x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator România ameninţată un cutremur major în următorii ani ?

România ameninţată un cutremur major în următorii ani ?

06 Oct 2012   •   16:34
România ameninţată un cutremur major în următorii ani ?

4 martie 1977 ora 21:22, Romania este zguduita de un cutremur de 7.2 grade pe scara Richter. Mii de cladiri ale Bucurestiunlui se prabusesc, orasul Zimnicea e distrus in proportie de 80%, si 90% de victime au fost inregistrate in Capitala din care, 11.300 de raniti si 1.570 de morti.
Mai mult de trei milioane de cutremure au loc in fiecare an pe Pamant, potrivit Institutului de Cercetare Geologica al Statelor Unite ale Americii, insemnand 8.000 de seisme care se produc in fiecare zi, unul la fiecare 11 secunde.
Teritoriu Romaniei este situat la intalnirea dintre trei placi tectonice continentale: Euroatlantica, Africana si indo-Asiatica, insa miscarile tectonice se produc in special in zona Vrancea.

Un seism de peste 7 grade pe scara Richter ar transforma mare parte a Bucurestiului intr-o ruina, deoarece multe cladiri sunt construite inainte de anul 1963, data la care imobilele erau ridicate fara sa se tina cont de un eventual cutremur major. Bucurestiul este pe locul al doilea, dupa Lisabona, pe lista capitalelor europene expuse la cutremure.

Potrivit datelor oficiale, 264 de imobile din Capitala, ar putea sa cada la urmatorul cutremur, fiind incadrate in categoria de risc seismic I.
Desi a distrus Capitala, seismul din '77 nu a fost cel mai mare seism inregistrat in Romania. Recordul negativ s-a inregistrat in 1802, cand seismografele au indicat 7,9 grade pe scara Richter, insa pagubele inregistrate atunci au fost mult mai mici.

Potrivit descopera.ro, Cercetatorii Institutului de Nanomanufactura din Leeds, Marea Britanie, au testat o casa care, spun ei, si-ar proteja locuitorii. Constructia are o structura din otel, dar peretii au in compozitie cel mai rezistent tip de gips si nanoparticule de polimeri. Acestea din urma creaza o retea bogata de senzori care masoara, in timp real, vibratiile, temperatura, umiditatea si nivelul gazelor din atmosfera. Gratie acestor date, casa „stie” atunci cand exista pericolul de a se prabusi si poate chiar sa-si repare singura fisurile, deoarece nanoparticulele solide, atunci cand sunt supuse unor presiuni, devin lichide si se infiltreaza in crapaturi, solidificandu-se apoi la loc.
De retinut este faptul ca, nu se produc cutremure ciclice in zona Vrancea, adica, nu se produc dupa anumite perioade de timp.

×