x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iată ce îl aşteaptă pe Uli Hoeness în puşcăria considerată „Alcatrazul Germaniei”

Iată ce îl aşteaptă pe Uli Hoeness în puşcăria considerată „Alcatrazul Germaniei”

de Istvan Deak    |    15 Mar 2014   •   12:24
Iată ce îl aşteaptă pe Uli Hoeness în puşcăria considerată „Alcatrazul Germaniei”
Sursa foto: wikipedia.org

Preşedintele clubului Bayern Munchen, legendarul fotbalist Uli Hoeness, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. „Nu v-a ajuns câţi bani aţi adunat? V-a tentat să mai ascundeţi alţii?”, a fost întrebarea pe care judecătorul i-a adresat-o retoric lui Hoeness în momentul motivării sentinţei. Practic, de-a lungul anilor, preşedintele bavarez a ascuns aproape 28 de milioane de euro într-un cont din Elveţia. Simţind pericolul iminent, Hoeness s-a autodenunţat în 2013, sperând că va obţine clemenţa instanţelor, dacă va restitui impozitul şi dobânzile aferente. Procurorii nu s-au lăsat înduioşaţi, fiind convinşi că nici de data asta, acesta nu declarase totul. Cazul a ajuns în instanţă, iar martorii aduşi de procurori au confirmat indubitabil că acesta mai avea conturi ascunse. Procurorii au cerut 5 ani şi jumătate, instanţa s-a rezumat la pedeapsa minimă pentru astfel de fapte.

Trezirea la ora 6
Prima reacţie a lui Hoeness şi a avocaţilor săi a fost să anunţe înaintarea unui recurs, însă, după discuţii cu familia, bărbatul de 62 de ani şi-a acceptat pedeapsa , a renunţat la recurs şi urmează să fie încarcerat în închisoarea cunoscută de nemţi, drept „Alcatrazul Germaniei”. Deşteptarea este programată la ora 6. Duşurile sunt comune pentru toţi deţinuţii, nu va fi scutit nici de la muncă şi restricţiile nu se opresc aici. „Am făcut greşeala vieţii mele şi mi-o asum. Sunt pregătit să suport consecinţele faptelor mele”, a declarat vineri, preşedintele demisionar al clubului FC Bayern, deţinătoarea Campionatului şi Cupei Germaniei, Ligii Campionilor, Supercupei Europei, Campionatul Mondial al Cluburilor şi lider incontestabil în sezonul actual din Bundesliga.

Închisoarea lui Hitler
Avocatul lui Hoeness, Hanns Feigen, nu este convins că ex-preşedintele lui Bayern este conştient de ceea ce îl aşteaptă. „Nu ştiu pe nimeni care să îşi fi revenit dintr-un abis atât de adânc. Dispare recunoştinţa şi respectul în societate. Familia şi prietenii se distanţează. Mulţi ies de acolo cu afecţiuni psihice grave şi nu mai au capacitatea de a-şi recâştiga stabilitatea interioară”, spune Feigen. Conform sursei citate, Hoeness îşi va ispăşi pedeapsa în centrul de detenţie Landsberg am Lech. În trecut, în închisoarea de pe 100 de ani au fost încarceraţi lideri nazişti precum Julius Streicher, Rudolf Hess şi Adolf Hitler. „Celebritatea nu îi va uşura situaţia. În închisoare nu există nici un fel de bonusuri pentru celebritate”, subliniază directorul Uniunii Centrelor de Detenţie din Germania, Anton Bachl. 550 de deţinuţi se află la ora actuală în „Alcatrazul Germaniei”.

Fără raţii
Programul este standard pentru toate închisorile din Bavaria. După trezirea dată la ora 6, deţinutul poate alege dacă va servi micul dejun în celulă sau în cantina închisorii. Meniul standard cuprinde: gem, pâine şi unt. De băut primesc cafea. În funcţie de bugetul adunat, deţinuţii îşi pot îmbunătăţi meniul cumpărând ceai sau un sortiment mai bun de cafea. Mâncarea nu este limitată. „În principiu, fiecare deţinut poate mânca cât doreşte. Nu avem raţii”, explică directorul Centrelor de Detenţie din Regiunea Bavaria, Ralf Simon.

