x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Tragedia din Munții Retezat ajunge la Procuratură

Tragedia din Munții Retezat ajunge la Procuratură

de Diana Scarlat    |    24 Apr 2017   •   12:10
Tragedia din Munții Retezat ajunge la Procuratură

Doi copii alpiniști multipli campioni mondiali și europeni, Dor Geta Popescu și Eric Gulacsi, au murit sâmbătă, în avalanșa din Munții Retezat. Procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă, iar primele date ale anchetei arată că părinții celor doi copii campioni ar putea fi găsiți vinovați de tragedie. Pericolul de avalanșă fusese anunțat de autorități.

 

Trupurile celor doi copii alpiniști au fost recuperate de salvamontiștii și jandarmii montani, ieri, după o operațiune foarte dificilă, în Munții Retezat, unde s-a produs o avalanșă în cursul zilei de sâmbătă. Cei doi copii care au fost înghițiți de avalanșă, Dor Geta Popescu (14 ani) și Eric Gulacsi (13 ani) reușiseră până la momentul tragediei să doboare record după record, urcând pe cele mai înalte varfuri din lume. Se aflau într-un grup de şapte alpinişti, pe traseul Peleaga – Bucura, când zăpada s-a desprins. Tatăl băiatului mort şi sora lui abia au scăpat cu viaţă, iar alți trei alpiniști din grup au fost răniți. Cu două zile în urmă fusese dată o avertizare de avalansă în Retezat, însă părinţii au ignorat pericolul iminent. Ovidiu Bodeanu, șeful Salvamont Hunedoara, a declarat că este foarte probabil ca avalanșa să fi fost provocată de un grup de 51 de turiști care au mers pe creasta muntelui și probabil au dislocat zăpada. Același grup a fost martor la tragedie, iar oamenii au sunat imediat la 112. Salvatorii montani îi consideră iresponsabili pe cei care ignoră avertismentele de avalanșă, mai ales dacă își pun copiii în pericol.

Din primele date ale anchetei, responsabili ar fi părinții celor doi copii alpiniști, pentru că au ignorat avertismentele autorităților. Procurorii au deschis un dosar penal in rem, pentru ucidere din culpă.

O echipă formată din salvamontiști și jandarmi montani au recuperat ieri trupurile celor doi copii, în condițiile în care în Retezat vântul care viscolea zăpada bătea cu 80 km/h

×