x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Romania in 5 minute - Urmasii magnatilor, despagubiri enorme

Romania in 5 minute - Urmasii magnatilor, despagubiri enorme

03 Oct 2006   •   00:00

16:11 ALERTA

POLUARE. O pata de petrol lunga de aproape 20 de kilometri a ajuns in sectorul romanesc al Dunarii, in zona Calafat.
TURISM. Primarul din Gura Humorului a anuntat ca pe rutele spre manastirile Voronet si Gura Humo-rului vor fi introduse trasuri.

16:16 EXPEDITIE

MURES. Doi alpinisti mureseni au anuntat ca vor pleca intr-o expeditie de o luna in Muntii Himalaya. Ferenc Simon si Levente Lokodi vor sa aseze steagul romanesc pe Varful Chulu West (6.420 de metri). Ei se vor intalni in drumul lor cu alti alpinisti din Canada si din Marea Britanie.
CONCURS. Prima editie a Olimpiadei Echipelor Tactice de Interventie a fost deschisa la Brasov. La manifestare participa echipe din MAI, SRI, SPP si MApN. Concurentii vor sustine patru probe: pista cu obstacole, salvarea unui luptator ranit, rezolvarea unei situatii tactice intr-o cladire si tragere speciala.

INSPECTIE. Anul universitar s-a deschis ieri dupa adevarate batai intre studenti pentru un loc de cazare in camin si cu profesorii universitari asteptand o noua runda de negocieri privind salarizarea. Oficialitatile s-au inghesuit sa tina cuvantari la manifestarile organizate in centrele universitare din tara, in timp ce presedintele Basescu a folosit si aceasta ocazie pentru a critica "mediocritatea educatiei" romanesti. Seful statului a fost la Universitatea "Transilvania" din Brasov, unde a vizitat camerele de camin. (L. M.)

PRESEDINTIE - Stanciu (SRI), trecut in rezerva
Presedintele Traian Basescu l-a trecut ieri in rezerva pe generalul SRI Vasile Stanciu. Recent, Ion Cristoiu invoca la Antena 3 o nota primita in plic, conform careia Stanciu raspundea de ofiterii acoperiti, in trecut el insusi fiind ofiter acoperit la Anvers, unde Traian Basescu era sef al Agentiei Navrom. Seful statului a intervenit telefonic pentru a preciza ca Stanciu nu a lucrat la Anvers, ci la Bruxelles, consilier I al ambasadei: "Era un civil cu care nu am avut legaturi, decat ca stiam din cand in cand personalul ambasadei". (O.S.)

ODORHEIU SECUIESC - Foc la fabrica de mobila a lui Attila
Un incendiu a izbucnit aseara, la ora 20:54, pe Strada Targului din Odorheiu Secuiesc, la fabrica de mobila Famos SA, cunoscuta ca fiind a politicianului Verestoy Attila. Focul a izbucnit la o magazie de lemn, de 1.000 mp, in care se aflau depozitate utilaje si deseuri lemnoase. Au intervenit 35 de pompieri militari si sapte autospeciale, potrivit subofiterului Vasile Butnaru. La miezul noptii pompierii inca luptau cu focul, condusi de col. Marian Paul, adjunctul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Oltul", Harghita. (V.F.)

FARA PERMIS - "Baronul" Oprisan se scuza cu... faxul
Documentul, in baza caruia presedintele CJ Vrancea Marian Oprisan s-a ales cu dosar penal pentru conducere fara permis, a fost transmis institutiei pe care o conduce abia sambata, zi nelucratoare pentru institutiile publice. Cel putin asa sustine Oprisan ca instiintarea despre suspendarea permisului sau a fost trimisa prin fax abia la 30 septembrie. Adica fix cu o zi inainte de a fi oprit de politistii ilfoveni si acuzat ca s-a urcat la volan fara permis. Sedinta convocata ieri de Oprisan nu s-a putut tine din lipsa de... consilieri.

DESPAGUBIRI - Averea lui Malaxa, 1 miliard de lei

Mostenitorii industriasilor din perioada interbelica, Nicolae Malaxa si Max Auschnit, primesc azi actiuni la Fondul Proprietatea ca despagubiri pentru uzinele Faur, Republica si Combinatul Siderurgic Resita, confiscate de regimul comunist. Urmasii lui Malaxa vor primi de la stat titluri de despagubire in valoare de peste 300 de milioane de euro, aproximativ 1 miliard de lei noi. Mostenitorii lui Nicolae Malaxa sunt Georgeta Palade si Filip Palade, nepoti, si Loreen Malaxa, sotia unui nepot decedat.

