x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sindicatele vor TVA diferenţiată

Sindicatele vor TVA diferenţiată

04 Mai 2010   •   00:00
Sindicatele vor TVA diferenţiată
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul National

Dacă discuţia cu reprezentanţii Guvernului bate pasul pe loc, Delegaţia FMI a aflat multe de la sindicate. Reprezentanţii clasei muncitoare nu sunt de acord cu actuala politică de taxare.



"I-am avertizat pe cei de la FMI că politica de taxe de astăzi nu este cea care corespunde şi că preferăm o taxă diferenţiată, în special la TVA", a declarat preşeditele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la ieşirea de la întâlnirea cu reprezentanţii FMI. El a mai adăugat că actuala politică de taxare creează un prejudiciu şi o imposibilitate de consum mai ales pentru categoriile defavorizate, cu venituri foarte mici.

"Este anormal să plătim acelaşi TVA la pâine şi la obiecte de lux", a spus Hossu. În legătură cu codul fiscal, sindicatele au adus încă o dată în discuţie evaziunea şi frauda, care produc "găuri mari" la bugetul de stat, ceea ce duce şi la şomaj.

În cadrul întâlnirii s-a discutat şi despre disponibilizări, ocazie cu care sindicaliştii le-au spus celor de la FMI că ceea ce au cerut ei, respectiv o reducere cu 0,7% a cheltuielilor cu fondul de salarii şi doar 0,3% a cheltuielilor diverse de administrare, este anormal. "Sunt contradicţii legate de disponibilizări pentru că există insistenţa de a politiza sistemul administrativ educaţional, ceea ce nu va duce decât la o creştere artificială a numărului de persoane din administraţia publică, unde avem trei directori pe acelaşi post din cauza incapacităţii Guvernului de a lua decizii normale şi de a nu politiza structura sistemului respectiv", a mai declarat Hossu.

O altă problemă abordată a fost Legea pensiilor. Dumitru Costin i-a informat pe membrii FMI despre faptul că încă sunt abuzuri privind sistemul de pensii, fiind foarte multe persoane care se pensionează nejustificat pe caz de boală. "Am cerut ca toate persoanele să intre într-un sistem unic de pensii, dar unele categorii trebuie să poată avea un sistem de pensii ocupaţionale pe un mecanism al contributivităţii cum sunt cei din Justiţie, Armată şi Poliţie", a spus preşedintele Blocului Naţional Sindical.

Nici sistemul de sănătate publică nu este bine pus la punct. "Se fură bani cu nemiluita, deficitul fondului de sănătate publică este de 700 de milioane de euro, serviciile medicale din spitale sunt un dezastru, între 2004 şi 2008 s-au încărcat schemele de personal din spitale, dar nu cu specialişti", a afirmat Costin.

Între timp, Radu Berceanu s-a trezit vorbind ca şi cum ar fi lider sindical şi nu ministrul Transporturilor. "Să crească impozitul pe maşinile cu motoare de peste 2 litri, 2.000 cmc, ca în Italia, ca să ajungi în câţiva ani să mai plăteşti încă o dată maşina. O să geamă toţi ăştia cu Q7 (...) Ar trebui să punem o taxă pe a doua proprietate, pe a treia proprietate. Ar trebui să punem taxă pe terenurile nelucrate", a declarat Berceanu pentru un cotidian central.  Populismul din declaraţiile lui Berceanu îl întrece cu mult pe cel al liderilor sindicali.

În timp ce toată lumea vine cu idei, Sebastian Vlădescu este zgârcit cu informaţiile. "Sunt tot felul de variante. Aud şi eu de la televizor. Avem şi noi variantele noastre, care nu corespund cu ce se vede la televizor. (...) Am spus că încercăm să nu modificăm taxele", a afirmat ministrul Finanţelor Publice.


Prognozele economice se nasc greu
Ministerul de Finanţe nu a propus deocamdată FMI modificarea ţintei de deficit bugetar, stabilită pentru acest an la 5,9% din PIB, a anunţat Sebastian Vlădescu, ministrul de Finanţe. Nici \n ceea ce priveşte estimarea de creştere economică nu s-a luat \ncă o decizie. FMI a anunţat, înainte de începerea discuţiilor privind a patra evaluare a acordului stand-by, că a modificat prognoza de creştere economică a României în acest an de la 1,3% la 0,8%.

Apoi au declarat că s-ar putea ca prognoza privind PIB să fie din nou modificată, la 0%. În aceste condiţii, şi revizuirea bugetară implicită la nivelul veniturilor programate va fi mai amplă, iar menţinerea deficitului la 5,9% din PIB va presupune măsuri suplimentare de reducere a cheltuielilor, ori de creştere a încasărilor, sau variante combinate, a anunţat Vlădescu.

×
Subiecte în articol: observator