x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Universitatea de Vară de la Tuşnad: Orbán - da, Băsescu - ba!

Universitatea de Vară de la Tuşnad: Orbán - da, Băsescu - ba!

de Daniela Munteanu    |    19 Iul 2011   •   11:30
Universitatea de Vară de la Tuşnad: Orbán - da, Băsescu - ba!

La cea de a 22-a editie a Universitatii de Vara Tusványos, care se desfasoara intre 19 - 23 iulie in statiunea harghiteana Baile Tusnad si a carei tema principala va fi politica nationala maghiara reinnoita, vor fi prezenti numerosi lideri politici din Ungaria, chiar si premierul Orbán Viktor, insa, dupa cum a precizat secretarul de stat in Ministerul de Externe al Ungariei, Németh Zsolt (FIDESZ), spre deosebire de ultimii ani, din cauza tematicii, presedintele Traian Basescu nu se numara printre invitati.

Potrivit unui articol postat pe siteul oficial al FIDESZ, secretarul de stat Németh Zsolt a declarat ca "Universitatea de vara din acest an pune accentul pe dialogul maghiaro-maghiar, pe politica nationala maghiara reinnoita si la acel destin comun dintre Ungaria si Romania, care, in urma aderarii Romaniei la spatiul Schenghen, va avea in anii urmatori ca sarcina prioritara dezvolatarea zonei de frontiera, construirea unor conexiuni importante dintre cele doua tari, drumuri, cai ferate, piste pentru biciclisti'. Németh a mai mentionat ca vor fi dezbatute la Tusványos probleme care afecteaza nu doar viitorul celei doua tari ci si a Europei Centrale, cum ar fi problema energetica, problema cooperarii transfrontaliere economice, influenta Rusiei in regiune si strategia privind Dunarea. Secretarul de stat maghiar a afirmat ca printre principalele teme se numara ocrotirea patrimoniilor culturale, situatia diasporei maghiare, recensamatul din acest an in raport cu maghiarimea, chestiunea rromilor si traditionala problema a autonomiei. El a mentionat ca vor fi prezenti la Tusványos un numar mare de "conducatori maghiari' de dincolo de granita, ministri si secretari de stat din Ungaria, care vor dezbate tema cetateniei duble dar si cea a "spatiului de cunoastere' maghiara din Bazinul Carpatic. Pentru sambata este asteptat si premierul Orbán Viktor, care, impreuna cu Tokes László vor dezbate tema "Creste laolalta ce apartine laolalta - unificarea natiunii maghiare in Europa secolului XXI'. Desi in programul initial aparuse si numele lui Traian Basescu printre invitati, precizat in paranteza "in principiu', moderatorul Németh Zsolt a afirmat pentru MTI ca din cauza tematicii din acest an, organizatorii Universitatii de Vara nu au initiat invitarea presedintelui Romaniei.

Németh Zsolt considera ca Tusványos a devenit "cel mai mare forum public' al dialogului maghiaro-maghiar si al dialogului maghiaro-roman, iar datorita programului cultural bogat si ale concertelor, a ajuns "Woodstock-ul Transilvaniei'.

Organizatorii Universitatii de Vara Tusványos sunt Fundatia Pro Minoritate din Ungaria, Consiliul Tinerilor Maghiari (MIT) cu sediul in Cluj Napoca si alte organizatii din Transilvania si Ungaria, iar Mottoul evenimentului este, "Creste laolalta ce apartine laolalta'.

Tura cu biciclete de 240 de km, pentru autonomie

La initiativa organizatiilor covasnene a Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), peste 200 de biciclisti au pornit marti de la Targu Secuiesc, pregatiti sa parcurga 240 de km pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Intentia acestora este travesarea a 45 de localitati din Covasna si Tara Barsei, ajungand in final, in 22 iulie, la Baile Tusnad, la Universitatea de Vara Tusványos. Potrivit programului, biciclistii vor traversa localitatile Sanzieni, Poian, Belani, Valea Scurta, Estelnic, Lutoasa, Mereni, Lemnia, Bretcu, Martanus, Ojdula, Ghelinta, Harale, Zabala, Pava, Covasna, Chiurus, Papauti, Zagon, Borosneu Mare, Borosneu Mic, Aninoasa, Reci, Magherus, Lisnau, Bicfalau, Ozun, Chichis, Coseni, Chilieni, Sfantu Gheorghe, Valcele, Araci, Haghig, Feldioara, Belin, Miclosoara, Capeni, Baraolt, Biborteni, Batanii Mici, Batanii Mari, Micfalau, Bixad si Tusnad Bai. Conform organizatorilor, evenimentul poate fi considerat si excursie de studiu, avand in vedere ca participantii se opresc in localitatile traversate si viziteaza principalele monumente istorice iar in orase iau parte la prelegerile unor specialisti despre autonomie. Scopul acestei ture cu biciclete este sa aduca mai aproape de oameni autonomia, sa le faca sa inteleaga sensul acesteia dar si incercarea de a constientiza faptul ca fiecare poate sa faca ceva pentru obtinerea autonomiei, depinde doar de om, daca crede in posibilitatea realizarii acestui ideal si daca este dispus sa aduca pentru jertfe ea.

Potrivit siteului oficial al organizatiei Scaunului Sepsi al CNMT, participantii vor ajunge la Tusványos vineri, la ora 13, unde vor vorbi, in cadrul unui program special, despre experienta lor de patru zile.

×