x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Salvaţi Muzeul Literaturii Române! Clădirea a fost retrocedată de Băsescu pe drepturi litigioase în 2002

Salvaţi Muzeul Literaturii Române! Clădirea a fost retrocedată de Băsescu pe drepturi litigioase în 2002

de Dan Constantin    |    04 Iun 2014   •   11:44
Salvaţi Muzeul Literaturii Române! Clădirea a fost retrocedată de Băsescu pe drepturi litigioase în 2002

Muzeul National al Literaturii Romane urmeaza sa fie evacuat fortat pana la 15 iunie din cladirea in care functioneaza din anul 1967, in Bulevardul Dacia nr 12. Un patrimoniu inestimabil de manuscrise, carti rare, obiecte care au apartinut marilor scriitori romani poate suferi pierderi ireparabile la o mutare intempestiva. Administratorii muzeului si Ministerul Culturii nu prezinta un punct de vedere referitor la viitorul acestuia, un plan de protejare a interesului public intr-o situatie extrema.

Muzeul a fost infiintat in 1957 la initiativa lui Perpessicius si amplasat in actualul spatiu la interventia lui Tudor Arghezi.Cladirea a fost retrocedada in 2002, in mandatul de primar al lui Traian Basescu, prin mecanismul cunoscut al mafiei imobiliare de recuperare a drepturilor litigioase.Consilierii municipali ai coalitiei PNL- PDL au respins o propunere de plata esalonata a chiriei pe ultimii trei ani dar nu au avansat o solutie pentru situatia muzeului. 

In martie 2014, utilitatile au fost taiate si conditiile de conservare a patrimoniului s-au degradat. Primaria Capitalei, Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor, Academia Romana , vocile societatii civile par sa fie  paralizate in fata acestei  situatii de criza a unui muzeu unic .

×