x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Weekend pustiu prin Centrul Vechi. Zero clienţi, zero incidente

Weekend pustiu prin Centrul Vechi. Zero clienţi, zero incidente

de Dan Radu    |    03 Noi 2015   •   11:34
Weekend pustiu prin Centrul Vechi. Zero clienţi, zero incidente

Toate cluburile din Centrul Istoric au fost goale, weekend-ul acesta, după tragedia din Colectiv. Unele aveau lacătul pus, altele mesaje puse în poartă prin care îşi exprimau solidaritatea cu victimele de vineri şi anunţau respectarea doliului.

Dacă cineva tuşea, dumi¬nică noaptea, în Centrul Vechi, zgomotul era purtat cu ecouri, ca într-o sală de concert. Străduţele, de obicei atât de pline în zilele de weekend încât era imposibil să treci fără să te loveşti de alte persoane, erau acum pustii. Faptul că nu se mai ţin petreceri în Centrul Vechi putea fi observat încă de dinainte să ajungi acolo. La Universitate trotuarele erau traversate doar de oameni cu o ţintă precisă - fără obişnuiţii petrecăreţi cărora le este greu să decidă unde merg în seara respectivă. Chiar şi străzile păreau mai largi, în lipsa zecilor de taxiuri parcate peste tot într-o noapte de duminică. La club Control, locul unde nopţile de weekend înseamnă un continuu du-te-vino, nu se zărea nicio mişcare. Doar câţiva domni şi doamne la patru ace ieşiţi de la o sindrofie din Cercul Militar strică liniştea din jur. La „Expirat” la fel de pustiu. Lipscaniul, artera Centrului Vechi, pare părăsit. Un pâlc de tineri, vorbind în engleză, trece printre terasele goale. Toţi par confuzi şi dezolaţi. Mesajul de condoleanţe, postat pe un panou electric din apropiere probabil că nu le spune nimic.

Frig și coadă la şaorma
Se aude vorbă românească doar când te apropii de strada Smârdan. E o şaormărie după colţ şi s-a format o scurtă coadă. De fapt, cele două şaormării din Centrul Vechi sunt cele mai populate cotloane ale punctului zero al distracţiei din Capitală. O hostesă zgribulită îi îndeamnă pe puţinii trecători la un vin fiert, într-un local, însă nimeni nu se îndură. Românii sunt doar în trecere, străinii caută un club de dans fără succes. S Club, Jack’s Pub şi El Comandante sunt închise. În alte părţi se poate intra, dar nu e muzică şi nu se dansează. Poţi cel mult să bei ceva şi să pleci. Un om al străzii doarme profund pe pragul unui bar. Nimeni nu îl deranjează. Ceva mai departe, un bărbat cu o chitară veche cântă hituri vechi americane. În pălăria din faţa lui nu e niciun ban. ¬

Cele mai liniştite seri din istoria „punctului fierbinte al distracției”
Pe anumite străzi sunt mai mulţi agenţi ai poliţiei locale decât trecă¬tori. În lanţ de câte patru bat străzile la pas lejer, povestindu-şi ultimele informaţii despre incendiul din Colectiv. Potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Răzvan Popa, sâmbăta şi duminică au avut loc zero incidente în Centrul Vechi, o situaţie nemaiîntâlnită în anii în care acest loc a servit drept punct fierbinte al distracţiei. „Într-un weekend obişnuit avem cel puţin trei bătăi, între 10 şi 20 de persoane duse la secţie, cel puţin 10 intervenţii cu patrula canină, cel puţin 10 oameni trimişi acasă din cauza intoxicaţiei cu alcool”, spune acesta. „Sâmbătă şi duminică nu s-a întâmplat nimic. Vineri au fost câteva bătăi”, adaugă Răzvan Popa.

Bucureştenii s-au ferit să meargă în Centrul Vechi în acest sfârșit de săptămână. În schimb, statuile de la Universitate au devenit loc de pelerinaj. Soclul statuii lui Gheorghe Lazăr a fost acoperit de o pancartă cu mesajul „RIP Colectiv 2015”. Treptat, în jurul statuii, oamenii au început să aducă lumânări şi candele, locul transformându-se într-unul de reculegere.

Mai multe cluburi din Centrul Istoric au anunţat că profiturile din week-end-ul viitor vor fi donate victimelor din incendiul de vineri, din Colectiv.
 

×