x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "Stai linistita, mama, ca vin!"

"Stai linistita, mama, ca vin!"

de Violeta Fotache    |    04 Mai 2006   •   00:00
"Stai linistita, mama, ca vin!"

Moartea violenta a tanarului subofi-ter SPP Ion Soc ramane inexplicabi-la pentru toti cei care i-au fost aproape. Durerea Tantei Soc, mama sinistrata care si-a pierdut fiul, nu poate fi redata in cuvinte. Batrana indoliata si fratele soferului regal au ridicat ieri de la IML corpul neinsufletit al lui Ion. Acesta nu-si va putea gasi linistea in pamantul de-acasa, familia fiind nevoita sa-l inmormanteze azi, din pricina puhoaielor, in cimi-tirul din satul vecin, Plosca.

Moartea violenta a tanarului subofiter SPP Ion Soc ramane inexplicabila pentru toti cei care i-au fost aproape. Durerea Tantei Soc, mama sinistrata care si-a pierdut fiul, nu poate fi redata in cuvinte. Batrana indoliata si fratele soferului regal au ridicat ieri de la IML corpul neinsufletit al lui Ion. Acesta nu-si va putea gasi linistea in pamantul de-acasa, familia fiind nevoita sa-l inmormanteze, din pricina puhoaielor, in cimitirul din comuna Goicea.

"Stai linistita, mama, ca vin sa te ajut!" Acestea au fost vorbele pe care soferul regal le-a spus batranei sale mame, Tanta, la telefon, cu cateva ore inainte de a fi gasit impuscat in incinta Corpului de Garda a Palatului Elisabeta. "Urma sa se invoiasca de la munca si sa vina a doua zi la mine, la Carna, sa m-ajute!", le-a spus procurorilor mama lui Ion, marti seara. Femeia cu fruntea ca marea involburata si lacrimile innodate-n barba nu intelege de ce i-a murit copilul.

MAMA INDURERATA. Tanta lu’ Cidu, cum ii spune "satul", le-a povestit celor insarcinati sa afle adevarul despre moartea fiului ei toata discutia cu Ion, purtata la telefon, pe la pranz, in acea zi a nenorocirilor. "Ma suna de la servici, maica, pe un telefon mobil. Vorbiram vreo douaj’de minute (20) despre inundatii. Ii spusai ca-s lucrurile ramase in casa, muncusoara mea de-o viata. El ma linisti. Imi zise ca vine acasa sa m-ajute, sa salvam ce se mai poate. Ii zisei sa stea linistit ca ne descurcam noi, da’ el o tinea pe-a lui. Ca vine si vine a doua zi, numa’ sa faca raport", le-a spus anchetatorilor tot innodandu-si basmaua neagra de pe cap. "Prin vorba lui si prin ce-mi zise nu-mi dadu nici un semn, maica, ca vrea sa-si ia zilele. Nu pricep de ce a facut ce a facut". Femeia, credincioasa, si-a facut cruce. "Avea, maica, la fel ca oricare, greutatile vietii, da’ asta nu inseamna ca tre’ sa mori pentru asta. Nu-mi paru nimic ciudat, ca-i stiu vorba, ca ma suna des. Acasa venea rar din pricina muncii, da’ de sunat suna si vorbeam, maica…".

MOTIVELE? Desi nimic nu justifica un asemenea act, sinucigasii au intotdeauna o pricina pentru a-si lua viata. Totusi, in acest caz, procurorii Parchetului Militar Teritorial Bucuresti nu s-au putut opri asupra unuia. Ei au stat de vorba si cu fratele mai mic al victimei, dar nici acesta nu a putut da vreun "clue" despre un posibil motiv cat de cat plauzibil al sinuciderii. Nu avea datorii la persoane. "Avea intr-adevar de platit pensia alimentara la copil, restanta de vreun an. In decembrie 2005 se terminase definitiv procesul de divort. Mai avea si chirie de platit, pentru casa. Dar nu era asa o problema, pentru ca fusese promovat la serviciu si, de vreo luna, chiar i se marise salariul. Profesional nu avea nici un motiv. Chiar in acea dimineata fusese intr-o misiune, era soferul masinii unui membru din familia regala."

CERCETARILE CONTINUA. "Colegii lui ne-au spus ca era un om mai retras un pic, in sensul ca nu era dezinvolt, dar nici nu atragea atentia ca fiind un om necomunicativ. Nici unul dintre cei audiati nu au crezut ca este un tip care s-ar sinucide", ne-a declarat procurorul de caz Marian Tudor. "Noi nu am exclus nici una din ipotezele de lucru. Cercetarile de pana acum nu conduc la varianta unui omor sau altceva. Deocamdata avem un fapt: a fost gasit impuscat cu pistolul lui, din dotare, un Jericho 941 F. Arma era in mana lui. Pana acum nu sunt date care sa infirme teoria sinuciderii. Daca a fost sinucidere, cert este ca nu a fost nimic premeditat. Motivul insa nu il stim. Poate fi ceva de moment sau, dimpotriva, o acumulare in timp care sa-l fi dus catre asta: divortul, moartea tatalui, despartirea de copilul pe care il iubea foarte mult si acum situatia mamei", ne-a declarat procurorul militar Marian Tudor. Ancheta continua.

DIALOG TELEFONIC
"Ii spusai ca-s lucrurile ramase in casa, muncusoara mea de-o viata. Imi zise ca vine acasa sa m-ajute, sa salvam ce se mai poate. Ii zisei sa stea linistit ca ne descurcam noi, da’ el o tinea pe-a lui. Ca vine a doua zi" - Tanta Soc, mama victimei

ION, INMORMANTAT AZI LA GOICEA
Mama si fratele mai mic sunt cei care au ridicat ieri de la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici" corpul neinsufletit al lui Ion Soc. Ei au fost ajutati de colegii de la Serviciul de Protectie si Paza. Saritori din fire, oamenii de aici au pus de bunavoie, mana de la mana si au strans si ceva bani pentru inmormantare. Mijlocul de transport pentru "ultimul drum" al soferului regal a fost pus la dispozitie tot de SPP. Subofiterul gasit impuscat in incinta Corpului de Garda de la Palatul regal al suveranului Mihai I nu-si va putea gasi linistea in pamantul natal. Din pricina puhoaielor revarsate nici viii, dar nici mortii nu-si mai gasesc locul. El va fi inmormantat azi in cimitirul din comuna Goicea.

IN MISIUNE LANGA REGELE MIHAI
Plutonierul major Ion Soc, mort prin impuscare in gura, in ziua de 1 mai, a intrat in randurile Serviciului de Protectie si Paza in anul 1997. El a lucrat in cadrul Sectiunii Transporturi si a fost trimis acolo unde a fost nevoie. El a avut misiuni si la Cotroceni, dar nu la Presedintie, si la Camera Deputatilor. La Palatul Elisabeta a fost detasat in urma cu doua luni, potrivit purtatorului de cuvant al SPP, Bogdan One. El a fost soferul masinii unui membru al familiei regale ("nu va putem spune care") si indeplinea sarcinile care i se dadeau ("daca era trimis cu corespondenta secreta, o ducea").
×
Subiecte în articol: mama observator