x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Afaceri ascunse şi job-uri la stat. Cum fac bani odraslele „nomenclaturii” 

Afaceri ascunse şi job-uri la stat. Cum fac bani odraslele „nomenclaturii” 

de Marius Gîrlașiu    |    12 Iul 2017   •   10:50
Afaceri ascunse şi job-uri la stat. Cum fac bani odraslele „nomenclaturii” 

Dacă averile marilor lideri politici sunt luate mereu la puricat, afacerile şi locul de muncă al copiilor acestora ajung deseori în plan secund. De cele mai multe ori, odraslele ştabilor din politică prind posturi călduţe la stat sau fac bani grei din afaceri ţinute, pe cât posibil, departe de ochii isco­ditori ai jurnaliştilor. Jurna­lul Naţional vă prezintă astăzi câteva dintre sinecuri­le şi afacerile copiilor de bani gata, cu părinţii lideri de partid. 

Valentin Ştefan Dragnea, fiul de 28 de ani al liderului PSD, nu are, oficial, nicio sursă de venit. Informaţia apare în ultima declaraţie de avere a tatălui, care a trecut menţiunea „nu este cazul” în dreptul copiilor, la capitolul surse de venit. Dragnea jr. este asociat însă în mai multe afaceri care produc bani grei. Una dintre acestea este Ferma de porci Salcia S.A., pe care acesta a decis în aceste zile să o treacă pe acţiuni la purtător, şi nu acţiuni nominative ca până în pre-zent. Ferma de porci de la Salcia are 240 de angajaţi şi a înregistrat în 2015 un profit de 89.265 lei la o cifră de afaceri de 39,5 mili­oane lei. Anul trecut, ferma a avut afaceri de 34,2 milioane lei şi un profit net de 52.255 lei. Valentin Ştefan Dragnea mai este asociat şi în Ştefan Burdea Luxury Shoes, un magazin de pantofi de lux de pe Calea Moşilor din Bucureşti. Acesta este deţinut în acte de fiul lide­rului PSD în asociere cu desig­nerul Ştefan Burdea şi Adrian Mlădinoiu, fostul aghiotant al lui Liviu Dragnea devenit secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului. Potrivit Antena 3, preţul unei perechi de pantofi pornește de la 450 de lei și poate depăși 6.000 de lei. Un alt business al fiului liderului P S D e s t e restaurantul Briza Dunării din Turnu Măgurele, cu plajă și salon pentru nunți, care organizează și concerte de manele pe timpul verii. De curând, Dragnea jr. s-a retras din acţionariatul firmei Briza Dunării Events din Teleorman, în care deţinea 60% din părţile sociale, şi i-a cesionat acţiunile partenerului său de afaceri din firmă, Mădălin Ioniță, fost şofer al lui Liviu Dragnea. În oraş, însă, toată lumea știe că restaurantul este controlat de fiului președintelui PSD, potrivit Antena 3. Dragnea jr. este asociat şi în ZOOVEG 2010 SRL, o firmă care se ocupă de „culti­varea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plan­telor producătoare de seminţe oleaginoase”. 

Fiica lui Ţuţuianu, la Primărie 

Dacă fiul lui Liviu Dragnea are spirit atreprenorial, alte odrasle de politicieni au prins adevărate sinecuri la stat. 
Potrivit propriei declaraţii de avere, Ruxandra Andreea Ţuţu­ianu, fiica ministrului Apărării, Adrian Ţuţuianu, este consilier juridic la Primăria Generală a Capitalei, Direcţia juridică, Serviciul Legislaţie. Fiica lui Ţuţuianu a devenit cunoscută după ce a scris pe Facebook că protestatarii din Piaţa Victoriei sunt nişte „oi” care îi provoacă „scârbă”. Tânăra a terminat Facultatea de Drept la Univer­sitatea din Bucureşti în anul 2014, iar anul trecut a făcut un stagiu la cabinetul europarla­mentarului PSD Viorica Dăncilă, în Parlamentul European. 

EBA „s-a retras” la Camera de Comerț 

Elena Băsescu, fiica cea mică a fostului preşedinte Tra-ian Băsescu, a lăsat politica pentru o sinecură la Camera de Comerţ şi Industrie a României. Fost europarlamen­tar în perioada 2009-2014, EBA lucrează, din ianuarie 2016, la departamentul de Relaţii Internaţionale al Came­rei de Comerţ, acolo unde primea iniţial un salariu de 3.000 de lei net pe lună. Cele­bră pentru gafele din Parla­m e n t u l E u ro p e a n ş i dezacordurile flagrante făcute în faţa jurnaliştilor, mezina familiei Băsescu a lucrat în trecut pe un post de consilier la compania Luxten, acolo unde a propulsat-o chiar fostul şef de stat. La Camera de Comerţ, EBA îşi începe programul la ora 9 dimineaţa şi părăseşte biroul în jurul orei 18, la volanul unui bolid de lux care ajunge să coste şi peste 100.000 de euro. 

Fata lui Bădălău, de la CNAIR la Aeroport 

În schimb, Sabina Bădălău, fiica preşedintelui executiv al PSD Nicolae Bădălău, este angajată la protocolul Aeroportului Otopeni, acolo unde ocupă funcţia de Director al departamentului Confor­mare, Calitate Siguranţă şi Mediu. Anterior, fiica baronului de Bolin­tin-Vale a fost angajată ca asistent manager la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, în perioada 2014-2015. Numele Sabinei Bădălău apare, alături de alte 68, pe o listă a angaja­ţilor CNAIR care ar fi încasat în 2015 sporuri salariale ilegale de până la 75% din salariul de bază, arată un raport al Curţii Conturi. Prejudi­ciul în acest caz este de 725.000 de lei, ceea ce înseamnă o medie de 10.500 de lei de persoană, iar banii vor trebui recuperaţi de la salari­aţi. Iubitul Sabinei Bădălău, adică ginerele numărului 2 din PSD, este Răzvan Alexandru-Marica, un tânăr de 32 de ani din Giurgiu, uns în Consiliul de Administraţie al Tarom. Acesta a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice Spiru Haret şi are un masterat în marketing şi comunicare în afaceri la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir. Delia Iordache, fiica de 25 de ani a fostului ministru al Justiţiei, Florin Iordache, lucrează şi ea într-o funcţie babană la stat. În ianuarie 2017, tânăra fiică de politician a fost angajată la Cancelaria Băncii Naţionale a României, la departamentul care se ocupă de Muzeul Băncii Centrale, proiectele de educaţie financiară, relaţia cu publicul şi biblioteca BNR. Până la finalul lui 2016, Delia Iordache a lucrat ca referent în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la departamentul Relaţia cu Românii de pretutindeni. 
 

×