Un salt cu paraşuta de la 4.000 de metri şi greşeala unui paraşutist mai puţin experimentat au făcut trei victime, duminică dimineaţă, pe Aerodromul Clinceni. Una dintre victime zbura pentru prima oară, în tandem cu un instructor foarte experimentat. În România, poate obţine brevetul de paraşutist orice doritor cu vârsta de peste 16 ani.
Accidentul de la Clinceni este fără precedent, spune secretarul de stat din MAI, Raed, Arafat. „Au mai fost accidente de paraşutism, dar nu la zborul în tandem”, spune şeful SMURD. Reprezentanţii Aerodromului Clinceni au explicat: „La aproximativ 100 de metri altitudine, cel care zbura singur s-a apropiat prea mult de paraşuta celor care zburau în tandem, astfel încât s-au ciocnit. Parașutele s-au răsucit una de alta, iar dinamica a fost una accelerată”. Paraşutistul care zbura singur a murit imediat după cădere, iar instructorul şi clienta au fost transportaţi la două spitale din Bucureşti, de echipajele SMURD. Femeia a murit la câteva ore după internare. Polițiștii au deschis o anchetă, pentru a se stabili dacă s-a respectat codul aerian în vigoare.
Instructorul care zbura în tandem cu clienta avea peste 4.000 de lansări, fiind foarte experimentat. Cel care zbura singur avea doar 100 de lansări. Pentru obţinerea brevetului este nevoie de cel puţin 25 de lansări cu paraşuta. Pot sări singuri doar cei care obţin brevetul de paraşutist, de la Aeroclubul României, dar cursurile se pot face şi la firme private. „Trebuie să treacă un examen medical şi un instructaj teoretic. Înscrierile la Aeroclubul Românei se fac la sediul de la Bucureşti sau la una dintre sucursalele de la Arad, Oradea, Iaşi, Braşov, Cluj, Satu-Mare, Ploieşti, Suceava, Târgu- Mureş, Craiova, Baia Mare, Deva, Sibiu sau Piteşti”, explică reprezentanţii Aeroclubului Românei. Anual sunt obţinute peste 300 de brevete de paraşutism în România.
Paraşutismul, ca sport, este administrat de Aeroclubul României şi beneficiază de subvenţionare publică. Admiterea presupune probe fizice: alergare de rezistenţă şi de viteză, tracţiuni la bară, flotări şi sărituri de pe loc. Se ţine un curs teoretic şi unul practic, ce constă în cel puţin 25 de salturi.