x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Urşii lovesc şi în Covasna: o vacă şi un porc au fost omorâţi într-o gospodărie

Urşii lovesc şi în Covasna: o vacă şi un porc au fost omorâţi într-o gospodărie

de Agerpres    |    24 Sep 2012   •   20:08
Urşii lovesc şi în Covasna: o vacă şi un porc au fost omorâţi într-o gospodărie

Un urs a omorat un porc si o vaca aflate in proprietatea unor oameni din localitatea covasneana Batani.

Primarul comunei, Simon Andras, a declarat luni pentru Agerpres ca ursul a dat atacul la sfarsitul saptamanii trecute, iar pe langa cele doua animale ucise a mai ranit o vaca. Potrivit calculelor primarului, acesta este cel de-al 37-lea atac dat de ursi la Batani din primavara si pana acum.

"Sunt foarte multi ursi, foarte multi si vin pana in gradinile oamenilor. La noi e dezvoltata zootehnia, in toata comuna avem 4.500 de bovine, 9.000-10.000 de ovine si in total vreo 35-40 de stani si toate au dat tributul. Zeci de ani ursii au fost aparati, s-au inmultit si acum nu se mai poate trai de ei. Am depus plangeri la Prefectura, la Agentia de Mediu, am cerut despagubiri. Oamenii sunt nemultumiti si spun ca, daca nu se iau masuri, atunci vor trebui sa ia ei", a declarat Simon Andras.

Acesta considera necesar sa se faca un recensamant al ursilor pentru a se sti cu exactitate cati traiesc in Romania, apreciind ca la ora actuala sunt de 10 ori mai multi decat cei din evidentele oficiale.

"Tinem ursii pentru Europa pe spinarea bietilor oameni care se ocupa cu zootehnia, care au pagube insemnate si pe care nimeni nu ii baga in seama . Unde mai pui de pericolul pentru om, pentru ca soiul asta de urs nu mai are frica de oameni cum era pe vremuri cand fluierai, cantai si el fugea in padure", a mai spus primarul.

Un caz inedit a fost semnalat recent in municipiul Sfantu Gheorghe, unde un urs a fost vazut de o patrula de ordine publica in timp ce se plimba noaptea prin apropierea uneia dintre arterele principale din oras, respectiv Bulevardul Grigore Balan. Cateva imagini au fost surprinse de o camera de supraveghere a Grupului scolar "Puskas Tivadar". Ursul nu a provocat niciun fel de pagube si a disparut pe camp la iesirea din Sfantu Gheorghe spre Ilieni.

×
Subiecte în articol: covasna ursul gospodariei