x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Renovare de 90 de milioane de euro

Renovare de 90 de milioane de euro

02 Feb 2016   •   15:34
Renovare de 90 de milioane de euro
Sursa foto: Adrian Manolache

Pentru consolidarea, renovarea și reamenajarea spaţiilor din Muzeul Naţional de Istorie se vor aloca 90 de milioane de euro, bani care vor fi împrumutaţi din fonduri rambursabile de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Arhitecţii vor fi selectaţi printr-un concurs internaţional.

Planurile au fost făcute publice, ieri, de ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, care a anunţat că se dorește insuf larea unui „nou dinamism” în Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR). „Vrem să dăm acest punct de pornire muzeului și clădirii totodată, într-un proiect care se numește Noul Muzeu Naţional de Istorie”, a spus ministrul. El a precizat că lucrările de consolidare și reabilitare ale MNIR se vor realiza printr-un împrumut de circa 90 milioane de euro fără TVA din fonduri rambursabile de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Vlad Alexandrescu a precizat că „durata acestui program urmează a fi estimată prin proiect”, menţionând că preconizează obţinerea finanţării externe undeva prin toamna acestui an. Ministrul a adăugat că această durată va depinde de soluţia câștigătoare și de operaţiunile tehnice care vor decurge din implementarea acestui proiect.

Pentru desemnarea arhitectului care se va ocupa de renovare va fi lansat, în vară, un concurs internaţional. Directorul MNIR, Oberlander Târnoveanu, a estimat că întregul proces de renovare va dura cel puţin cinci ani.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a anunţat că priorităţile mandatului său vor fi renovarea Muzeului de Istorie şi construirea unei săli de concerte în Bucureşti
 

×