privata, si care fac la televiziuni declaratii fulminante, incendiare, cum ca prin programul spatial romanesc 2012 – 2025, vor trimite al doilea roman in spatiu cosmic in 2025, sunt niste declaratii pur publicitare. Desi ei sunt foarte afectati cand le spunem “stim ca vreti, dar nu puteti' ei au impresia ca sunt cu muschii cei mai tari si cei mai puternici, si asta pentru ca au finantari private foarte puternice de la firme care au tot interesul sa-si faca si ele publicitate printr-o astfel de institutie."

TVR Info, 23 februarie 2012:

"Presa din tara noastra tot afla despre noul avion supersonic romanesc, de nu stiu ce lansari. Acestea sunt lucruri ireale. Daca ar fi asa de simplu, toate statele de pe lumea asta ar avea cosmodroame si ar lansa."

Revista Flacara, 31 ianuarie 2011:

'Baietii de la ARCA sunt simpatici, entuziasti, dar traiesc in mare parte din publicitate. Eu nu vreau sa-i vorbesc de rau, dar sunt niste amatori. Avion supersonic? Nu are nici Germania asa ceva. Oricum, decat sa faca alte prostii, cu droguri de pilda, mai bine sa se joace de-a rachetele, dar exagereaza in declaratiile lor, iar cei care le stau in spate ii provoaca sa declare asemenea prostii. Noi i-am promovat atunci cand au facut lucruri serioase, de pilda, modelul de racheta antiaeriana care, odata ridicata in aer la 10 km altitudine, poate fi lovita de tun, dar cu ceea ce se lauda ei astazi, de fapt, nu reprezinta lansari mult diferite de lansarile germane din anii ’40, cand nemtii trimiteau prima racheta balistica V-2 la 206 km, ori ei abia au ridicat-o pe Helen la 40 de kilometri altitudine. Nimic nou sub soare!'

Ziarul Adevarul, 22 decembrie 2010:

"Este o publicitate exagerata de care se bucura acest proiect...Germania nu are inca un avion supersonic si nici nu se poate lauda cu o racheta spatiala. Cei de la ARCA sunt niste amatori dar participa la tot felul de concursuri ca sa isi faca publicitate. E un fel de bungee-jumping ce fac ei acolo, pentru 40 de kilometri. Sunt niste baieti draguti, dar cam exagereaza. Noi ne intelegem bine, suntem amici, am colaborat cu ei, dar cand au sponsori in spate si publicitate la TV trebuie sa exagereze".

ARCA nu a raspuns niciodata public acestor atacuri, dorind sa ne pastram in afara scandalurilor si sa ne dezvoltam in liniste activitatea.

Mentionam ca ARCA a incercat in nenumarate ocazii sa discute cu conducerea acestei institutii, iar ROSA a fost chiar subcontractorul ARCA in cadrul unui program desfasurat in perioada 2007-2010.

ROSA primeste anual de la buget milioane de Euro, cu toate acestea, unicele doua tentative astronautice importante ale ROSA si implicit ale Statului Roman din ultimii 20 de ani, pe care ROSA il reprezinta: "racheta cu zahar" de 10 cm diametru lansata in 2007, care a explodat la nici o secunda de la lansare; sau episodul esecului penibil al "satelitului" Goliat de de 10 cm si 1062 grame, nu ne-au interesat niciodata.

Suntem partial flatati de faptul ca ROSA foloseste oaproape orice prilej de expunere publica pentru a ne ataca. Asta spune ceva despre importanta proiectelor noastre si despre faptul ca, probabil, ii complexam. Credem insa ca este mai intelept ca fiecare sa lase rezultatele sa vorbeasca despre sine. O atmosfera constructiva este aceea in care fiecare este lasat sa isi duca la indeplinire activitatea, fara jigniri si atacuri. Speram ca si ROSA sa aiba intelepciunea de a intelege acest lucru.