La muncă
După duş, la ora 7, fiecare deţinut trebuie să se prezinte la muncă. Ce sarcină îi este atribuită fiecărui deţinut rămâne la latitudinea medicului centrului de detenţie, chiar în momentul încarcerării. În funcţie de secţie, prânzul se serveşte între orele 11 şi 12.30. Pauza este de doar 30 de minute. „Meniul este standard. Oferim şi produse vegetariene, dar e adevărat că la prânzul de duminică facem o excepţie şi oferim şi o friptură. După prânz, toţi deţinuţii revin la muncă. Plata la ora este de 1,30 euro (n.r. 6 ron)”, mărturiseşte Simon.

Program limitat
Ziua de lucru se încheie la ora 16. Urmează programul liber. Deţinuţii pot opta pentru o oră de plimbare în curte sau să stea pe coridor, în celulă sau în sala comună. Există şi câteva opţiuni pentru petrecerea timpului liber: înscrierea pentru practicarea unui sport în masă sau înscrierea la un curs de gătit. Cina este servită între orele 17 şi 18. Meniul cuprinde: pâine, caşcaval şi cârnaţi. De băut se poate opta pentru ceai, apă sau lapte. În funcţie de sectorul în care sunt încarceraţi, stingerea se dă între orele 18 şi 21. Duminica nu se lucrează şi deţinuţii pot participa la o slujbă religioasă.

Adio Bundesliga
Cât priveşte programul de vizite, acesta este drastic. Deţinuţii au dreptul la o singură oră de vizită pe parcursul unei luni. Se poate depune o solicitare specială pentru încă o oră, dar ea va fi aprobată doar în anumite condiţii. Teoretic, Uli Hoeness va pierde contactul cu Bundesliga şi nu va putea urmări nici măcar la televizor meciurile echipei sale favorite. „Deţinuţii au dreptul să îşi aducă de acasă un televizor, dar trebuie sa respecte dimensiunile. Diagonala ecranului nu trebuie să depăşească 40 de centimetri. Posturi Pay-TV, precum Sky, care deţine drepturile de televizare ale Bundesligii, sunt interzise. Mai mult, domnului Hoeness îi este interzis să îşi aducă haine de acasă. Va primi chiloţi, papuci, pantaloni şi o cămaşă din partea personalului. Practic, deţinuţii nu au voie să aducă lucruri personale în celulă. Se acceptă o fotografie cu familia. Cărţile se pot împrumuta de la biblioteca închisorii. Ei se pot abona însă la anumite reviste sau ziare, contra cost evident”, explică Simon.

Adio bere bavareză
„Tot în funcţie de bugetul strâns prin muncă, ei îşi pot face câteva cumpărături de la mini-magazinul din incinta închisorii. Produsele au preţuri comparabile cu cele din afară, însă comercializarea băuturilor alcoolice este strict interzisă. Celula are o arie de 8-10 metri pătraţi. În ea se află un pat, un şifonier, o masă şi un scaun. Există o toaletă, unde poţi să te speli. Duşurile sunt la capătul culoarului”, adaugă el.

Încarcerat doar noaptea?
Teoretic, aşa ar trebui să arate viaţa lui Uli Hoeness în următorii trei ani şi jumătate. Practic, cu puţin noroc, el va ispăşi doar jumătate din pedeapsă, adică 21 de luni. Presa germană este convinsă că mai mult ca sigur, el va petrece în închisoare doar nopţile. „Dacă Hoeness va primi statut de detenţie deschis, atunci i se va permite să beneficieze de un loc de muncă zilnic în libertate, dar se va întoarce în fiecare seară în celulă. Directorul centrului de detenţie va lua această decizie după doar câteva săptămâni de la încarcerare”, concluzionează jurnaliştii de la Focus.

×
Subiecte în articol: Uli Hoeness inchisoare