x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Biserica Ortodoxă se leapădă de Constituţie

Biserica Ortodoxă se leapădă de Constituţie

de Marius Gîrlașiu    |    11 Apr 2016   •   19:18
Biserica Ortodoxă se leapădă de Constituţie
Sursa foto: Adrian Manolache

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe le-a recomandat credincioşilor cum să voteze la alegerile locale şi parlamenta­re din acest an. Capii Bisericii le-au sugerat românilor „să-i aleagă pe acei candidaţi care arată credinţă în Dumnezeu şi susţin familia  tradiţională”, asta chiar dacă România este stat laic, iar discriminarea pe criterii sexuale şi religioase este strict interzisă. Mai mult, clericii ortodocşi pot face politică independent, cu dispensă de la mai-marii Bisericii.

 

Biserica Ortodoxă i-a îndemnat pe credincioşi să-şi aleagă cu grijă favoriţii la alegerile locale din luna iunie şi parlamentarele din toamnă . Chiar dacă precizează că nu susţine niciun partid politic şi nicio ideologie, BOR le-a sugerat enoriaşilor „să-i aleagă pe acei candidaţi care arată credinţă în Dumnezeu şi responsabilitate faţă de comunitate, apără şi susţin demnitatea vieţii umane şi a familiei tradiţionale şi promovează educaţia şcolară care îmbină cunoaşterea intelectuală cu formarea morală şi spirituală”. Asta chiar dacă libertatea conştiinţei este garantată prin Constituţie. „Libertatea gândirii şi a opiniilor, precum şi libertatea credinţelor religioase nu pot fi îngrădite sub nicio formă. Nimeni nu poate fi constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credinţă religioasă, contrare convingerilor sale. Libertatea conştiinţei este garantată”, se arată în articolul 29 din Legea fundamentală. „Eu zic că e o greşeală să recomande ce votează omul. Şi nu zic eu, o spune Constituţia. Eu, dacă m-ar fi întrebat Patriarhul Daniel, cu care eu am re-laţii foarte bune, i-aş fi spus că nu e bine să facă treaba asta”, a comentat fostul Avocat al Poporului, Gheorghe Iancu, pentru Jurnalul Naţional. „Deja asta e infracţiune! E infracţiune pentru că în Constituţie se vorbeşte de libertatea de exprimare. De-aia e şi condamnat Dragnea (n.r. - liderul PSD condamnat în primă instanţă în dosarul Referendumul). Libertatea de exprimare este să te duci singur la vot şi să votezi ce vrei tu. Dacă vrei! Pentru că la noi nu există vot obligatoriu ca în Italia, ca-n Belgia, ca-n Finlanda. N-ai voie să faci aşa ceva!”, susţine profesorul de drept constituţional.

 

Preoţii pot face politică

Chiar dacă sfintele taine le interzic clericilor ortodocşi să facă politică de partid, să candideze la alegerile locale şi parlamentare sau să se implice în campaniile electorale, Biserica Ortodoxă a găsit şi aici soluţia pentru „iertarea” păcatelor. Feţele bisericeşti pot candida, ca independenţi, „doar pentru calitatea de consilier local şi consilier judeţean”, cu aprobare scrisă de la capii Bisericii, susţine Sfântul Sinod. Ast-fel, preoţii şi diaconii care vor primi dispensă pentru a deveni membri în consiliile locale sau judeţene vor fi suspendaţi de la slujirea Domnului pe timpul campaniei electorale. Constituţional, implicarea preoţilor în viaţa politică n-ar fi o problemă, susţine profesorul Gheorghe Iancu. „În Constituţie se vorbeşte de libertatea conştiinţei. Se spune că Biserica sau cultele, inclusiv Biserica Ortodoxă, se conduc după regulamente proprii. Ca urmare, regulamentul acela propriu poate să stabilească şi treaba aceasta. Fiecare cult îşi poate face un regulament propriu în care pot să interzică activitatea politică sau nu. E treaba lor!”, explică fostul Avocat al Poporului.

 

În Belgia există buget pentru atei. Bugetul cuprinde bani pentru cei cu o anumită credinţă, dar şi pentru atei. E singura ţară din lume unde există aşa ceva. De-aia au şi păţit ce au păţit pentru că sunt mult prea democraţi.

Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului

 

Slujbe pentru Ponta

În 2014, campania prezidenţială a fost marcată de implicarea BOR în susţinerea lui Victor Ponta. O circulară a Mitropoliei Clujului le cerea preoţilor să predice alegerea unui preşedinte „român, creştin-ortodox”. Un fluturaş distribuit la Mănăstirea Cozia îi îndemna pe credincioşi să nu-şi trădeze credinţa şi neamul şi să-l voteze pe Victor Ponta. „Am vorbit cu preasfinţitu`, am vorbit cu toţi popii. Dacă nu vreţi să fiţi de partea noastră, s-aduceţi să votaţi cu domnul Ponta, la mine la uşă nu mai veniţi”, le spunea liderul PSD Satu Mare, Mircea Govor, primarilor din judeţ.

 

×