Stimate Domnule prim-ministru, Statul Roman finanteaza o entitate care da dovada de o conduita neprofesionista si nu astfel se construiesc modele demne de atentia publica.

Ca si finantator al ROSA, consideram ca Guvernul Romaniei ar putea avea un cuvant de spus in activitatea si conduita celor pe care ii finanteaza. Va rugam respectuos sa interveniti pe langa conducerea ROSA pentru oprirea atacurilor la adresa organizatiei noastre, in presa, on-line, mesagerie, etc. Suntem cetateni romani si avem dreptul sa traim in liniste in aceasta tara fara a fi hartuiti de o institutie a Statului.

O atmosfera constructiva este aceea in care fiecare este lasat sa isi duca la indeplinire activitatea, fara jigniri si atacuri. Speram ca si ROSA sa aiba intelepciunea de a intelege acest lucru.

Noi credem ca Romania ar avea de castigat in domeniul aerospatial, probabil cel mai semnificativ indicator al nivelului de dezvoltare al unei tari, nu prin conflicte interne ci prin cooperare interna. Asa cum se intampla spre exemplu in SUA, unde Agentia de stat NASA coopereaza cu contractorii privati, precum SpaceX si Virgin Galactic.

Va multumim Domnule Prim-Ministru pentru bunavointa de a parcurge aceasta scrisoare si pentru sprijin.

Va ramanem la dispozitie pentru orice detalii suplimentare iar daca timpul v-ar permite am fi desigur onorati sa ne prezentam la o intalnire cu Dumneavoastra.

Pentru a cunoaste mai bine activitatea noastra, va rugam, ca in limita timpului disponibil, sa urmariti aceste doua videoclipuri de 2 minute:

http://www.youtube.com/watch?v=lPidu330ILc http://www.youtube.com/watch?v=MU6MH81zqnY

Cu deosebita consideratie,

Presedinte ARCA,

Popescu Dumitru

Despre ARCA

Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) este o organizatie non-guvernamentala, care doreste sa castige competitia de 30 milioane $, Google Lunar X Prize si sa lanseze in cosmos prima racheta romaneasca, capabila sa transporte un cosmonaut.

Programele dezvoltate la ARCA sunt:

- Racheta Demonstrator 2B, echipata cu primul motor din lume, din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansata cu succes, la data de 9 Septembrie 2004, de pe tarmul Marii Negre.

- Sistemul Stabilo care a executat doua zboruri pana in prezent. Misiunea 1, lansata la o altitudine de 14.700 m, in stratosfera si Misiunea 2 lansata in 2007 la o altitudine de 12.000 m, deasupra Marii Negre.

- Racheta suborbitala Helen, demonstrator tehnologic pentru competitia Google Lunar X Prize. Zborul de test pentru Helen a fost amanat de doua ori, in 2009 (Misiunea 3) si 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultatilor intampinate in lansarea balonului purtator. Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat de la Sanpetru, la inceputul anului 2010, Misiunea 5, la altitudinea de 5000 m. Lansarea, cu succes, a primei rachete spatiale romanesti, Helen 2, a avut loc la 1 octombrie, 2010, din largul Marii Negre, in cadrul Misiunii 4B si a atins altitudinea de 40 km.

- Haas este o racheta spatiala in trei trepte pentru competitia de 30 milioane $ Google Lunar X Prize. Principalul obiectiv al programului este lansarea sondei lunare European Lunar Explorer si castigarea competitiei.

- Pentru transportul rachetei Haas II la altitudinea de lansare, ARCA dezvolta avionul supersonic de transport IAR-111. Acesta va deveni primul avion supersonic romanesc care va fi utilizat ai pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru turismul spatial.

- Filmul artistic de cinematografie "Helen - Cat de departe ai merge" care prezinta eforturile echipei pe drumul spre cosmos. Mai multe detalii pe: www.helenthemovie.com.

×
Subiecte în articol: razboi arca rosa