x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Schitul Bâscovele: Arheologii au descoperit două schelete îngropate la temelia lăcaşului

Schitul Bâscovele: Arheologii au descoperit două schelete îngropate la temelia lăcaşului

27 Aug 2009   •   00:00

Arheologii şi muncitorii care lucrau la consolidarea Schitului Bâscovele din comuna argeşeană Cotmeana au descoperit, foarte aproape de biserică, două schelete umane. Un schelet aparţine unui bărbat de 1,80 metri, adult, celălalt fiind al un copil.



Rămăşiţele pământeşti ale bărbatului erau îngropate în pământ la mai puţin de un metru adâncime de clădire, în poziţia culcat, cu craniul într-o parte şi cu mâinile împreunate pe clavicule, iar scheletul copilului a fost descoperit chiar la temelia lăcaşului bisericesc. Potrivit directorului Muzeului Judeţean Argeş, profesorul Spiridon Cârstocea, echipa de arheologi a început operaţiunea de scoatere a osemintelor din zonă în vederea cercetării şi a conservării. "Se efectuează lucrări de consolidare a bisericii, iar în luna iulie au mai fost găsite şapte schelete ale unor călugariţe. Săpăturile de acum au dus la aducerea la suprafaţă a scheletelor unui copil şi ale unui bărbat, care probabil că poate fi un călugar, dacă găsim cărămida mortuară cu care erau îngropaţi călugarii şi călugăriţele. Nu credem că osemintele copilului aparţin fiicei ctitorului bisericii, care a murit la vârsta de trei ani, deoarece fata putea fi îngropată în interiorul lăcaşului, şi nu în cimitirul din afara bisericii. Schitul Bâscovele, monument de patrimoniu, a fost construit în anul 1695 din ordinul lui Şerban II Cantacuzino, fiul lui Drăghici Cantacuzino. Din cauza cutremurelor, biserica s-a deteriorat şi a fost reconstruită în anul 1843, mult mai mare decât aşezământul iniţial", a declarat directorul Muzeului Judeţean Argeş, profesoruul Spiridon Cârstocea, citat de Mediafax.

Din primele cercetări ale arheologilor, rezultă că adultul şi copilul au fost îngropaţi în cimitirul pe care, conform documentelor istorice, biserica îl avea în urmă cu 300 sute de ani de ani, iar toate osemintele descoperite în ultimele 30 de zile au fost spălate şi vor fi îngropate într-un mormânt descoperit în lăcaşul bisericesc.

×
Subiecte în articol: observator