x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Reducerea salariilor tensionează Justiţia

Reducerea salariilor tensionează Justiţia

de Violeta Fotache    |    24 Sep 2010   •   00:00
Reducerea salariilor tensionează Justiţia
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Magistratul Dan Lupaşcu (foto) l-a atenţionat pe ministrul Muncii, Ioan Botiş, că sunt instanţe în pragul colapsului pe conflictele de muncă şi asigurări sociale.



O delegaţie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a purtat ieri discuţii cu ministrul Muncii, Ioan Botiş, pe tema proiectului Legii salarizării unitare, ce urmează a fi finalizat până la 1 octombrie, conform declaraţiei făcute miercuri la New York de premierul Emil Boc. Magistratul Dan Lupaşcu, membru CSM participant la discuţii, l-a avertizat pe ministrul Muncii că în Justiţie există o stare conflictuală generată de reducerea salariilor şi a subliniat ideea că Guvernul are datoria să facă o lege a salarizării unitare cu cât mai puţine vulnerabilităţi.

Judecătorul Lupaşcu a atras atenţia că deja litigiile de muncă sunt atât de numeroase, încât există instanţe, cum ar fi Tribunalul Bucureşti, care sunt în pragul colapsului pe conflictele de muncă şi asigurări sociale. Acesta a spus că săptămâna viitoare magistraţii se vor întâlni cu premierul Emil Boc, pentru discuţii despre proiectul Legii salarizării, pentru că acesta este singurul care poate să ia decizia revenirii la salariile din luna iunie, înainte de reducerea cu 25%. Reprezentantul CSM a precizat că vrea pentru Justiţie un tratament care să-i permită acesteia să-şi conserve independenţa. "Am făcut o serie de propuneri motivate cu privile la grila de salarizare, dar am făcut şi observaţii de principiu cu privire la cele două proiecte, respectarea dreptului câştigat şi faptul că printr-o lege ordinară nu pot fi abrogate dispoziţiile dintr-o lege organică", a mai spus Lupaşcu.

Reprezentanţii Ministerului Muncii le-au promis magistraţilor că vor analiza propunerile lor, fiind convinşi de forţa argumentelor aduse şi le-au spus că Guvernul va lua o decizie, iar apoi noua Lege a salarizării unitare va merge în Parlament. De reţinut că, după reducerea salariilor, tot mai mulţi judecători îşi anunţă intenţia de a părăsi magistratura, chestiune ce ar putea băga Justiţia în colaps, resursa umană insuficientă fiind deja o problemă a sistemului judiciar.

×
Subiecte în articol: observator