OFERTA - Burse pentru studentii la Drept

Studentii din anii III si IV de la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti vor putea beneficia de doua burse de merit in valoare de 200 de euro lunar oferite de Casa de Avocatura Bostina si Asociatii. Cei care doresc sa participe trebuie sa se inscrie la Sesiunea de Comunicari "Bursele Bostina", care va avea loc la inceputul lunii noiembrie. (Eugenia Mihalcea)

SELECTIE - Oferta de joburi pentru Spania

Persoanele interesate sa lucreze in agricultura in Spania sau ca ajutor de bucatar, ospatar isi pot depune dosarul la sediul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca din Strada Valter Maracineanu nr.1-3, Sector 1, Bucuresti, pana la finele lunii octombrie. Pentru cei care au calificarea de ajutor bucatar si ajutor ospatar, conditiile de inscriere sunt: minimum un an de experienta in domeniul hotelier si varsta cuprinsa intre 20 si 37 de ani. (Eugenia Mihalcea)

VALCEA - Sotia lui Gutau vrea sa ajunga primar

Mariana Gutau, sotia primarului valcean Mircia Gutau, arestat pentru luare de mita, a anuntat ca se va inscrie in cursa electorala pentru a ocupa functia de conducere a sotului sau. Notar de meserie, Mariana Gutau a declarat ca decizia a fost luata in familie. Femeia mai sustine ca asupra sotului sau s-au facut presiuni de la DNA. "I-au spus ca, daca va demisiona, este liber. In caz contrar, va infunda puscaria", a mai adaugat sotia fostului edil sef din Ramnicu-Valcea. (Alexandra Chivu)

DISPARITIE - A decedat actorul Sandu Sticlaru

Teatrul "Nottara" a anuntat cu regret stingerea din viata a actorului Sandu Sticlaru. De-a lungul unei vieti traite in teatru sau pe platourile de filmare, Sticlaru a interpretat roluri din piese reprezentative: "Despot Voda" de Vasile Alecsandri, "Jocul de-a vacanta" de Mihail Sebastian, "O noapte furtunoasa" de Caragiale etc. Iar filme precum "Mingea", "Rascoala" sau "Asediul" au lasat in urma imaginea unui actor complet si foarte dedicat, asa cum a fost intreaga sa viata. Dumnezeu sa-l odihneasca! (Adriana V. Paduraru)

SATU-MARE / Ambulanta implicata intr-un accident

O tanara de 19 ani si copilul ei de trei luni si-au pierdut viata, iar alte cinci persoane au fost ranite intr-un grav accident de masina petrecut duminica seara in judetul Satu-Mare. Vinovat este soferul unei Dacii, care, in timp ce facea o depasire, a izbit o Ambulanta care mergea regulamentar, cu luminile de avertizare pornite. Fata care a murit si bebelusul se aflau pe bancheta din spate a Daciei. Soferul, inca un pasager din autoturism, dar si echipajul de pe Salvare impreuna cu pacientul au ajuns la spital. (Crina Dunca)

TULCEA - Doi barbati infectati cu antrax

Doua persoane dintr-o localitate tulceana au fost depistate cu antrax, boala specifica animalelor, dar care poate fi transmisa oamenilor. Cei doi barbati din satul Topolog sunt internati in spital pentru tratament, iar alte 21 de persoane care au consumat carne infestata sunt sub supraveghere medicala. Potrivit sursei citate, proprietarul animalului a fost ajutat de un vecin sa sacrifice bovina. Ei au incercat sa vanda carnea la abator, dar au fost refuzati, motiv pentru care au hotarat sa o vanda vecinilor.

COPIL DISPARUT - Iordache Marian

Baietelul din imagine se numeste Iordache Marian si are 2 ani si o luna. A disparut vineri, 29 septembrie a.c., din comuna Hanesti, jud. Botosani. Are 0,75 - 0,80 m inaltime, par blond, ondulat, tuns scurt, ochi albastri. La baza nasului si pe buza superioara prezinta o cicatrice, iar pe spate, in zona dorsala, are o pata mica de culoare alb. Nu vorbeste coerent, poate sa mearga. La data disparitiei era imbracat cu un hanorac verde cu galben, tricou galben, pantaloni kaki, basmaluta portocalie cu flori albe, adidasi albi-bleu.

×
Subiecte în articol: observator