x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică BEC, Ponta, avans de 10% faţă de Iohannis

BEC, Ponta, avans de 10% faţă de Iohannis

03 Noi 2014   •   09:07
BEC, Ponta, avans de 10% faţă de Iohannis
Sursa foto: LIVIU SOVA/Agerpres

Biroul Electoral Central a confirmat ieri prin anunţarea rezultatelor oficiale parţiale ceea ce majoritatea exit-poll-urilor estimaseră duminică seara la închiderea urnelor: Victor Ponta- 40,33% şi Klaus Iohannis-30,44% se vor confrunta în finala alegerilor prezidenţiale din 16 noiembrie. Procentele obţinute de premierul Ponta a depăşit scorul partidului de la alegerile europarlamentare din mai - 37,6%, iar numărul voturilor primite - 3.771.422 - se apropie de 4 milioane, un număr tradiţional de voturi obţinut de PSD la scrutinele prezidenţiale din perioada 1996-2004.

Datele prezentate de BEC arată totodată că premierul Ponta are un avans faţă de Iohannis de 10%, procente ce vor putea creşte în turul al II-lea, potrivit analiştilor, dacă voturile UDMR, ale lui Călin Popescu Tăriceanu, C.V. Tudor şi Dan Diaconescu s-ar contabiliza dacă nu integral, măcar parţial, în contul candidatului PSD-PC-UNPR. De la alegerile prezidenţiale din 1992 încoace, niciun candidat nu a reuşit să recupereze între cele două tururi o astfel de diferenţă, de 10%. Cea mai mare diferenţă înregistrată în turul I între primii doi candidaţi a fost înregistrată în 1992, când Ion Iliescu a avut peste 16% în faţa lui Emil Constantinescu, iar în turul al II-lea, avansul candidatului FDSN a crescut cu 23%, câştigând alegerile.

Cum au apărut deja calcule pentru turul al doilea, despre negocieri, cine cui îi dă voturile, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ieri că, în opinia sa, este important ca Victor Ponta să-şi maximizeze şansele . "Cred că Victor Ponta ar trebui să-şi maximizeze foarte mult şansele. (...) E bine să ştim că niciun candidat nu are voturile în buzunar. Nu cred că este bine să pierdem timpul în foarte multe întâlniri", a declarat Dragnea.

Analiză pe vot şi discuţii despre viitorul premier
Marți, când se aşteaptă rezultatele oficiale finale ale primului tur al prezidenţialelor, liderii partidelor din coaliţia de guvernământ se vor întâlni pentru a discuta despre cine va fi viitorul premier, dar şI să facă o analiză a votului exprimat duminică de alegători.

"Eu cred că va fi o discuţie normală în coaliţie. O scurtă analiză a votului de ieri, o discuţie despre ceea ce poate să facă fiecare din coaliţie, care vrea să ajute candidatul nostru şi, probabil, va fi o discuţie despre viitorul premier, dar nu ştiu cum va decurge că nu am mai participat la genul ăsta de întâlniri între tururi", a mai spus Dragnea. El reiterat declaraţiile anterioare ale lui Victor Ponta conform cărora nu e obligatoriu ca premierul să fie de la PSD. Cât priveşte cooptarea PLR la guvernare, preşedintele executiv al PSD spune că nu sunt probleme în acest sens.

"Există o discuţie. Domnul Tăriceanu a participat la toate întâlnirile din coaliţie de când este preşedintele Senatului. Absolut la toate. Fiind prezent acolo, a fost acceptat la aceste discuţii, la această colaborare. Nu e o problemă cu cooptarea PLR la guvernare", a spus Dragnea, întrebat fiind dacă există sau va fi semnat un acord privind cooptarea PLR la guvernare. El a subliniat că în perioada imediat următoare nu se va aduce în discuţie subiectul portofoliilor care ar putea reveni PLR-ului. "Nu există nicio discuţie despre portofolii. Nu se va discuta nici azi, nici mâine despre portofolii. Este exclus. Nu putem să discutăm lucrul ăsta", a conchis Dragnea.

UDMR înclină spre Ponta

Gyorgy Frunda, membru UDMR şi consilier onorific al premierului Ponta, a declarat ieri că Uniunea va decide joi care este mesajul pe care îl va transmite alegătorilor lui Kelemn Hunor. "Am fi tentaţi să mergem cu Victor Ponta. Analiza e logică. În 2012, Ponta a participat la congresul UDMR când a fost ales Kelemen Hunor la conducerea partidului. Ponta a spus că dacă UDMR nu intră în coaliţie nu se va atinge de drepturile câştigate. Când am intrat în coaliţia guvernamentală am avut un cuvânt de spus în programul guvernului. Iohannis, în loc să spună că e neamţ şi va face lucruri bune pentru ţară, i-a fost ruşine de etnia sa, de problemele ridicate de minorităţi. Paradoxal, între un neamţ şi un român aleg românul care are conduita dreaptă şi spune lucrurilor pe nume", a declarat Frunda la B1Tv, precizând însă că precizat că UDMR este deschisă la discuţii cu partidele ambilor candidaţi. El a mai spus că venirea lui Tăriceanu, respectiv cooptarea PLR în coaliţia guvernamentală nu este o problemă, deoarece liderul PLR este continuatorul USL-ului. “UDMR a avut o legătură bună cu Tăriceanu, relaţia dintre UDMR şi PLR a fost bună. Nu văd nicio problemă în cooptarea PLR-ului la guvernare”, a spus Frunda.

×