x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Sistemul judiciar face buuum!

Sistemul judiciar face buuum!

de Violeta Fotache    |    09 Iul 2009   •   00:00
Sistemul judiciar face buuum!
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul National

Toleranţa magistraţilor faţă de actualul ministru de Justiţie, reprezentantul Executivului aflat în relaţie directă şi de responsabilitate cu sistemul judiciar, a ajuns la zero. Lipsa banilor pentru magistraţi şi sistem, în întregul lui, i-a făcut pe judecători şi pe procurori să ceară demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să blocheze cu orele activitatea de judecată şi să ameninţe că nu vor mai participa la birourile electorale. Protestele vor avea loc zilnic.



Asociaţiile profesionale ale magistraţilor şi reprezentanţi ai mai multor instanţe de judecată din ţară au cerut, ieri, demisia ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, din cauza actului administrativ de retragere a sporului de 50% de suprasolicitare neuropsihică. Preşedintele Tribunalului Vrancea, Adrian Neacşu, a declarat acest lucru imediat după întâlnirea de la Curtea de Apel Bucureşti a asociaţiilor profesionale a magistraţilor şi a reprezentanţilor judecătorilor din instanţele din Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Braşov, Ploieşti şi Iaşi.

Adrian Neacşu a precizat că magistraţii ar putea boicota viitoarele alegeri care vor avea loc în România (alegerile prezidenţiale), pentru că judecătorii vor refuza de acum încolo să mai participe în schema birourilor electorale care se vor crea.

PROTESTE, ZILNIC, ÎN TOATĂ ŢARA
După protestele de marţi de la Bucureşti, Ilfov şi Timişoara, o parte din magistraţii ieşeni au întrerupt ieri activitatea de împărţire a dreptăţii timp de trei ore, între 11:00 şi 14:00, reclamând finanţarea deficitară din sistemul judiciar. Magistraţilor participanţi la protestul spontan li s-a alăturat şi personalul auxiliar, revolta declanşându-se pe fondul "acţiunilor guvernanţilor de sfidare a întregului corp de magistraţi şi a personalului din justiţie, prin subfinanţarea cronică a sistemului judiciar".

"Sporul de 50 la sută nu mai este acordat începând cu această lună. Această decizie nu a fost luată printr-un ordin al ministrului, aşa cum s-a spus, ci printr-o adresă care a fost trimisă de minister la instanţe şi parchete la începutul acestei luni", a mai afirmat purtătorul de cuvânt al Tribunalului Iaşi, precizând că şi azi activitatea de judecată va fi blocată la toate instanţele ieşene, între orele 11:00 şi 14:00.

Magistraţii din Cluj-Napoca au suspendat şi ei şedinţele de judecată timp de o oră. O parte din instanţele bucureştene au protestat ieri pentru a doua zi consecutiv, blocând judecarea proceselor. Şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală, a suspendat şedinţele de judecată pentru două ore.

Procurorii şi personalul auxiliar de la Parchetul Tribunalului Bucureşti, de la parchetele judecătoriilor de sectoare, precum şi din Buftea şi Cornetu şi-au exprimat solidaritatea cu acţiunile iniţiate de colegii judecători. Şedinţele de judecată de la toate instanţele din ţară vor fi suspendate, începând de joi, pe durată nedeterminată, acţiunile urmând să aibă loc zilnic, timp de trei ore, cu începere cel mai probabil de la ora 9:00, a declarat miercuri vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dragoş Călin.

CUM SE APĂRĂ MINISTRUL
Cătălin Predoiu a anunţat ieri în conferinţă de presă că nu doar sporul magistraţilor a fost tăiat, ci măsura "destul de dură" a fost luată şi faţă de angajaţii din penitenciare, unde sporul ANP a fost redus de la 30% la 10%, sporul de manager public - de la 55% la 25%. Nici sporuri PHARE nu vor mai fi acordate până când ministrul nu vede rezultate pozitive.

El a arătat că fondurile pentru sporul magistraţilor au fost epuizate şi că plata s-a eşalonat pentru 2010-2011. Toată lumea trebuie "să strângă din dinţi" câteva luni de acum încolo, a spus Predoiu, arătând că nu doar Ministerul Justiţiei a fost afectat de criză. "Nu pot să acuz nici Guvernul, nici coaliţia în ansamblul ei de o lipsă de sprijin politic, pentru că absolut toate ministerele, inclusiv cele care au în frunte miniştri în poziţii politice solide au fost, din păcate, afectate de această criză severă, mai severă decât putem crede noi", a afirmat Predoiu.

El a subliniat că ostilitatea Guvernului faţă de justiţie este "doar în capul unora". Predoiu a precizat că a discutat cu furnizorii de utilităţi pentru eşalonarea plăţilor şi a cerut Guvernului ca sumele prevăzute din taxele de timbru judiciar să intre în bugetul Justiţiei. Raportul de ţară ar putea fi afectat, dacă nu se va opera o rectificare bugetară pentru Justiţie, a mai spus Predoiu. Ministrul a subliniat că protestele contravin legii şi statutului magistraţilor, a cerut CSM-ului să se implice activ în această problemă şi a făcut apel la magistraţi şi la personalul auxiliar să nu mai întrerupă activitatea de judecată.

×
Subiecte în articol: observator