x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Atac furibund la CSM

Atac furibund la CSM

de Adriana Duţulescu    |    14 Dec 2010   •   20:19
Atac furibund la CSM
Sursa foto: Karina Knapek/Jurnalul Naţional

142524-kk-20100928124207005.jpgPreşedintele Traian Băsescu a reluat marţi atacul asupra CSM apreciind că această instituţie nu a funcţionat co­respunzător în mandatul trecut şi „a adus România acolo unde a adus-o din punctul de vedere al credi­bi­li­tăţii”. „Nu există nici un sistem de justiţie în interiorul UE care să fi făcut atâta rău vreunei ţări cât rău a făcut românilor şi României. Au făcut-o din nepăsare, din credinţa că sunt Dumnezei şi din dispreţ şi pentru in­teresul naţional, din dispreţ şi pentru in­teresul românilor de a trăi într-o ţa­ră în care sunt protejaţi de lege”, a spus Băsescu, într-o conferinţă de pre­să. El a apreciat însă că declaraţiile sa­le nu reprezintă o imixtiune în tre­bu­rile justiţiei, deoarece datoria sa este de a veghea la bunul mers al insti­tu­ţiilor statului.

„Este greu de înţeles cum o instituţie formată din judecă­tori face atâta rău din punctul de ve­de­­re al credibilităţii unei ţări. La ju­de­­cători te aşteptaţi la mult mai mult. Dar asta este! Avem o justiţie inde­pen­dentă care consideră că ei i se cu­vine tot, iar de români nu-i pasă. Asta în condiţiile în care sunt foarte mulţi ju­decători dedicaţi meseriei lor, gata să-şi facă datoria, dar din păcate în vâr­ful lor este o structură care re­pre­zintă justiţia şi care face mult rău ro­mâ­ni­lor şi României. Oricât s-ar su­pă­ra şi doamna Pivniceru şi doamna cu soţul arestat, doamna Costiniu.

Le place, nu le place, acesta este ade­vă­rul”, a mai spus Băsescu. Şeful sta­tu­lui a arătat că în raportul intermediar al Comisiei Europene care va fi pu­blicat la cererea sa de reevaluare, toa­te instituţiile statului, cu excepţia CSM, vor fi cotate pozitiv. „Având în vedere că acest raport intermediar este răspunsul la o solicitare ex­pre­să pe care am făcut-o Comisiei Europene de reevaluare a raportului din vară – Bulgaria nu are un ra­port intermediar. Eu am contestat ra­portul din vară susţinând că a fost mult prea dur în partea politică şi că se impune o reevaluare – vă pot spune că toate ce­lelalte instituţii vor fi cotate po­zi­tiv, mai puţin CSM”, a spus el.

De­claraţiile lui Băsescu vin la o zi du­pă ce la consultările de la Co­tro­ceni cu par­tidele din arcul guvernamental, în contextul subiectului Schengen, Bă­­sescu a spus că se prefigurează un eşec, „cel puţin parţial”, în privinţa ra­por­tului pe Mecanismul de Coopera­re şi Verificare, indicând drept res­pon­­sabil CSM-ul. „În acelaşi timp în­s­ă se prefigurează un eşec, cel puţin par­ţial, în ceea ce priveşte raportul pe Mecanismul de Cooperare şi Veri­ficare la care foarte multe ţări ţin. Ştiţi că am cerut, ca ur­mare a insatisfacţiei pentru raportul din vară, am cerut o reevaluare, din păcate în zona CSM-ului se canto­nează deja apre­cieri negative, ceea ce nu e de natură să ajute România să ştea­rgă impresia că lucrurile merg într-o direcţie bună în ceea ce priveşte MCV, cu impactul de rigoare chiar cu ad­miterea noastră în Schengen.

În ceea ce priveşte structura, alegerile de la CSM, deja un judecător a fost inva­lidat de tribu­nalul Bucureşti, iar mâi­ne se pune pro­blema validării în Senat şi vom dis­cuta şi acest subiect”, a spus Bă­sescu. El a declarat că, în con­diţiile în care CSM îşi încheie man­datul pe 12 ia­nuarie, ar putea fi avută în vedere emi­terea unei legi „în re­gim de ur­gen­ţă”, cu caracter preven­­tiv, pentru prelungirea actualului mandat, as­tfel încât justiţia să nu rămână fără conducere.

Senatorii jurişti i-au ales marţi pe Corina Dumitrescu şi Victor Alistar ca reprezentanţi ai societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Comisia juridică i-a avizat, totodată, şi pe cei unsprezece membri ai CSM aleşi din rândul procurorilor şi judecătorilor de structurile specializate ale magistraţilor.

 

Amestec în treburile Justiţiei
„Comitetul Electoral Local al Curţii de Apel Bucureşti îşi expri­mă îngrijorarea faţă de interven­ţia publică din partea preşedintelui României, reprezentant al puterii executive, în procesul de validare a rezultatului final al ale­ge­rilor pentru funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii”, se arată în comunicatul tri­mis redacţiei. Comitetul susţine că peste două treimi dintre ma­gistraţi l-au votat pe Dan Lupaşcu. Sursa citată susţine că declaraţia publică a şefului statului afectea­ză independen­ţa şi imparţialita­tea puterii judecătoreşti în ansamblul său împotriva principiului constituţional al separării puterilor în stat.
• Violeta Fotache

×
Subiecte în articol: observator