x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Stolojan: "Alocaţiile pentru copii ar trebui condiţionate de prezenţa la şcoală"

Stolojan: "Alocaţiile pentru copii ar trebui condiţionate de prezenţa la şcoală"

29 Apr 2010   •   00:00
Stolojan: "Alocaţiile pentru copii ar trebui condiţionate de prezenţa la şcoală"
Sursa foto: Vlad Dumitrescu/Jurnalul National

Într-un interviu acordat RFI, Stolojan susţine că plata alocaţiei pentru copii trebuie condiţionată de prezenţa la şcoală, precum şi de respectarea programelor de sănătate, vaccinări şi controale medicale anuale. Propunerea lui intră în conflict cu Legea nr. 61/1993, potrivit căreia alocaţia este o "forma de ocrotire a statului acordată tuturor copiilor, fără discriminare".



"Va veni curând legea de restructurare a tuturor formelor de asistenţă socială. Ceea ce facem noi la ora actuală e total depăşit din punct de vedere conceptual. În lume, tendinţa e ca nici un ajutor social să nu mai fie acordat necondiţionat, de exemplu cum dăm noi alocaţia de stat pentru copii", a declarat Theodor Stolojan la RFI România, citat de Mediafax.

El a mai spus că, în prezent, concepţia statului român în ceea ce priveşte alocaţiile pentru copii este depăşită.

"Curtea Constituţională a spus că nu e constituţional să legi alocaţia de stat, de exemplu, de participarea copilului la şcoală, care înseamnă investiţie pe termen lung în capitalul uman al României. Or, această concepţie este depăşită, pentru că banii din alocaţia de stat pentru copii nu îi gestionează copilul, ci părinţii, deci condiţionalitatea e perfect justificată", a adăugat fostul premier.

În opinia lui Stolojan, acordarea alocaţiei de stat ar trebui condiţionată de participarea la procesul şcolar.

"În cazul copiilor care sunt de vârstă şcolară trebuie legată de participarea la procesul şcolar, pentru toţi copiii trebuie să fie legată de obligaţia părinţilor de a-i duce la control medical anual, de a face vaccinuri. Astea sunt formulele prin care contribui la investiţii în capitalul uman pe termen lung. Nimeni nu mai acordă ajutoare sociale ca un drept general de neatins al individului. Nu. Individul trebuie să înţeleagă că trebuie să facă ceva, pentru a ieşi din situaţia de asistenţă socială şi pentru a-şi pregăti viitorul, în cazul unui copil. Deci, noi suntem total depăşiţi în aceste concepte", a conchis europarlamentarul PDL.

×
Subiecte în articol: observator